Faktaboks

Henrik Sjøfareren

portugisisk Infante D. Henrique, o Navegador

engelsk Henry the Navigator

Født
4. mars 1394, Porto, Portugal
Død
13. november 1460, Sagres, Portugal
Virke
Prins av Portugal
Familie

Sønn av Johan 1. (1357–1433) og Filippa av Lancaster (1360–1415).

Bror til Edvard av Portugal (1391–1438).

Maleri av Henrik Sjøfareren
Maleri av Henrik Sjøfareren, trolig malt rundt 1470

Henrik Sjøfareren var en portugisisk prins, sønn av kong Johan 1.

Mellom 1415 og sin død i 1460 var Henrik initiativtaker til en tredjedel av alle oppdagelsesreiser langs kysten av Vest-Afrika som skulle oppsøke gull-landet Guinea. Slik ble Madeira oppdaget i 1419; Kapp Verde og Etiopia i 1445. Ti år senere gikk turen til Senegal og Gambia. Henrik selv seilte kun tre ganger, og dro aldri lengre enn til Nord-Afrika. Han var direkte involvert i utnyttelsen av områdene han oppdaget.

Henriks oppdagelsesreiser er beskrevet i Crónica dos feitos da GuinéKrøniken om Guineas bragder») av den kongelige biografen Gomes Eanes de Zurara (cirka 1410–1474).

Familie, navn og titler

Statue av Henrik Sjøfareren
Statue av Henrik Sjøfareren i Porto
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Som den tredje sønnen til kong Johan 1. og dronning Filippa av Lancaster fikk Henrik tittelen infant, en tittel beregnet for yngre sønner i kongefamilien som ikke var tronarvinger. Han var regnet som den minst begavede av brødrene. Den eldste broren, Edvard «den veltalende», skrev den mye omtalte Boken om hvordan ride godt i alle sadler, samt O Leal conselheiro, «Den trofaste rådgiveren», en bok om etikk og moral beregnet på å bli lest av hoffets medlemmer. En annen bror, Pedro, reiste rundt til hoffene og universitetene i Europa og brakte med seg et omfattende bibliotek om alt som var nytt. Henrik viste derimot i sin ungdom en forkjærlighet for jakt og ridderturneringer.

Tilnavnet «Sjøfareren» kom nok senere. Den kan sies å være dekkende i en overført betydning, da Henrik seilte kun tre ganger, og dro aldri lengre enn til Nord-Afrika. Derimot oppmuntret han til den portugisiske oversjøiske ekspansjonen ved å samle sjøfolk, kosmografer og kartografer av høy kvalitet rundt seg.

Sjøfareren

Erobringen av Ceuta

Henrik Sjøfareren erobrer Ceuta, maleri på glaserte keramikkfliser
Ceuta i Nord-Afrika ble erobret av portugiserne i 1415. Bildet er en moderne fremstilling fra første halvdel av 1900-tallet.

Da freden med nabolandet Castilla ble inngått i 1411, åpnet det seg nye muligheter for Portugal. Med kronisk mangel på hvete og edle metaller var det behov for å erobre nye territorier der de manglende produktene og rikdommene kunne finnes. Å gjenoppta kampene og erobringstoktene mot muslimene (maurerne) var det beste alternativet. Den oversjøiske ekspansjonen begynte derfor med erobringen av Ceuta, beliggende på middelhavskysten av Marokko. I 1412 begynte forberedelsene til tokten mot Ceuta, året etter at freden med Castilla ble undertegnet.

700 år etter at 18 000 arabiske krigere invaderte Den iberiske halvøy, ankret en europeisk hær på 19 000 soldater og 1700 sjøfolk opp utenfor Ceuta. Henrik ledet et massivt angrep på byen. Byen ble inntatt uten motstand, og kalifen overga seg. Byen ble plyndret, og til og med de utskårne marmorsøylene fra et kartagisk tempel ble demontert og fraktet hjem. De bærer nå hovedportalen til universitetet i Evora. Brødrene Edvard, Peter og Henrik ble slått til riddere i moskeen i Ceuta, som ble innviet som et kristent tempel fire dager etter erobringen. I 200 år var Ceuta under portugisisk styre.

Ceuta lokket med krydder, gull og slaver, alt portugiserne ønsket seg. Skikken med å spise kjøtt hadde spredt seg i Europa, og med den etterspørsel etter asiatisk krydder for å gjøre kjøttet spiselig. Krydder var også selve tegnet på rikdom. Oppskriftene i Infanta Marias kokebok fra siste halvdel av 1500-tallet og i Domingos Rodrigues Kjøkkenkunst fra 1680 har til felles en utstrakt bruk av krydder, der kanel benyttes både til risgrøt og i kjøttsuppe. Gull var nødvendig for å kjøpe krydderet som ble importert til Europa; Ceuta hadde både krydder fra Østen, og gull og slaver fra Guinea.

