GRIP senter – stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk ble stiftet i 1995 av Miljøverndepartementet og ble styrt i samarbeid med Næringslivets Hovedorganisasjon, Landsorganisasjonen, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Kommunenes Sentralforbund, Norges Naturvernforbund og Statens forurensningstilsyn. Grunnfinansieringen kom fra Miljøverndepartementet. Stiftelsen ble avviklet i 2008.
GRIP
Faktaboks
- Også kjent som
-
Stiftelsen GRIP, GRIP senter, GRIP – senter for bærekraftig produksjon og forbruk
- Etymologi
- forkortelse for Grønt arbeidsliv i praksis
GRIPs virksomhet
Stiftelsen utviklet og spredde verktøy, metoder og kunnskap om bærekraftig produksjon og forbruk i både næringslivet og offentlig virksomhet i Norge. Slik la GRIP til rette for økt miljøeffektivitet i norske virksomheter, det vil si økt verdiskapning med mindre miljøbelastning. Hovedområder var kjemikalier, avfallsforebygging, miljøledelse, miljødesign, miljørapportering, innkjøp og generell miljøkunnskap.
Den produserte blant annet en serie veiledere for miljøinnsats på områder som innkjøp, kontor, hotell, byggprosjektering og sykkelturisme. En del av GRIPs trykte materiell og veiledere er fortsatt i bruk.
Historie og utvikling
Forløperen for GRIP var «Grønt arbeidsliv», et fireårig program i Miljøverndepartementet som ble startet i 1991. Etter avslutningen av programmet ble det besluttet å videreføre arbeidet med en mer permanent organisasjonsform.
Grunnlaget for GRIPs virksomhet var den verdensomspennende handlingsplanen for det 21. århundre, «Agenda 21», som ble vedtatt på FN-konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 (UNCED-konferansen).
GRIP ble etablert i en tid med gryende forståelse av at det i økende grad ville bli stilt miljøkrav til varer og tjenester og at miljøsatsing i mange tilfeller også ville være bedriftsøkonomisk lønnsomt, med mindre totalt forbruk, redusert miljøbelastning og lavere kostnader. I ettertid har dette vist seg å slå til.
På begynnelsen av 2000-tallet ekspanderte virksomheten og antall ansatte økte til 25. Inntektene holdt imidlertid ikke tritt med driftskostnadene, og sommeren 2008 begjærte stiftelsen oppbud.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.