Treschow-familiens bolig i Larvik var i mange år den gamle overinspektørgården, som fremdeles står og brukes som kontorbygning. Huset ble etter hvert for lite, og i årene 1860–1863 lot Michael Treschow bygge et slott på eiendommen Muskerød vest for Larvik. Plasseringen var valgt med stor omhu, 100 meter over havet, omgitt av bøkeskoger og med fin utsikt sørover mot fjorden. Slottet ble bygd i italiensk rennesansestil, med Jacob Wilhelm Nordan som arkitekt.
I 1870 flyttet Michael Treschow og frue til København, og tre år senere flyttet hans sønn, kammerjunker Frederik (Fritz) Wilhelm Treschow, og hustru Franciska (Fanny) Siegfriede Sophie, født Løvenskiold (1842–1924), inn på slottet. Kammerjunkeren førte et stort hus og holdt store selskaper på Fritzøehus. Fra 1878 var kong Oscar 2. gjest på slottet flere ganger. F. W. Treschow utvidet slottet flere ganger. I 1885 oppførtes inngangspartiet i vest, med det mauriske værelse over portalen og en kuppel prydet med Brynjulf Bergsliens statue «Hestebetvingeren» på toppen. I 1889 ble portalen mot øst bygget. Tilbygget mot øst, med et høyt tårn og malerisal, sto ferdig i 1897. De øverste delene av det smekre tårnet ble revet i 1982.
Stallene og vognremissen lå opprinnelig i en stor trebygning like nord for slottet. Denne bygningen brant ned i 1897, men de 16 hestene i stallen ble reddet. Det ble deretter oppført en ny tjenerfløy i tegl, som også rommet vognremisse og stall ved borggården. Arkitekt for disse byggearbeidene var Henrik Bull.
Etter kammerjunker Treschows død i 1903, fortsatte hans enke, Fanny, å bo på Fritzøehus fram til 1923. Den nye eieren av godset, Fritz Michael Treschow, bodde med sin familie i Fritzøe Villa (Baldershage) til de flyttet opp på slottet i 1923. Huset ble da omfattende oppusset blant annet ved at det ble lagt inn elektrisitet.
Fritzøehus og den omliggende parken tilhørte fra 1978 Stiftelsen Fritzøehus, men ble igjen tilbakeført til godseier Mille Marie Treschow. De omfattende kunst- og antikvitetsamlingene tilhører imidlertid stiftelsen.
Også i godseier Fritz Michael Treschows tid var det mange prominente gjester på besøk på Fritzøehus. Man kombinerte gjerne besøkene med jakt, både i den store parken, på Malmøya og på eiendommene ellers, blant annet jakt på villrein på Hardangervidda. Blant gjestene var kong Gustaf 6. Adolf av Sverige, sjahen av Iran Muhammad Reza Pahlavi og hans keiserinne, Farah Diba.
Marie Treschow, datter av F.M. Treschow og Anna Treschow drev fra 1941 en privat husmorskole i tjenerfløyen på Fritzøehus. Skolen hadde plass til 10 elever, som bodde på slottet, og kursene var av 3–5 måneders varighet. Skolen flyttet i 1950 til Nes ved Tønsberg.
Etter F.M. Treschow og hans hustrus død i 1971, ble Fritzøehus stående tomt noen år, da Aage og Nanna Treschow foretrakk å bo på eiendommen Nannaraa. I 1988 flyttet godseier Mille-Marie Treschow og familie inn på slottet. Bygningen ble da omfattende renovert.
Fritzøehus er omtalt som Norges største privatbolig, med en grunnflate på 2302 m2, og 75 værelser og 21 kjellerrom.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.