Økonomisk sett gikk det så vidt, byggingen ble dyrere enn beregnet og DNT måtte hjelpe aksjeselskapet med midler fra sin egen temmelig slunkne kasse. Selskapet ble til slutt oppløst i 1890-årene, og samtlige aksjer ble vederlagsfritt overlatt til DNT. Det kom nok godt med, for oppgavene sto i kø for den unge foreningen. Allerede i 1890 skjedde den første utbyggingen av Gjendesheim; en ny kjøkkenfløy kom på plass. Etter hvert som trafikken økte, kom flere påbygg, ombygginger og utbedringer i rask rekkefølge; først i 1898, deretter i 1904, 1905, 1910, 1911, 1916 og 1925, men det holdt imidlertid bare så vidt.
I en rapport til DNTs styre i 1930-årene ble det skrevet: «Trafikken over Gjendesheim er i de senere år vokset sterkt. I den beste sesong overnatter her ofte mer enn 60 personer. Det er klart at den forholdsvis lille salong eller peisestue under disse forhold blir alt for liten....» . En omfattende ombygging måtte til, og i 1937 stod det endelig klart et nyoppusset losjihus og et nytt hovedbygg med oppholdsrom, spisesal, kjøkken og kontor, og en «halv» annenetasje med soverom for «betjening og ungdom».
I 1974 kom det endelig strøm til Gjendesheim, noe som betydde en langt lettere hverdag for betjeningen. I 1976 ble det gjennomført nok en større ombygging, og hovedbygget fikk dagens fasong. Senere er det bygget kloakk- og renseanlegg og nye kjøkkenløsninger. Siste ombygging skjedde i 2010 og turisthytta har nå 185 sengeplasser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.