Kristning

Maleriet St. Vincents alterskap med Henrik Sjøfareren og flere
St. Vincents alterskap består av seks malerier malt rundt 1470. På det av maleriene som vises her, ser vi helgenen St. Vincent i midten, og Henrik Sjøfareren til høyre, kledd i sort, med hatt på hodet og hendene samlet foran seg. Foran helgenen kneler kong Alfons 5., Henriks nevø. Dette er sannsynligvis det eneste samtidige bildet som finnes av Henrik.

I tillegg til jakten på slaver var det et sterkt ønske om å evangelisere den afrikanske befolkningen for å svekke islam: «De viste seg å være mye mindre gjenstridige enn maurerne når det gjaldt religion, og de tok lett til seg kristendommen», bemerket biografen Zurara. Henrik var overhode for Kristusordenen og hadde kirkens støtte, for alt som skadet muslimene var til glede for de kristne.

Evangeliseringen hadde utvilsomt sine praktiske fordeler. I 1455 utstedte pave Nikolas 5. bullen Romanus Pontifex, som ga Portugal monopol på havene, på fastlandet og øyene, på handel og navigasjon fra Kapp Bojador til Guinea «ad ultram» – og videre – da enden av Afrika var ukjent. I 1456, etter pavens død, utstedte hans etterfølger Callistus 3. bullen Inter Caetera for Henrik og Kristusordenen. Bullen hadde samme ordlyd som den forrige, men med den eneste forskjellen at Callistus 3. erstattet det verdslige med det åndelige, og ga Henrik og hans kommandører muligheten til å bygge bedehus og klostre og motta patronatsrettigheter fra dem.

Den portugisiske patronatsretten var et arrangement mellom Pavestolen og Portugal som går tilbake til begynnelsen av de portugisiske oppdagelsesreisene, og som tilkjente Portugal mange rettigheter og privilegier over kirkelige affærer innen sitt kolonivelde.

Slaver

Portugal var tynt befolket, og slavehandel var sett som en naturlig løsning for manglende arbeidskraft. Situasjonen i Algarve, der Henrik levde ved byen Lagos, var særlig kritisk og han var fast bestemt på å overkomme den demografiske mangelen. Slavene ble i stor grad behandlet som nye borgere. Zurara beretter: «De blir behandlet med stor vennlighet, og det skilles ikke mellom dem og de frifødte portugisiske tjenerne. De unge blir lært opp i yrker. De som viser seg å være i stand til å drive gårder, blir satt fri, og de gifter seg med portugisiske kvinner. De får en god medgift av sine herrer for å hjelpe dem til selvstendighet. Jeg har aldri sett noen av disse fangene bli lagt i jern, og jeg har heller aldri sett noen som ikke blir behandlet med stor vennlighet. Jeg har ofte blitt invitert av slaveeiere til dåpen eller bryllupet til en av dem. Det er like mye seremoni og feiring som om slaven var et familiemedlem.»

Slaveriet ble sett på som naturlig, og ble sjelden fordømt. I 1555 publiserte presten Fernando Oliveira Kunsten å føre krig til sjøs, der slavehandel blir kritisert med noen ord: «Det vil ikke bli funnet, og den menneskelige fornuft vil heller ikke gå med på, at det noen gang i verden skulle finnes en slik offentlig og fri handel med kjøp og salg av frie og fredelige mennesker, som de som kjøper og selger dyr, okser, hester eller lignende». Slavene ble først fanget, men fort ble de skaffet på fredelig vis gjennom en leveringskontrakt med den afrikanske kongen Badomel på Senegalkysten. Før Henriks død i 1460 ble det brakt rundt 1000 slaver i året til Lagos ved Algarveskysten. Slavene kom til å utgjøre en stor del av befolkningen i Algarve og ti prosent av befolkningen i Lisboa.

Skip og navigasjon

Henriks invasjon av Ceuta hadde foregått med galeier. Seilene ble heist kun når vinden var riktig. I løpet av de kommende 20 år ble karavellen utviklet under beskyttelse av Kristusordenen. Disse nye skipene var både slankere og lettere enn galeiene. Karavellen veide rundt 50 tonn. I stedet for tolv roere, som var nødvendig for å manøvrere de gamle galeiene, var det nå behov for bare ett enkelt ror akter. De trekantede seilene i baugen og akterenden kunne drive skipet fremover på tvers av vinden, og det kunne også svinge inn i vinden. Skipet kunne oppnå en hastighet på ti knop i timen.

