David Beckham
David Beckham er en av Englands mest profilerte fotballspillere gjennom tidene. Her er han avbildet i forbindelse med gruppespillet i kvalifisering til fotball-VM i 2009.
David Beckham
Av /Shutterstock.

Storbritannia har vært svært sentralt for utviklingen av moderne idrett. Ved britiske universiteter og private internatskoler ble det på 1800-tallet – med forbilder hentet fra antikkens Hellas – satt opp faste regler for ballspill og ulike fysiske aktiviteter, og utøverne sluttet seg sammen i klubber og foreninger. Aktivitetene, kalt sport, ble kun drevet av de øvre sosiale lag (gentlemen) og var en ren fritidsaktivitet for egen fornøyelse uten pengepremiering. Betegnelsen på utøverne ble amatører.

Den britiske sporten spredte seg til det øvrige Europa og USA, og det ble dannet internasjonale spesialidrettsforbund, som vedtok ensartede regler og arrangerte internasjonale mesterskap.

Amatørbegrepet ble også utgangspunkt for den olympiske bevegelsen og gjenopptakelsen av de olympiske leker i 1896. Storbritannia har deltatt i alle olympiske sommerleker fra 1896. Sommer-OL ble arrangert i London i 1908, 1948 og 2012.

Fotball

Moderne fotball oppstod i Storbritannia, hvor et felles regelsett ble oppsatt i og med stiftelsen av engelske The Football Association (FA) i 1863. Det ble blant annet slutt på å bruke hendene for å drive ballen fremover, og rugby ble utskilt fra fotball med et eget forbund fra 1871.

Den første landskampen i fotball ble spilt i 1872 mellom England og Skottland. Storbritannia er nå den eneste nasjonen som opererer med flere landslag i internasjonal sammenheng (England, Skottland, Wales, Nord-Irland) og har vunnet VM én gang (England i 1966). I OL vant Storbritannia turneringene i 1900, 1908 og 1912.

Den engelske elitedivisjonen (Premier League) er blant verdens beste, med kjente lag som Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal og Chelsea. De siste årene har Manchester City (sesongene 2017–2018, 2018–2019 og 2020–2021), Liverpool (2019–2020), og Chelsea (2016–2017) vunnet Premier League, samtidig som noen av disse klubbene også har hevdet seg utenfor England. Liverpool vant Champions League i sesongen 2018–2019 og Chelsea i 2020–2021. Chelsea vant også Europa League i sesongen 2018–2019. I skotsk fotball har Celtic og Rangers fra Glasgow vært de dominerende lagene.

Det berømte Wembley stadion i London (fra 1923) benyttes blant annet til cupfinaler og landskamper. Det opprinnelige Wembley ble revet i 2000, og et nytt stadion ble innviet i 2007. Wembley regnes som verdens femte største fotballstadion og har kapasitet til over 90 000 tilskuere.

Cricket og rugby

Pollock til Hussey
Fra en cricketkamp mellom Australia og Sør-Afrika.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ved siden av fotball er cricket og rugby de store britiske lagspillene. Sammen med landhockey (som ishockey antakelig utviklet seg fra) har disse spillene internasjonalt først og fremst fått fotfeste i tidligere britiske kolonier og senere samveldeland, som India, Pakistan, Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Cricketlignende spill er kjent i England fra 1500-tallet, og utgangspunktet for de nåværende reglene kom med stiftelsen av Marylebone Cricket Club i 1787. Klubben holder fremdeles til på Lord's Cricket Ground i London, verdens mest berømte cricketbane. Den første landskampen (testkampen) ble spilt i 1877 mellom England og Australia. Hovedbanen for rugby er Twickenham stadion i London.

Det finnes mange cricketklubber i Storbritannia, flest i England, som spiller på flere nivåer, også innendørs. Det er 18 profesjonelle cricketklubber i England og Wales som hver sommer konkurrerer i fylkesmesterskapet (County Championship). Det består av to ligaer med ni lag i hver, som konkurrerer i kamper som går over 3–4 dager (førsteklassestatus). I Storbritannia er cricket mest utbredt i nettopp England og Wales, som også utgjør det engelske landslaget. Selv om det spilles cricket i de fleste europeiske land, er det bare England som har status som testnasjon i Europa. En testnasjon kan spille internasjonale kamper som varer opptil fem dager. Her deltar de i ulike internasjonale turneringer, som ICC World Cricket Cup og Twenty20 International-kampene.

