I 1884 bosatte Heyerdahl seg i Kristiania, men han tilbrakte de fleste påfølgende somrer i Åsgårdstrand. Her malte han de arbeidene som gav ham plass blant våre fineste kolorister. Bilder som En fiskergutt, En hvil, Søstrene og Jordbærpiken viser alle barn i en hvilende ro. Når han skildret livets mindre harmoniske sider, lå vekten like mye på det maleriske som det tematiske, som i den sanselige halvakten Svart-Anna og det sorgtunge Arbeiderens dødsleie.
I slutten av 1880-årene drev Heyerdahl malerskole i Kristiania sammen med Christian Krohg og Erik Werenskiold, personer hvis sosiale og nasjonale engasjement han knapt delte. Edvard Munch er den eneste maler av format som synes å ha lært noe av Heyerdahl, uten å ha vært hans elev, men både tematisk og koloristisk var Heyerdahl en inspirator for den unge Munch.
I 1890 etablerte Heyerdahl seg som portrettmaler i Kristiania med representative portretter i den «store stil» som spesialitet, men snart kom skildringer i det mer intime format til å dominere denne delen av hans produksjon. Rundt 1895 gav han seg igjen i kast med den nordiske sagnverden, tydelig inspirert av britiske symbolister, men også ansporet av tidens begeistring for det oldnorske. Arbeider som Brynhilds Helfart ble imidlertid mottatt med nedlatende kritikk, uten at dette knekket Heyerdahls selvtillit.
Under sitt annet opphold i Paris, 1900–1907, gjorde Heyerdahl Montmartre til sitt hovedmotiv og rendyrket forstadens maleriske kvaliteter i et forenklet formspråk. Hans seneste produksjon preges av det elskede Åsgårdstrand.
Heyerdahl ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1904. Heyerdahl er rikt representert i Drammens Museum for kunst og kulturhistorie, Nasjonalmuseet i Oslo eier 41 bilder av ham.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.