Faktaboks

Jana Winderen
Født
1965, Bodø
Jana Winderen live at Aparte Tønsberg 2021
Jana Winderen live at Aparte Tønsberg 2021

Jana Winderen er en norsk billedkunstner, kurator og produsent som arbeider med lydopptak, installasjoner og film. Hun har sin utdanning fra Goldsmiths College i London (1990–1993), Falmouth School of Art and Design, Cornwall (1989–1990) og Universitetet i Oslo (1984–1989). Sentralt i hennes arbeider står lydopptak fra uberørte økosystemer og arktiske strøk som bearbeides på musikalsk vis. Disse presenteres i installasjoner, film, radio, CD, eller på vinyl. Winderen har blant annet laget kunst av lyden av undervannsinsekter, flaggermus, delfiner, hval og rotter.

Winderen er også et aktivt medlem av kunstnergruppen Freq_out, bestående av Carl Michael von Hausswolff, Tommi Grönlund, Mike Harding, Jacob Kirkegaard, Brandon LaBelle, Maia Urstad, J.G. Thirlwell og Christine Ödlund med flere.

Hun mottok den prestisjefylte prisen ’Golden Nica’ for sin CD Energy Field i 2011. Prisen deles ut i forbindelse med festivalen Ars Electronica i den østerrikske byen Linz.

Feltopptak og undervannsopptak

Sentralt for Winderens arbeider står feltopptak fra ulike økosystem og eksotiske steder, som blant annet isbreen Vatnajökull på Island, Ping-elven i Thailand eller Disco Bay på Grønland. Hun anvender ofte hydrofoner (undervannsmikrofoner) for å oppnå størst mulig grad av detaljrikdom og kvalitet i opptakene. Lydopptakene hun anvender er alltid hennes egne, og ikke hentet fra Internett eller andre arkiver med lyd tatt opp av andre.

Hun kombinerer ofte sin interesse for marinbiologi med bruk av lydbølger og ekkolokalisering for å presentere ulike lydlandskap under vann. Winderen har ved flere anledninger arbeidet med den anerkjente britiske musikeren og lyddesigneren Chris Watson, som blant annet er kjent for sine lydopptak av ulike naturfenomen og økosystem for BBC Radio. Watson og Winderen har blant annet gjort en rekke feltopptak fra Barentshavet og ved norskekysten.

Rising Tide

Utstillingen og lydinstallasjonen Rising Tide ble produsert for Kunstnernes Hus i 2019. Installasjonen består av en 30-kanals lydinstallasjon basert på lydopptak under havoverflaten med hydrofoner fra den thailandske Suan Gong Bay via Stillehavet, Karibien og Atlanterhavet til Barentshavet og havisen rundt Nordpolen. Opptakene inneholder blant annet lyder fra ulike fisk, krepsdyr og hval. Installasjonen ble senere kjøpt inn til samlingen til Nasjonalmuseet for kunst i Oslo.

Listening Through the Dead Zones

I 2021 fikk Winderen oppdraget med å utvikle det stedsspesifikke lydverket Listening Through the Dead Zones til Töölö Rowing Stadium i Helsinki under biennalen IHME Helsinki, i samarbeid med Tony Myatt. Begrepet «døde soner» viser tilbake til vannlegemer som lider av hypoksi, det vil si at oksygenkonsentrasjonen i vannet er blitt så lav at ingenting overlever. Hypoksi er forårsaket av algeovervekst, et fenomen som oppstår når det er for mye næringsstoffer i vannet og dermed for lite oksygen tilgjengelig til at andre arter greier å overleve. Selv om døde soner kan dannes spontant, har forskere observert den eksponentielle økningen i antallet siden 1960-tallet og bemerket at det er en årsakssammenheng mellom fenomenet og forurensning. Winderens arbeid tilbyr en mulighet til å lytte til lydene fra vannlevende dyr hvis habitater fortsatt er levedyktige. Lydene hun har tatt opp kommer fra vanndyr, som tigerabbor, grindhval, knølhval og krepsdyr. Under havoverflaten finnes en av de rikeste lydverdenene på planeten vår. Lydopptakene inneholder også menneskeskapt lyder av oljeutvinning, militære ekkolodd og fritidsbåttrafikk. Installasjonen består av lyder fra PolhavetGrønland, Island og Norge, samt fra det tropiske vannet rundt Thailand, Det karibiske hav og Panama.

Ferð

'Ferð', er en permanent stedsspesifikk 10-kanals lydinstallasjon for broen mellom det nye og det gamle bygget ved Lillehammer Kunstmuseum. Navnet 'ferð' kommer fra færøysk og betyr reise, hastighet. Arbeidet er laget av lydopptak under vann som Winderen har gjort blant annet i Mesnaelva, Mjøsa, langs norskekysten, i Nord-Atlanderen, Det karibiske hav og andre havområder over hele verden. I over 20 år har Winderen reist verden rundt og gjort opptak av undervannslyder, og installasjonen er satt sammen av møter med skapninger, steder og inntrykk underveis, alt under vann. Opptakene fra naturen blir benyttet som råmateriale for i neste omgang å lage komplekse musikalske komposisjoner.

Gruppeutstillinger og festivaler (i utvalg)

Jana Winderen, Chris Watson, Tony Myatt, Fathom, åpningskonsert Ultima 2024, Oslo Rådhus
Jana Winderen, Chris Watson, Tony Myatt, Fathom, åpningskonsert Ultima 2024, Oslo Rådhus
Lisens: CC BY SA 3.0
  • 2024: Ultimafestivalen, Fatom, åpningskonsert, Jana Winderen, Chris Watson og Tony Myatt
  • 2022: Listening Through the Dead Zones, Atelier Nord i Oslo
  • 2021: Listening Through the Dead Zones, IHME, Helsinki Rowing Stadium
  • 2019: Rising Tide, Kunstnernes Hus
  • 2017: Galleri Trafo, Asker
  • 2013: Freq_out, Sonic Acts Festival, Stedelijk Museum i Amsterdam, 20.-24. februar
  • 2012: Ultraworld, Sound and Music, lydinstallasjon på Trafalgar Square
  • 2012: Between Dry Land, Sound Art. Sound as Medium of Art, ZKM, Karlsruhe
  • 2011: Issue Project Room, New York, 21. april
  • 2010: Energy Field, installasjon i Den norske opera i forbindelse med Ultimafestivalen, Oslo, 8.-18. september

Verk og offentlige samlinger (i utvalg)

  • 2017: Rats – byens hemmelige lydlandskap, samarbeid mellom Munchmuseet i bevegelse og nyMusikk
  • 2017: Spring Bloom in the Marginal Ice Zone
  • 2016: The Listener
  • Energy Field, Norsk Kulturråd

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andy Battaglia, ’Raising the Sound of (Near Silence)’, The Wall Street Journal, 20.05.2011
  • Andreas Ervik, ’Ploppmusikk’, Morgenbladet, 06.08.2010
  • ’Hans Olrich Obrist in conversation with Jana Winderen’, ’The Morning Line’, Eva Ebersberger og Daniela Zyman (red.), Verlag der Buchhandlung Walter König, Køln, 2010.
  • Ida Habbestad, ’Usynlege landskap’ 19.05.2010

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg