De største produsentene, Dino De Laurentiis og Carlo Ponti, gikk over til å lage filmer for amerikanske selskaper, og amerikansk kapital finansierte i 1960-årene en rekke italienske filmer. Den italienske filmindustrien hadde også inntekter fra amerikanske storfilmer, for eksempel William Wylers nyinnspilling av Ben-Hur (1959), som ble spilt inn i Italia på grunn av det lavere kostnadsnivået. Samproduksjoner ble også mer vanlig, særlig med Frankrike. I begynnelsen av 1960-årene var filmproduksjonen i oppgang, og den nådde sitt høydepunkt i 1964 med 313 filmer.
Til tidens mest talentfulle nykommere hører de to brødrene Paolo og Vittorio Taviani, med Un uomo da bruciare (1962) og Allonsanfan (1974). De fikk senere vid internasjonal distribusjon med filmer som Padre Padrone (1977), La notte di San Lorenzo (San Lorenzo-natten, 1981) og Kaos (1984). Dessuten kom den unge Bernardo Bertolucci med Prima la revoluzione (1964), Il conformista (Fascisten, 1970) og L'ultimo tango a Parigi (Siste tango i Paris, 1972).
Sentrale navn ble også Liliana Cavani med Il portiere della notte (Nattportieren, 1975), Lina Wertmüller med Pasqualino settebellezze (Syv skjønnheter, 1976), Ettore Scola med C'eravamo tanto amati (Vi som elsket hverandre så høyt, 1974) og Francesco Rosi med Cadaveri eccellenti (Makten og dens pris, 1976). Betydelig er også Ermanno Olmi, med blant annet L'albero degli zoccoli (Treskotreet, 1978). Marco Ferreri, Gillo Pontecorvo og Elio Petri bidro med samfunnskritiske og kontroversielle filmer. Franco Zeffirelli var stort sett virksom i engelskspråklig film.
En av de visuelt viktigste og senere mest innflytelsesrike filmskaperne fra Italia på 1970- og 1980-tallet, er Dario Argento, med sine estetiserte giallo- og skrekkfilmer. Giallo var en forløper til den amerikanske slasher-filmsjangeren; stilrene, men voldelige – og tidvis erotiske – thrillere der drapsmannen lenge er anonymisert, ikledd sorte hansker. Andre sentrale giallo- og skrekkregissører er Mario Bava og Lucio Fulci.
Fra 1970 gikk italiensk films nærvær på det internasjonale markedet nedover. I større grad enn i mange andre land ble kinoene i Italia utkonkurrert av fjernsynet, antallet filmer sank og det var liten tilgang på nye regitalenter av virkelig format. Den statlige fjernsynskanalen RAI har sørget for å gi oppgaver til de betydeligste regissørene i form av fjernsynsproduksjoner som ofte har blitt kinodistribuert i utlandet.
Sentrale navn i 1980-årene var stadig veteraner som Fellini, Taviani-brødrene, Scola og Rosi, men en ny generasjon filmregissører vant også stor popularitet, mange av dem gjennom sitt håndlag med komedien eller lettere filmsjangrer: Maurizio Nichetti, Massimo Troisi og Pupi Avati. Giuseppe Tornatore fikk stor kinosuksess med den kinonostalgiske Cinema Paradiso (1990) og Gabriele Salvatores ble lagt merke til med Mediterraneo (1991); begge vant Oscar-priser.
I 1990-årene seilte Gianni Amelio opp som et betydelig navn med Porte aperte (Åpne dører, 1992) og Lamerica (1995), Tornatore fikk stor oppmerksomhet med L'Uomo delle stelle (Stjernenes mann, 1995) og Roberto Benigni vant Oscar for La Vita è bella (Livet er herlig, 1997). Nanni Moretti har siden gjort seg bemerket internasjonalt med Caro Diario (Kjære dagbok, 1994) og La Stanza del figlio (Sønnens rom, 2001).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.