I likhet med for cricket finnes det også flere rugbyklubber i Storbritannia, og flere divisjoner. De tre øverste divisjonene er i nyere tid blitt profesjonelle, med Premiership øverst. Klubben som vant den øverste divisjonen i 2001 var Harlequins, mens Leicester Tigers har flest serietitler (10). Det finnes også semiprofesjonelt rugbyspill, som gjelder de som spiller i League 1, samt flere regionale ligaer. Klubbene i de øverste divisjonene deltar også i nasjonale og internasjonale cupturneringer. Det engelske rugbylandslaget er kjent for å hevde seg internasjonalt. De vant blant annet VM i rugby i 2003.

Snooker og darts

Den britiske biljardformen snooker er en populær TV-sport som oppstod blant engelske offiserer i India på slutten av 1800-tallet. Darts er en annen utbredt sport og fritidsaktivitet på britiske puber og vertshus. Darts er pilkast mot en målskive og stammer fra bueskytteres bruk av tunge kastepiler som forsvarsvåpen på 1500-tallet.

Golf

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913)

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skottlands bidrag til britisk idrett er først og fremt golf, landets nasjonalsport. Den første golfklubben ble stiftet i 1740-årene, og den skotske banen i Saint Andrews blir ofte betegnet som golfsportens vugge. Englands eldste klubb skal være Blackheath Golf Club. Det er likevel England som i dag har flest golfere, cirka 700 000 knyttet til Englands hele 1900 golfklubber. Det skyldes blant annet at England har et perfekt naturlandskap for golfbaner. Det årlige British Open (fra 1860) er en av de fire store turneringer i profesjonell golf.

Racketspill

Tennis og andre racketspill som badminton og squash stammer også fra Storbritannia. Det opprinnelige spillet var real tennis, spilt innendørs, også kalt jeu de paume i Frankrike og court tennis i USA. Tennis, slik vi kjenner det i dag, er lawn-tennis, som fikk denne betegnelsenfordi det ble spilt på gressplener. Her var det den britiske offiserenWalter C. Wingfield (1833–1912) som i 1873 utarbeidet de første reglene. Wimbledon-turneringen i London, arrangert fra 1877, er en av de fire store turneringene (Grand Slam) i tennis og regnes som det uoffisielle VM på gress.

Av kjente britiske tennisspillere i nyere tid er Emma Raducanu som 18 år gammel vant US Open i 2021, og Virgina Wade, som vant hele sju grand slam-titler, deriblant Wimbledon i 1977. På herresiden finnes skotten Andy Murray, som er blant verdens fremste tennisspillere.

Det moderne badminton fikk sine regler i Storbritannia tilbake i 1887. Før det skal britiske offiserer ha spilt et lignende spill (poona) i India. Storbritannia hevder seg internasjonalt i denne idretten. Squash, slik vi kjenner spillet i dag, har sin opprinnelse fra den britiske kostskolen Harrow. Her skal elevene ha utviklet spillet rundt år 1830, og noe seinere ble de første squashbanene etablert ved Harrow.

Friidrett

Moderne friidrett ble i stor grad utviklet ved britiske universiteter fra midten av 1800-tallet. Av fremragende britiske utøvere kan fra 1920-årene nevnes Harold Abrahams og Eric Liddell (sprint), fra 1950-årene Roger Bannister (mellomdistanse), fra 1980-årene Sebastian Coe, Stephen Ovett og Steve Cram (mellomdistanse), Daley Thompson (tikamp) og Fatima Whitbread (spyd), og fra 1990-årene Linford Christie (sprint), Colin Jackson (hekkeløp), Jonathan Edwards (tresteg) og Steve Backley (spyd). Etter århundreskiftet kan nevnes Paula Radcliffe og Mohamed Farah (langdistanse), Greg Rutherford (lengde), Christine Ohuruogu (400 meter), Kelly Holmes (800 meter og 1500 meter) og Jessica Ennis (sjukamp).

Vannsport

The Boat Race på Themsen
/Shutterstock.

På vannet har britiske utøvere alltid hevdet seg, særlig i roing, men også i padling, seilsport og svømmesport. Innen roing har åtterkonkurransen på Themsen mellom universitetene Oxford og Cambridge (The Boat Race) blitt arrangert siden 1829. Henley-regattaen på samme elv er også en sosial begivenhet. Å svømme over Den engelske kanal blir også sett på som en stor idrettsbegivenhet, hvor rekorden er 6 timer og 55 minutter, satt av australieren Trent Grimsey i 2012. Av kjente britiske roere i moderne tid kan vi nevne Lizzie Broughton (kano) og Jon Schofield (kajakk). Noen kjente nyere britiske svømmere er Freya Anderson (fristil) og Adam Peaty (bryst).

