Historien om Trevifontenen går tilbake til 1400-tallet da pave Nikolaus 5 ga arkitekten Leon Battista Alberti oppdraget med å konstruere en fontene ved utløpet av Aqua Virgo, den eneste av de antikke akveduktene som hadde kommet delvis uskadet gjennom goternes plyndring i 537 og forfallet av Roma senere i middelalderen. Den første fontenen var plassert på østsiden av plassen, men etter ytterligere forandringer og reparasjoner av vannledningene som førte vannet til fontenen, besluttet pave Urban 8 i 1640 å flytte fontenen til nordsiden, der den står i dag. Giovanni Lorenzo Bernini designet prosjektet, men på grunn av pengemangel ble det aldri fullført.
I 1730 utlyste pave Clemens 12 en konkurranse om å designe en ny fontene. Den hittil ukjente arkitekten Nicola Salvi vant konkurransen fordi han hadde det rimeligste utkastet.
Paven døde i 1740, og etterkommeren, Benedict 14, fortsatte med arbeidet til sin forgjenger. I august 1743 flommet vannet for første gang i den halvferdige fontenen. Da Nicola Salvi døde i 1751, overtok Giuseppe Pannini ansvaret for prosjektet og ga Pietro Bracci oppdraget med å hugge ut Okeanos etter Salvis opprinnelige design.
Søndag 22. mai 1762 kunne pave Clemens 13 erklære Trevifontenen som fullført og foreta den offisielle åpningen.
Skikken med å kaste en mynt over skulderen og ned i bassengvannet og samtidig ønske seg å komme tilbake til Roma kan ha sin opprinnelse i antikken. De gamle romerne kastet ofte mynter i bassenger, elver og sjøer som et offer for å blidgjøre vanngudene. En annen forklaring er at skikken ga penger som ble brukt til vedlikehold av fontenen. I de senere årene har det vært fast praksis at myntene samles inn hver kveld, og summen, rundt 3000 euro per dag, går til veldedige formål.
Trevifontenen er også kjent fra flere filmer. Den mest berømte er Federico Fellinis La Dolce Vita (Det søte liv) fra 1960 der Anita Ekberg og Marcello Mastroianni fullt påkledde bader i fontenen. Da Marcello Mastroianni døde 19. desember 1996, ble vannet til fontenen skrudd av og et svart sørgeflor hengt ned på den ene siden av fontenen. Det var en verdig gest helt i barokkens ånd – teatralsk, dramatisk og fylt av følelser – til en av Romas store filmstjerner.
Den siste omfattende restaureringen av Fontana di Trevi varte i 17 måneder fra mai 2014 til november 2015. Forrige store restaurering var i 1992.
Kommentarer (2)
skrev Jon Gisle
svarte Øyvind Reisegg
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.