Heddal stavkirke er en stavkirke ved Heddalsvatnet i Notodden kommune, Telemark, fem kilometer vest for Notodden by. Kirken er første gang indirekte omtalt i 1315, men dateringen har vekslet fra 1200-tallet til et godt stykke utpå 1300-tallet. Kirken ble restaurert i 1849–1851 etter planer utarbeidet av arkitekt Johan Henrik Nebelong, da forsvant interiøret. Restaureringen fikk hard kritikk og alle spor ble fjernet under den siste restaureringen, som ble avsluttet i 1955.
Med en bredde på om lag åtte meter og lengde på 20 meter uten svalganger er Heddal den største av alle kjente stavkirker i Norge. Kirken rager på den flate, brede dalbunnen. Spiret på den øverste takrytteren ender nær 25 meter over bakken. Rundt hele kirken løper en svalgang med dvergarkader. Både skipet og koret har hevet midtrom. Mot øst er koret avsluttet med en apsis som har kjegleformet tak og spir. Ulikt andre stavkirker har ikke bare skipet, men også koret takrytter. På gavlene stikker det fram ubestemmelige dyrehoder, ikke ulikt store gotiske katedraler.
Kirkens sponkledde ytre og mange takflater stemmer godt overens med vante forestillinger om hvordan en «ekte» stavkirke skal se ut. Og sammenliknet med eldre avbildninger er det ikke mye som er forandret de siste 180 årene. Men likheten forleder. To ganger har kirken blitt ombygd siden 1849, og begge gangene har den blitt gjennomgripende forandret. I dag er det ikke mye igjen av middelalderens stavkirke; det aller meste av de opprinnelige materialene er skiftet ut, men kirkens hovedvolumer er i store trekk som de var før restaureringene. En rekke forhold ved rekonstruksjonen er like fullt høyst usikre og venter på nærmere kildegransking og bygningsarkeologiske undersøkelser.

Heddal stavkirke
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.