Jens Baggesen var en dansk dikter, den mest interessante og betydeligste på overgangen mellom 1700- og 1800-tallet.
Baggesen begynte med Comiske Fortællinger (1785) i Johan Herman Wessels manér, og drev sjangeren til overordentlig forfinelse. Han ble populær i datidens dansk-tyske adelskrets og fikk rike velyndere. Etter en reise, arrangert av rike venner, skrev han i 1792 den poetisk-lunefulle reiseboken Labyrinthen, hvor han med påvirkning fra Laurence Sterne og Jean-Jacques Rousseau reiser det danske språket et av dets mest fornemme monumenter. Uro i blodet, en medfødt nervøsitet og mangel på likevekt drev ham ut på nye reiser og gjorde ham for en tid til begeistret tilhenger av den tyske filosofen Immanuel Kant.
Hjemme i København igjen i 1805 begynte Baggesen å interessere seg for den romantikken som var brutt igjennom med Adam Gottlob Oehlenschläger. Innviklet i et tilbedelsesforhold til Oehlenschlägers skjønne og begavede søster stod han først sympatisk overfor den nye retningen i litteraturen. Senere slo han om. Sine meninger fremsatte han i mesterlige rimbrev, blant annet Gengangeren og han selv eller Baggesen over Baggesen (1807).
Baggesens velyndere skaffet ham et professorat i Kiel, men han holdt det ikke ut. I årene 1813–1820 oppholdt han seg i København i nærmest sørgelige kår. I denne perioden falt hans lange rekke av kritikker og utfall mot Oehlenschläger. Felttoget (Den Baggesen-Oehlenschlägerske Fejde), som hele datidens litteraturverden tok del i, ble etter hvert mer en personlig affære enn den åndelige dysten som den syntes å innvarsle. Baggesen ble en forhatt person på grunn av dette forholdet.
Til sist nærmest flyktet han fra København. Av hensyn til sin siste, franskfødte hustru oppholdt han seg i Frankrike. Hans siste år var lite lystelige; familiesorger, gjeldsfengsel og religiøse grublerier fylte dem. Sin aller siste tid tilbrakte han under litt bedre omstendigheter i Sveits. Her fullførte han sitt siste hovedverk, skrevet på tysk, Adam und Eva, et episk-filosofisk skrift av både skjønnhet og dybde.
Poetiske skrifter er utgitt ved O. Arlaud i 5 bind i perioden 1889–1903.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.