Faktaboks

Jan Inge Hovig
Født
11. mai 1920, Verran
Død
4. juli 1977
Ishavskatedralen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jan Inge Hovig var en norsk arkitekt. Hovig hadde en kort, men intens karrière med kontor i Oslo, Steinkjer og Porsgrunn. Produksjonen var stor og variert.

Han var en av flere arkitekter som etter krigen tok fatt på de mange store oppgavene i Nord-Norge. Hovig har i stor grad påvirket etterkrigsarkitekturen i nordnorske byer som Narvik, Harstad og Tromsø. Her formgav han ikoniske bygg preget av optimisme, dristighet og tro på fremtiden.

Hans dristige og formsterke arkitektur er særlig kjent gjennom Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen, 1965), Messehallen på Sjølyst i Oslo (1962) og Finnsnes Forretningsbank (1965).

Han har også en stor og variert villaproduksjon fra store omfattende prosjekter som Villa Weidemann i Oslo (1960), Villa Dyrhoff i Oslo (1967) til feltutbygginger som Bjerkås (1965-69) og Jørnstad (1961-1968) i Asker. Formspråket beveger seg fra relativt enkle trevillaer etter andre verdenskrig til store omfattende prosjekter i naturbetong. Karakteristiske takflater båret av limtredragere i store dimensjoner er gjennomgående i mange prosjekter. I mange prosjekter brukte Hovig torv, saltak og mørkbeiset tre, uten at bygningene mistet sitt tydelige internasjonale preg. Arkitekturen var kanskje særlig inspirert av USA, Sveits og Japan. På Jølstadfeltet i Asker var det uttalt at Japan dannet bakteppe for de eskeformede enetasjes husene i sort, hvitt og glass.

Et sentralt materiale i Hovigs produksjon var betong, og kanskje særlig naturbetong. Han skapte dristige former og bidro til å gi etterkrigstidens betongarkitektur form og innhold.

Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen) ble i 2015 tildelt Houens fonds diplom.

Utdanning og bakgrunn

Etter artium og snekkerkurs studerte Jan Inge Hovig ved NTH (Norges tekniske høyskole) og tok diplomeksamen i 1946. Som student fikk han andrepremie i arkitektkonkurransen om hustyper for Finnmark og Nord-Troms.

Etter eksamen arbeidet Hovig først som assistent hos arkitekt Horntvedt, senere hos professor Finn Berner. I 1947 reiste han til Narvik, og arbeidet som byarkitekt fram til 1950, med privat praksis ved siden av.

I 1950 dro han til Oslo og startet egen praksis, hvor han opparbeidet seg et stort kontor med tolv assistenter.

I 1956 inngikk Jan Inge Hovig et samarbeid med Christian Norberg-Schulz etter at de delte andrepremien i konkurransen om Messehallen på Sjølyst i Oslo. De samarbeidet deretter om flere andre prosjekter, blant annet nevnte Villa Weidemann i Oslo og konkurranse om konserthus på Tullinløkka i Oslo.

Blant Hovigs andre medarbeidere kan Jens Jørgen Bugge, Rasmus Hansson, Roy Holm, Egil Mørch og Eilert Østgaard nevnes.

Fra 1972 inngikk Jan Inge Hovig kompaniskap med Helge B. Kvernes og etablerte Hovig og Kvernes arkitektkontor AS i Porsgrunn. Hovig var ansatt på byplankontoret i Stavanger i midten av 1970-årene, før han igjen fortsatte sin praksis i Oslo.

I begynnelsen av 1970-årene hadde Hovig avdelingskontor i Steinkjer i sammenheng med konkurransen om Steinkjer rådhus i 1973.

Hovig representerte Norge ved Arkitekturutstillingen under Olympiaden i Mexico i 1968.

I 1977 giftet han seg med Ingrid Espelid Hovig, men døde bare kort tid etter bryllupet.

Viktige arbeider

Harstad kirke
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0
  • Harstad kino (1954)
  • Fredskapellet i Narvik (1951-1957)
  • Trondenes herredshus (1957)
  • Alfheim svømmehall i Tromsø (1957)
  • Fylkeshuset i Troms, Tromsø (1957)
  • Harstad kirke (1958)
  • Stalsberghagen kapell og krematorium (1958)
  • Idrettens Hus i Narvik (1968)
  • Samfunnshuset i Harstad (1958)
  • Villa Weidemann (1960)
  • Messehallen på Sjølyst i Oslo (1962)
  • Finnsnes Forretningsbank (1965)
  • Tromsdalen kirke (1965)

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Jan Inge Hovig

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg