Flyktningkrisen i Middelhavet betegner den store mengden flyktninger og migranter som krysser Middelhavet for å reise inn i Europa. Antallet flyktninger og migranter økte kraftig i årene frem mot 2015. Denne situasjonen har blitt beskrevet som en krise, særlig fra 2013, både på grunn av veksten i antallet personer som kommer og fordi tallet på omkomne er høyt.
Faktaboks
- Også kjent som
-
båtflyktninger i Middelhavet
den europeiske flyktningkrisen, den europeiske migrasjonskrisen
engelsk Mediterranean refugee crisis, Mediterranean migration crisis, European refugee crisis
Ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) krysset over 878 000 flyktninger og migranter Middelhavet fra Nord-Afrika og Midtøsten i perioden 1. januar 2015 til 1. desember 2015. Mer enn 3563 mennesker hadde omkommet eller forsvunnet i forsøket.
Middelhavet er EUs yttergrense i sør, og EU-landene har siden begynnelsen av 1990-årene samarbeidet for en styrket grensekontroll ved disse grensene samt utarbeidet felles regler i asyl- og visumpolitikk. At flyktninger og migranter krysser Middelhavet på vei til Europa er ikke et nytt fenomen. Det nye fra 2013 var økningen i antallet som tar seg over samt det høye antallet omkomne.
Etter et skipsforlis utenfor den italienske øya Lampedusa i begynnelsen av oktober 2013, der 366 mennesker mistet livet, fikk forholdene for flyktningene mer oppmerksomhet. «Båtflyktningene i Middelhavet» ble et viktigere tema på den politiske dagsorden i Europa og Norge.
Situasjonen i Middelhavet er del av en større utvikling med økning i antall flyktninger og migranter som kommer til Europa. Dette er ofte referert til som «flyktningkrisen». Det finnes ulike syn på hva som utgjør krisen i situasjonen; det at mange flere mennesker nå krysser EUs yttergrenser, at migrasjonen er et symptom på kriser i landene menneskene flykter fra eller at de europeiske landene har vanskeligheter med å takle situasjonen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.