Faktaboks

Frederic Hauge
Født
15. august 1965, Sandefjord
Frederic Hauge klimatoppmøte
Frederic Hauge intervjues av NRK under et av FNs klimatoppmøter i New York 2014.
Av /Bellona Foundation.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Frederic Hauge er en norsk miljøvernaktivist. Han er en av grunnleggerne av miljøstiftelsen Bellona, og er organisasjonens frontfigur. Hauge har vært en dominerende skikkelse i norsk miljøbevegelse siden 1980-tallet.

Bakgrunn

Frederic Hauge er født og oppvokst i Sandefjord. Tidlig i tenårene ble han aktiv i Natur og Ungdom, ble raskt leder av lokallaget og etter hvert også involvert i organisasjonens ledelse sentralt. I 1983 deltok han på sine første protestaksjoner, mot gruveselskapet Titania i Jøssingfjord, som slapp ut gruveslam i havet. Samme høst sluttet han på gymnaset, der han skulle ha startet på sitt tredje og siste år, og viet i stedet all sin tid til miljøkampen.

Bellona

Hauge, Bellona oppstart

Frederic Hauge og Rune Haaland arrangerte pressekonferanse da de startet sin nye miljøstiftelse Bellona i 1986.

Av /Bellona Foundation.
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Frederic Hauge Hydro Notodden
Frederic Hauge slik han ble kjent i norsk offentlighet: I oransje kjeledress, på jakt etter dumpet giftig avfall, i basketak med politiet. Her hos Hydros anlegg på Notodden.
Av /Bellona Foundation.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

I 1986 startet Frederic Hauge en ny miljøstiftelse, Bellona, sammen med blant andre Rune Haaland. De mente at en ny ideell stiftelse ville være mer fleksibel og få mer gjennomslag enn en stor, medlemsbasert organisasjon som Natur og Ungdom. De ønsket også å bruke enda mer sivil ulydighet.

Frederic Hauge og Bellona ble snart landskjent for sine aksjoner i miljøets tjeneste. Bellonas medarbeidere kledde seg i oransje kjeledresser og gravde opp bortgjemt miljøfarlig avfall, og avslørte ulovlige og helseskadelige utslipp fra fabrikker og industrianlegg. Frederic Hauge var organisasjonens talsperson og frontfigur, og fikk mye medieoppmerksomhet.

Russland og atomsikkerhet

På 1990-tallet begynte Hauge og Bellona å jobbe mer med miljøvern også utenfor Norges grenser, spesielt i Russland og nordområdene. Frederic Hauge reiste mye til Russland i denne perioden, samtidig som han jobbet for å få europeiske, russiske og amerikanske ledere til å finne løsninger på atomforurensingen og bevilge penger til opprydning. En av de viktigste sakene i Hauges karriere, ifølge ham selv, var kampen for å frikjenne Bellonas russiske medarbeider Alexandr Nikitin.

Teknologioptimist

Hauge er en teknologioptimist. Det vil si at han mener at løsningene på klima- og miljøproblemer finnes i å utvikle ny teknologi som kan kutte klimagassutslipp og begrense miljøfarlig utslipp. Han har flere ganger markert seg ved å kritisere deler av norsk miljøbevegelse som i større grad heller vektlegger å kutte forbruk og å bremse bruken av naturressurser.

Spesielt har Hauge engasjert seg i utviklingen av såkalt CO 2 -håndtering. Dette er teknologi som kan redusere CO2 gjennom fangst og lagring av CO 2. Hauge markerte seg blant annet som en ivrig forkjemper for gasskraftverk i Norge på Mongstad, under den forutsetning at det ble bygget med slik CO2-rensing. Store deler av norsk miljøbevegelse var i mot gasskraftverk i Norge, noe Hauge selv også hadde vært tidligere.

EU

Frederic Hauge og Bellona har vært representert i EUs ekspertgruppe for CO2-håndtering, ZEP, siden den ble etablert i 2005. Gruppen består av representanter fra forskning, industri og organisasjoner, og jobber for å kutte CO2-utslipp fra store utslippskilder som tungindustri og kraftverk. Hauge var fra gruppens opprettelse en del av Advisory Council, eller hovedstyret i ZEP, og ble i 2007 valgt til viseformann.

Kontroverser

Hauge har flere ganger blitt arrestert og bøtelagt for sin sivile ulydighet i miljøets tjeneste. Sin første dom og bot fikk han for å ha forstyrret arbeidet på kaia til Titania i Jøssingfjord i 1984.

Høsten 1989 ble Hauge arrestert i Japan, for besittelse av noen gram hasj. Han ble frifunnet, men saken fikk stor medieoppmerksomhet. 1994 ble Hauge dømt til 90 dagers fengsel for å ha nektet militærtjeneste. Saken ble anket, og 1998 ble han benådet av Kongen i statsråd.

I 2018 gikk hele den daværende ledelsen av Bellona av etter uenighet med Hauge om hvordan stiftelsen skulle utvikles videre. Hauge ble værende i organisasjonen og en ny ledergruppe ble valgt.

Hauge og Bellona har flere ganger blitt kritisert for å være «kjøpt og betalt» av næringslivet, på grunn av Bellonas utstrakte samarbeid med flere av Norges største bedrifter. Hauge mener på sin side at det er kun gjennom slikt samarbeid at miljøbevegelsen vil få gjennomslag og skape endring.

Utmerkelser og priser

Frederic Hauge og Bellona har mottatt en rekke priser for sin miljøvernkamp:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hågensen, Finn-Ove (2019). Frederic Hauge – En sta jævel. Oslo: Dreyers Forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg