Landskap i det vestlige Irland
Landskap i det vestlige Irland
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Croagh Patrick
Fjellet Croagh Patrick i Mayo på vestkysten.
Croagh Patrick
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Cliffs of Moher

Det berømte landskapet Cliffs of Moher i County Clare. Utsikt sørover.

Cliffs of Moher
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Øya Irland består av Nord-Irland som tilhører Storbritannia, og republikken Irland. Mellom øya Irland og Storbritannia ligger Irskesjøen. Republikken Irland opptar størstedelen av øya. Avstanden mellom Irland og Storbritannia varierer mellom 18 og 193 kilometer. Største avstand fra nord til sør i Irland er 486 kilomter og fra øst til vest 275 kilometer.

Irland består av et bredt sentralt lavlandsområde, omgitt av randfjell i flere grupper. Lavlandet hever seg sjeldent mer enn 120 meter over havet, unntatt på steder hvor isolerte fjellrygger og platåer skyter opp over det flate eller bølgende terrenget. Berggrunnen er for det meste kalkstein, ofte med karstfenomener som undersjøiske elver og huler. Størstedelen av lavlandets overflate består av enger, gressletter, myrer og sjøer. Slettelandet når frem til kysten mot øst, hvor hovedstaden Dublin ligger.

Høylandsområdene som danner randen rundt lavlandet, omfatter i vest og nord fjellene i det vestlige Connacht og Donegal. De består av sterkt omdannede skifere og eruptiver, og er en fortsettelse av den kaledonske foldesonen i Skottland og Vest-Skandinavia. De høyeste toppene er Errigal (752 meter over havet) helt i nordvest og Nephin (806 meter over havet) lengst vest. Fjellene i sør er bygd opp av karbonsk kalkstein som er foldet ved den hercynske fjellkjedefoldning, og av rød sandstein fra devon. Macgillicuddy's Reeks i sørvest er Irlands høyeste fjellmassiv, med Carrantuohill (1041 meter over havet) som øyas høyeste punkt. Det østlige høylandsområdet omfatter Wicklow Mountains, som består av granitt. Den høyeste toppen her er Lugnaquilla (926 meter over havet).

Nesten hele Irland var dekket av breer under siste istid, og morene-avsetninger dekker store deler av øya. Avlange hauger av bunnmorenene (drumlin) danner høyere partier i slettelandet. Irland er rikt på myrer og torvavleiringer. Vestkysten er sterkt innskåret og forreven, med mange øyer utenfor. Her ligger blant annet Aran, Achill og Valentia. Irland har mange elver med stor og jevn vannføring. Irlands lengste elv, Shannon, drenerer en femtedel av øya, har utspring i platålandet ved Sligo Bay og renner ut ved Limerick etter 260 kilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg