H.C. Andersen var en dansk dikter og forfatter. Han er verdenskjent for eventyrene sine, som Den stygge andungen, Piken med svovelstikkene og Den lille havfruen. Eventyrene hans er oversatt til nesten 150 språk og gis ut i stadig nye opplag. De har blitt satt opp som både teater og ballett. Mange av dem har også blitt filmatisert, både som tegnefilm og spillefilm.
H.C. Andersen
Faktaboks
Hans Christian Andersen
- Født
- 2. april 1805
- Død
- 4. august 1875
Bakgrunn
H.C. Andersen ble født i Odense. Han vokste opp som enebarn og mistet sin far bare elleve år gammel. Barndommen hans var fattig, men lykkelig. Han brukte ofte sin egen oppvekstfortelling i markedsføringen av forfatterskapet sitt.
Hans Christian vokste opp med eventyr og fortellinger. Faren, Hans Andersen (1782–1816), skal ha vært mer interessert i litteratur enn i arbeidet som skomaker. Moren, Anne Marie Andersdatter (1775–1833), som var renholder og gårdsarbeider, ønsket å sette sønnen i lære som håndverker, mens faren mente at sønnen selv måtte få velge hva han ville bli. Slik skulle det også gå. I 1819 flyttet fjorten år gamle Hans Christian til København, med mål om å bli skuespiller, sanger eller danser på Det kongelige Teater.
H.C. Andersen slo aldri gjennom som skuespiller. Han var likevel ikke redd for å banke på dører, og kom raskt i kontakt med innflytelsesrike personer som forstod at gutten var begavet.
Dikteren Jens Baggesen og komponisten Christoph E. F. Weyse sørget for at han fikk bli korist ved Det kongelige Teater. Etter stemmeskiftet skaffet teatersjefen Jonas Collin ham kongelig støtte til studieforberedende skolegang under klassiskfilologen Simon Meislings ledelse, først i Slagelse og senere i Helsingør. Her tilbrakte Andersen fem år i perioden 1822 til 1827. Han mistrivdes imidlertid, og til slutt ble han tatt ut av skolen og privat uteksaminert i 1828.
Starten på karrieren
En viktig grunn til at Andersen aldri riktig fant seg til rette på skolen, var at han heller ville dikte enn å lese lekser. Han forfatterdebuterte allerede i 1822 med verket Ungdoms-Forsøg. I ettertid har debutboken ofte blitt avfeid som et umodent ungdomsarbeid, men det viser noe av det som rørte seg i den unge forfatteren. Her fantes både fantastiske figurer og raske replikker, sjangereksperiment og selvbiografi. Noen synes også at man allerede her kan se anslag til den moderne eventyrstilen Andersen skulle utvikle i 1830-årene.
Etter at han kom tilbake til København skrev Andersen ivrig. Han ga ut en rekke diktsamlinger, dramatikk, romaner og reiseskildringer – ofte med tydelig selvbiografisk preg.
På midten av 1830-tallet fikk han et internasjonalt gjennombrudd . Han ble raskt verdensberømt og ettertraktet som gjest hos både kunstnere og kongelige over hele Europa. Til slutt ble han også omfavnet hjemme i Danmark, som historiens største eventyrforfatter.
Forfatterskap
Dikt og dramatikk
H.C. Andersen var virksom i en rekke litterære sjangrer. Han gjorde seg tidlig bemerket med diktet «Det døende Barn» (1827), og utga i årene 1830–1832 tre diktsamlinger. Flere kjente komponister skrev musikk til diktene hans, blant annet Robert Schumann og Edvard Grieg. Likevel blir de først og fremst lest i Danmark.
Dramatikken er en viktigere del av Andersens forfatterskap enn lyrikken. Da han forstod at han ikke selv ville lykkes på scenen, ønsket han å skrive for scenen. Han skrev både vaudeviller, komedier, dramaer, syngespill og operatekster. I denne perioden skrev han blant annet teaterstykker som Mulatten (1840) og Maurerpigen (1840), og operaen Liden Kirsten (1846), med musikk av J.P.E. Hartmann.
Selv om H.C. Andersens dramatikk etter hvert har blitt glemt, har den vært viktig. Hans livslange arbeid med sceniske uttrykk kan man for eksempel se i direkte sammenheng med den sceniske fortellermåten som er så karakteristisk for eventyrene hans.
Romaner og reiseskildringer
Det var først og fremst som forfatter av prosa at Andersen utfoldet seg. I dansk litteraturhistorie var han blant de første som på 1830-tallet tok romanen som sjanger på alvor. Det var også som romanforfatter han fikk sitt endelige gjennombrudd, med Improvisatoren (1835), O.T. (1836) og Kun en Spillemand (1837). Disse romanene kan alle leses som dannelsesromaner, siden de handler om et ungt menneskes utvikling til å bli voksen. I Improvisatoren og Kun en Spillemand blir hovedpersonene dessuten kunstnere. Disse bøkene kan dermed også leses som kunstnerromaner. Mange forskere har påpekt likheter mellom Andersens liv og disse tre 1830-tallsromanene, og de har blitt beskrevet som en trilogi om kunst, kjønn og kjærlighet.
H. C. Andersen brukte sitt eget liv som mønster for store deler av litteraturen han skrev. Dette gjelder også de populære reiseskildringene som var basert på de mange og lange reisene hans. Noen av dem er Skyggebilleder (1831) og En Digters Bazar (1842). Tettest på Andersens liv kommer kanskje likevel selvbiografier som Levnedsbog (1832) og Mitt Livs Eventyr (1855). Her insisterer forfatteren på at hans egen livshistorie er nøkkelen for å forstå hans største bragd som forfatter – eventyrene hans.
Eventyr
H.C. Andersen er først og fremst kjent for sine kunsteventyr. Til sammen skrev han 156 slike, og omkring 20 leses fortsatt mye. Eventyrene var i utgangspunktet et venstrehåndsarbeid, skrevet for å tjene penger. Andersens omgangskrets la imidlertid raskt merke til at forfatteren her hadde funnet en gullåre. Vennen og veilederen Hans Christian Ørsted er for eksempel kjent for å ha sagt at hvis romanene hadde gjort ham verdenskjent, ville eventyrene gjøre navnet hans udødelig.
De fleste av Andersens eventyr ble skrevet og utgitt puljevis i perioden 1835–1872, først under tittelen Eventyr, fortalte for Børn, deretter under tittelen Eventyr. Det aller første trykte eventyret, «Dødningen», ble likevel utgitt allerede i 1830. I tillegg finner man mange trekk i resten av forfatterskapet som peker mot eventyrene.
Til å begynne med skrev Andersen med utgangspunkt i gamle folkeeventyr og fortellinger, som han bearbeidet med sitt eget kunstneriske uttrykk. Folkediktningen kjente han godt fra barndommen. Faren leste ofte høyt fra Tusen og én natt, mens moren tok ham med rundt på fynske gårder der fortellingene satt løst. Senere skulle Andersen i større grad både finne, og finne opp eventyrene sine selv. Eventyret «Keiserens nye klær» bygger for eksempel grunnleggende på et spansk folkeeventyr fra middelalderen som Andersen leste i en tysk eventyrsamling, for deretter å sette sitt eget preg på det.
H.C. Andersens eventyr skiller seg fra tradisjonelle folkeeventyr gjennom språket og stilen. Språket er enkelt, samtidig som eventyrene har utpregede sceniske og billedlige kvaliteter. Det er mange replikker, og de framstår både livaktige, vittige og dypsindige. Andersen skiller seg videre ut gjennom bruken av lydmalende ord, noe som vitner om hans praksis med å lese eventyrene høyt før han skrev dem ned i sin endelige form. Han var en enestående forteller, og trollbandt tilhørerne sine med sin tilstedeværelse.
Ved å skrive eventyrene sine til barn, tilførte H.C. Andersen noe nytt til både eventyrsjangeren og barnelitteraturen. Interessen for barnet var typisk for romantikken. Andersen var imidlertid blant de første som ikke bare beskrev barn, men også internaliserte barnets perspektiv og væremåte i litteraturen. Eventyrene hans gjenspeiler blant annet barns ærlige og ofte brutale måte å være på, og de framstår jevnt over befriende frie for streng moral.
Eventyrene hans har hatt stor betydning for ettertidens eksplosive utvikling av både barnelitteratur og barnekultur. Man kan trekke linjer framover både til forfattere som Astrid Lindgren og Tove Jansson, og til mer kommersielle aktører som Walt Disney.
Adaptasjoner
H.C. Andersens eventyr er fortsatt aktuelle og populære. Dette viser seg blant annet i at de stadig blir dramatiserttil både teater og film. Eventyrene hans har vært framført som teaterstykker og ballettforestillinger, musikaler, danseforestillinger og operaer. I tillegg er mange av dem filmatisert, både som tegnefilmer, dukkefilmer og spillefilmer, og både for voksne og barn.
Filmatiseringene av Andersens eventyr har hatt enormt nedslag. De spenner fra versjoner som er nært knyttet til originalteksten, som Disneys Den lille havfruen (1989), til mer frie variasjoner, slik Disneys enormt populære Frost (2013) forholder seg til eventyret «Snedronningen».
Andersens utforsking av tema som løsrivelse, kjønn og seksualitet i litteraturen åpner for stadig nye tolkninger og perspektiv, tilpasset nye tider og nye lesere.
Privatliv
H.C. Andersen giftet seg aldri, og han fikk heller ingen barn. Dette ble lenge oppfattet og omtalt som en tragedie, der forklaringen var Andersens ulykkelige forelskelser i sosietetskvinner som Riborg Voigt og Louise Collin, samt den svenske sangerinnen Jenny Lind.
I senere tid har flere forskere åpnet for at Andersen kan ha vært homofil eller skeiv. Den første som forfulgte dette sporet var Wilhelm von Rosen, som på 1980- og 1990-tallet skrev flere artikler og en doktorgradsavhandling om Andersens kjærlighet til menn. Spørsmålet om Andersens seksualitet står også sentralt i Jens Andersens store biografi H.C. Andersen. En biografi (2007), der hans livslange, men kompliserte forhold til vennen Edvard Collin er sentralt.
H.C. Andersens mest kjente eventyr
Norsk tittel | Originaltittel |
---|---|
Den lille havfruen | Den lille Havfrue |
Den lille Idas blomster | Den lille Idas Blomster |
Den standhaftige tinnsoldat | Den standhaftige Tinsoldat |
Den stygge andungen | Den grimme Ælling |
De ville svaner | De vilde Svaner |
Dyndkongens datter | Dynd-Kongens Datter |
Elverhøy | Elverhøi |
Fyrtøyet | Fyrtøiet |
Grantreet | Grantræet |
Holger Danske | Holger Danske |
Keiserens nye klær | Keiserens nye Klæder |
Kloss-Hans | Klods-Hans |
Nattergalen | Nattergalen |
Ole Lukkøye | Ole Lukøie |
Piken med svovelstikkene | Den lille Pige med Svovelstikkerne |
Prinsessen på erten | Prindsessen paa Ærten |
Snedronningen | Sneedronningen. Et Eventyr i syv Historier |
Snømannen | Sneemanden |
Svinedrengen | Svinedrengen |
Tommelise | Tommelise |
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
- Odense bys museer: H.C. Andersens hus
- VisitODENSE: H.C. Andersen attraktioner i Odense
- H.C. Andersen (Lex – Danmarks nationalleksikon)
Litteratur
- Andersen, J. (2007): H.C. Andersen. En biografi
- Brix, H. (1907): H.C. Andersen og hans Eventyr
- Collin, E. (1882): H.C. Andersen og det Collinske Huus
- Lütken, G. & Fibiger, J. (1999): Litteraturens veje
- Mylius, J. de (1981) H.C. Andersens romaner mellem romantik og realisme
- Oxfeldt, E. (2009): H.C. Andersens eventyr på film
- Oxfeldt, E. (red. 2006): H.C. Andersen – eventyr, kunst og modernitet
- Rosen, W. von (1993): Månens kulør. Studier i dansk bøssehistorie 1628–1912
- Rubow, P. V. (1927): H.C. Andersens eventyr. Forhistorien – Idé og form – Sprog og stil
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.