«Hans palass var en skole i gjestfrihet for alle de gode og høytstående i riket, og i enda større grad for fremmede», skriver hans biograf Gomes Eanes de Zurara i Krøniken om Guineas bragder. «Denne edle prinsen var av god høyde og kraftig kroppsbygning, stor og sterk av vekst, og håret på hodet var noe oppreist. Han var så måteholden at han levde hele sitt liv i den reneste kyskhet, og som en jomfru tok jorden ham til seg igjen da han døde.» Han drakk heller ikke, og «kroppen hans var så forvandlet av avholdenhet at det virket som om Don Henrik hadde gjort den annerledes enn andre menn.» Henrik «var en mann med stor visdom og autoritet, meget diskré og med god hukommelse, men i enkelte saker litt sen. Han var rolig og verdig i sin fremtoning, og hans tale var mild. Han var standhaftig i motgang og ydmyk i medgang.»
Zurara måtte innrømme at Henrik ikke alltid var slik. Under forberedelsene til erobringen av Ceuta – Henrik var da 18–19 år – viser han seg å være glad i god mat og vin, vittig og sannsynligvis en god danser. Han likte festligheter med bannere, fargerike duker, tente fakler, gitar- og fløytespillere, og dans. Han bestilte de beste portugisiske viner, både hvite, røde og malvasia som søt madeiravin, samt viner fra utlandet.
Moderne historikere har tonet ned Henriks personlige rolle i utviklingen av skipsfart og nye oppdagelser. Ifølge historikeren António H. de Oliveira Marques (1933–2007) var det ikke Henrik, men kong Johan 2. (1455–1495) som sto bak «utarbeidelse av en omfattende oppdagelsesplan.» Det er likevel ingen tvil om at det var Henrik Sjøfareren som startet det portugisiske sjøfartseventyret.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.