Gudmund Hernes tok doktorgrad i sosiologi ved Johns Hopkins University i USA, og ble deretter universitetslektor ved Universitetet i Bergen i 1969 og professor i 1971.
Fra 1972 til 1979 var han formann i forskergruppen for den første Maktutredningen, og han var leder av Norges almenvitenskapelige forskningsråd (NAVF) sitt senter for samfunnsvitenskapelig forskerutdanning fra 1978. Han var formann i Politisk Forum fra 1980 til 1981.
Sammen med blant andre Terje Rød-Larsen var Hernes sentral i opprettelsen av Fafo (Fagbevegelsens Senter for Forskning, utredning og dokumentasjon) i 1982, hvor han var forskningsleder fra 1983 til 1988. Deretter var han professor II ved Universitetet i Bergen fra 1983 til 1988 og ved Universitetet i Oslo fra 1988. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Umeå 1982 og var gjesteprofessor ved Harvard University i 1986–1987 og 1990.
Hernes' sentrale innflytelseskilde fra doktorgradsstudiene av var utdanningssosiologen James Coleman, som var spesielt kjent for sin kvantitative forskning på sosial ulikhet. Det sentrale poenget er at foreldres utdannelse og deres syn på utdannelsens betydning er den sentrale variablen for å forstå hvorfor enkelte grupper av barn gjør det godt på skolen, mens andre gjør det dårlig. Materiell likhet i skoletilbud kan ikke i seg selv utligne slike ulikheter. Til forskjell fra tilganger som ser løsningen på sosial ulikhet i å tilføre materielle ressurser (nye skolebygg, bedre utstyr) eller bedre lærerutdannelse, rettet Coleman altså søkelyset mot sosiale faktorer utenfor skolen selv. Argumentet, som passer godt inn i norsk sosialdemokratisk tradisjon, kunne enkelt overføres til andre samfunnsforhold. Hernes’ mest siterte arbeid er da også en engelskspråklig artikkel fra 1970-tallet om strukturell endring. Colemans innflytelse på Hernes kan gjenfinnes både i hans bidrag til den første Maktutredningen og i hans virke som utdanningsminister.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.