Frans av Assisi startet sin prekenvirksomhet i 1207 og fikk raskt mange tilhengere. I 1209 utformet han den første ordensregelen for sine tilhengere. Den fremmet fattigdomsidealet og en fullstendig selvfornektende etterfølgelse av Jesus og disiplene. Fransiskanerne skulle leve i absolutt fattigdom, preke og hjelpe folk og livnære seg ved eget arbeid eller tigge mat. Det var forbudt å motta penger både for arbeid og som almisse, og det var totalforbud mot privat eiendom, også felleseiendom.
Fattigdomsidealet inspirerte Klara av Assisi (1194–1253) til å danne et eget kvinnefellesskap, klarissene, Ordo Sancta Clarae (OSC), kjent som Poor Clares i 1212. De første klarissene levde i et klosterfelleskap med streng klausur i tilknytning til San Damiano kirken i Assisi og ble anerkjent Frans av Assisi som en egen del av fransiskanerne.
Etter ti års prekenvirksomhet var det ca. 5000 fransiskanere i Umbria-regionen, de fleste lekfolk. I 1221 skrev Frans av Assisi en regel for lekfolk, tertiarer, som omfatter både kvinner og menn som avlegger fattigdomsløfte, men fortsetter å leve et verdslig liv. I 1224 godkjente paven (Honorius 3.) den ordensregelen som har vært normgivende for fransiskanerne frem til i dag.
Etter Frans av Assisis død i 1226 brøt det ut strid om fortolkningen av fattigdomsløftet. Det utviklet seg tre posisjoner. På den ene siden de mest ekstreme som insisterte på en bokstavelig tolkning av fattigdomsidealet og totalforbud mot privat eiendom, også felles eiendom. På den andre siden de som gikk inn for en mildere og tillempet tolkning, etter hvert kalt Conventualene. I mellomposisjonen finner vi dem som ønsket å muliggjøre et stabilt brødrefellesskap, men med fortsatt sterk vekt på personlig fattigdom, som etter hvert ble kalt Observantene.
I 1263 lempet pave Urban 4. på klarissenes ordensregel og tillot dem å ha felles eiendom, men også blant kvinnene var det uenighet, og flere kvinneklostre holdt seg til det strengeste fattigdomsløftet.
På slutten av 1200-tallet tiltok konflikten mellom fransiskanerne og paven idet paven oppfattet det fransiskanske fattigdomsidealet som en åpenlys kritikk av kirkens rikdom og geistlig luksus. I 1317 grep pave Johannes 22. inn og publiserte en bulle hvor han tillot fransiskanerne kollektivt eierskap. Paven tok dermed tok Conventualenes side i fransikanernes indre strid. Observantene kritiserte Coventualene for slapphet, og de mest radikale blant dem (Fraticelli) brøt med pavekirken. De ble stemplet som kjettere og ble utryddet i løpet av 1300-tallet.
1300-tallet var en krisetid for Den katolske kirken, med moralsk forfall, intern maktkamp og pesten (svartedauden) i 1347–1353, som tok livet av en tredjedel av Europas befolkning. Blant fransiskanerne fortsatte striden mellom radikale (Observantene) og moderate krefter (Conventualene).
Etter årevis med strid kom det til full splittelse i 1517 da pave Leo 10. lot Conventualene få sin egen organisasjon. På det tidspunktet var de to grenene omtrent like store. Splittelsen gjaldt også kvinneordenen, klarissene.
I 1528 kom det til en ny splittelse da kapusinerne brøt med de strenge Observantene og fikk pave Clemens 7. anerkjennelse.
Splittelsen varte helt til 1897 da paven Leo 13. tok initiativet til å forene dem i én organisasjon, Ordo Fratrum Minorum (OFM).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.