Disse innovasjonene ble ledsaget av fremskritt innen navigasjonsinstrumenter, som kompasset, det portulanske kartet og astrolabiet. Astrolabiet ble oppfunnet i det antikke Hellas, men ble stort sett brukt av munker, rabbinere, imamer og astrologer. Nå ble det brukt til å gjøre det mulig for sjøfarere å bestemme breddegraden ut fra Nordstjernens høyde og tiden ut fra Solen. Skipene var ikke lengre forpliktet til å følge kystlinjen. Dette gjorde det mulig å runde Kapp Bojador på kysten av Vest-Sahara for første gang i 1435.

Ifølge tradisjonen grunnla Henrik Sjøfareren en sjømannsskole for studier av navigasjon og matematikk i Sagres på sørspissen av Algarvekysten.

Senere oppdagelsesferder

I 1437 bestemte Henrik seg for å invadere Tanger, 70 kilometer vest for Ceuta. Denne gangen endte det med katastrofe, for portugiserne var bare 3000 mann mot en hær på 100 000 soldater og kavalerister. Henriks yngre bror Fernando ble tatt som gissel og senere drept. Tanger ble endelig erobret i 1471 og styrt av Portugal fram til 1661.

Nederlaget ved Tanger stoppet ikke oppdagelsestrangen til Henrik. I 1435 var Gil Eanes blitt den første europeeren som rundet Kapp Bojador, og det første kjente møtet mellom europeere og afrikanere fant sted i 1437. Biografen Zurara oppgir fem grunner til Henriks interesse for de atlantiske sjøreisene. Den første var ønsket om å bli kjent med landet utenfor Kanariøyene og Kapp Bojador. Det andre var ønsket om å finne kristne eller trygge havner der de kunne etablere handelsforbindelser. Den tredje var å kunne utfordre islamsk makt i Afrika. Den fjerde var å finne en kristen fyrste i Afrika som kunne hjelpe ham i krigen mot islam. Den femte grunnen var å utvide den kristne troen og vinne «alle sjeler som vil bli frelst».

Da han var 64 år, som på den tiden var en betydelig alder, deltok Henrik med nevøen, kong Alfons 5., i erobringen av Ksar es-Seghir i Marokko, men vendte tilbake til Portugal i 1458. Det var hans tredje reise til Nord-Afrika, og det ble også hans siste. Henrik døde i 1460 slik som han hadde levd en stor del av livet, lydig mot sine kyskhets- og fattigdomsløfter, ble det påstått.

Samtidens og ettertidens vurderinger

«Hans palass var en skole i gjestfrihet for alle de gode og høytstående i riket, og i enda større grad for fremmede», skriver hans biograf Gomes Eanes de Zurara i Krøniken om Guineas bragder. «Denne edle prinsen var av god høyde og kraftig kroppsbygning, stor og sterk av vekst, og håret på hodet var noe oppreist. Han var så måteholden at han levde hele sitt liv i den reneste kyskhet, og som en jomfru tok jorden ham til seg igjen da han døde.» Han drakk heller ikke, og «kroppen hans var så forvandlet av avholdenhet at det virket som om Don Henrik hadde gjort den annerledes enn andre menn.» Henrik «var en mann med stor visdom og autoritet, meget diskré og med god hukommelse, men i enkelte saker litt sen. Han var rolig og verdig i sin fremtoning, og hans tale var mild. Han var standhaftig i motgang og ydmyk i medgang.»

Zurara måtte innrømme at Henrik ikke alltid var slik. Under forberedelsene til erobringen av Ceuta – Henrik var da 18–19 år – viser han seg å være glad i god mat og vin, vittig og sannsynligvis en god danser. Han likte festligheter med bannere, fargerike duker, tente fakler, gitar- og fløytespillere, og dans. Han bestilte de beste portugisiske viner, både hvite, røde og malvasia som søt madeiravin, samt viner fra utlandet.

Moderne historikere har tonet ned Henriks personlige rolle i utviklingen av skipsfart og nye oppdagelser. Ifølge historikeren António H. de Oliveira Marques (1933–2007) var det ikke Henrik, men kong Johan 2. (1455–1495) som sto bak «utarbeidelse av en omfattende oppdagelsesplan.» Det er likevel ingen tvil om at det var Henrik Sjøfareren som startet det portugisiske sjøfartseventyret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg