Nehru ble i 1947 den første statsminister i det selvstendige India, og hadde stillingen til sin død. Han var partiformann i Kongresspartiet til 1954. Som nyslått statsminister stod Nehru i en utfordrende situasjon med å håndtere utfallet av delingen mellom India og Pakistan. Volden og den administrative uroen som krevde håndtering ble ledsaget av et veldig personlig tap for Nehru da Gandhi ble henrettet i 1948.
Nehru var opptatt av at det parlamentariske demokratiet i landet skulle bestå og rotfestes i sekularisme og toleranse. Deler av den indre kjernen av Kongresspartiet stilte seg tidlig skeptisk til Nehrus iherdige forsøk på å verne om muslimske minoriteter i landet i etterkant av delingen. Disse delene av partiet helte mer mot et hinduistisk flertallsperspektiv, i kontrast til Nehrus linje som vektla å utvikle en stat som hegner om alle befolkningsgrupper og religioner i landet. Disse utfordringene ble særlig akutte i den tidlige tiden som statsminister i forbindelse med den væpnede konflikten som oppstod i Kashmir kort tid etter uavhengigheten i 1947.
Vanskelighetene i de tidlige årene var så sterke at Nehru uttalte at han vurderte å gå av som statsminister i 1950. Han stilte likevel som statsministerkandidat til landets første demokratiske valg, som pågikk fra oktober 1951 til mars 1952. Nehru og Kongresspartiet vant valget soleklart.
Nehru anså at de politiske og sosiale utfordringene et India preget av dyp fattigdom stod overfor, måtte løses gjennom økonomisk utvikling. Han var overbevist om at dette forutsatte en aktiv stat. Fokuset var på nødvendigheten av en form for planøkonomi, og Nehru opprettet en egen kommisjon for planlegging i 1950 som opererte ut fra femårsplaner. Nehru selv ble en viktig person i denne kommisjonen, der de økonomiske modellene for femårsplanene ble utviklet av statistikeren P. C. Mahalanobis.
Utover på 1950-tallet bygget det seg også opp regionale innenrikspolitiske problemer, inkludert opprørsbevegelsen blant naga-folket i nordøstlige India, som ble nedkjempet av den indiske hæren i 1956. I de siste årene av Nehrus statsministerskap fikk han nye utenrikspolitiske utfordringer. Konflikten mellom India og Kina over grensedragning førte til militære trefninger i 1962, noe som medførte ydmykelse for India og for Nehru.
Tidlig i 1964 fikk Nehru slag og døde 27. mai samme år.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.