Boksing

Boksing i sin moderne form oppstod i England allerede først på 1700-tallet. Opprinnelig ble det kjempet om pengepremier (prizefighting) på en temmelig brutal måte, men etter hvert ble sporten «avbrutalisert». Det ble blant annet innført bruk av hansker, og med de såkalte Queensberry-reglene fra 1867 ble grunnlaget lagt for moderne boksing. Den mest kjente britiske verdensmesteren i tungvekt har vært Lennox Lewis fra 1990-årene.

Bilsport

I bilsport har britiske førere vunnet VM i Formel 1 mange ganger. Her kan nevnes navn som Stirling Moss, Graham Hill, Nigel Mansell og skottene Jim Clark og Jackie Stewart. Fremst av dem alle er briten Lewis Hamilton, som i likhet med den tyske kjøreren Michael Schumacher har vunnet Formel 1 hele sju ganger. Den britiske VM-runden i Formel 1 arrangeres årlig på Silverstone-banen i England, hvor historiens første VM-løp gikk i 1950. Sir Malcolm Campbell og Donald Campbell (far og sønn) ble berømte for sine hastighetsrekorder med bil og motorbåt.

Galoppsport

Moderne galoppsport oppstod i Storbritannia og har en historie tilbake til 1500-tallet. Det berømte The Derby er arrangert fra 1780, og senere har alle land med galoppsport fått sitt derby. Andre klassiske britiske løp er St. Leger, 2000 Guineas og 1000 Guineas. De årlige veddeløpene Royal Ascot i det sørlige England er en stor sportslig og sosial begivenhet, mens det berømte hinderløpet Grand National går på Aintree-banen ved Liverpool.

Vinteridrett

Curling 1924
Curling har lange tradisjoner som vinteridrett i Storbritannia, framfor alt i Skottland. Bildet viser det britiske vinnerlaget under det første vinter-OL i 1924.
Av /Bibliothèque nationale de France.

På grunn av klimaet er Storbritannia ingen stor vinteridrettsnasjon, men har – foruten i curling – gjort seg godt gjeldende i kunstløp. Isspillet bandy oppstod også her, først og fremst spilt som vintertrening for fotballspillere. Curling skal ha vært et isspill skottene drev med helt tilbake til slutten av 1400-tallet, og det er mulig det opprinnelig kom fra Nederland. Reglene for spillet ble utviklet i den skotske klubben Royal Caledonian Curling Club, i Edinburgh, da klubben ble stiftet i 1838. Denne klubben ble også sete for øverste styringsmyndighet i curling frem til 1960-årene.

Fjellsport og polfart

Til tross for mangel på høye fjell i hjemlandet har britene vært foregangsmenn innen fjellsport og tindebestigning i alle deler av verden. Særlig i Alpene var britene tidlig ute, blant annet gjennom Edward Whympers førstebestigning av Matterhorn i 1865, og verdens eldste såkalte alpeforening (Alpine Club) ble stiftet i London i 1857.

I Norge var William Cecil Slingsby en fjellsportpioner, blant annet gjennom bestigningen av Store Skagastølstind i 1876. Da Edmund Hillary og Tenzing Norgay nådde toppen av Mount Everest i 1953, var de medlemmer av en britisk ekspedisjon ledet av Sir John Hunt. Allerede i 1920-årene forsøkte britene å bestige fjellet fra nordsiden, og i 1924 omkom George Mallory (1886–1924) og Andrew Irvine (1902–1924) under forsøket.

Britene er også kjent for å være ivrige polfarere, og den mest kjente av dem alle er Robert Falcon Scott. Han var britisk marineoffiser og polarforsker, og er mest kjent for sin ekspedisjon til Sydpolen, også kalt Terra Nova-ekspedisjonen. Dit nådde han i januar 1912, men han kom for seint. Den norske polfareren Roald Amundsen hadde nådd polpunktet 35 dager tidligere. På vei tilbake omkom Scott og ekspedisjonsgruppen han ledet, med unntak av en støttegruppe som ble igjen på Cape Evans.

Keltiske idrettstradisjoner

Gamle keltiske idrettstradisjoner har til en viss grad overlevd både i Wales og Skottland, blant annet gjennom de skotske Highland Games og ballspillet shinty, det siste utviklet fra det irske spillet hurling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg