Erling Kagge er en norsk polfarer, forlegger, forfatter og kunstsamler. Han var først i verden til å nå de såkalte «tre poler» til fots: Nord- og Sydpolen og toppen av Mount Everest.
Erling Kagge
Faktaboks
- Født
- 15. januar 1963
- Virke
- Polfarer og forlagsmann
- Familie
-
Foreldre: Journalist Stein Kagge (født 1933) og forlagsredaktør Aase Gjerdrum (født 1938).
Samboer med siviløkonom Jorunn Anne Salthella (9.1.1962–8.10.2023), forholdet tok slutt i 2012.

Ungdomstiden
Kagge skriver selv i boken På eventyr (1994) om sin dysleksi og problemer med å innrette seg etter regler og rutiner. Familieseilturer om sommeren og skiturer om vinteren hjalp mot taperfølelsen på skolen, og til tross for lesevanskene ble bøker viktige. Tidlig i 1984 seilte Kagge med tre venner over Atlanterhavet til Barbados og tilbake til Norge etter et par måneder i Karibia. Sommeren 1986 mønstret han på en ny seiltur fra New York til Chile, Falklandsøyene og Den antarktiske halvøya.
I 1990 ble Kagge cand.jur. og hadde deretter to års praksis som advokat i Norsk Hydro.
Polarekspedisjoner
I 1990 gikk Kagge sammen med Børge Ousland til Nordpolen uten hjelp utenfra. Opprinnelig var de tre på ekspedisjonen: Geir Randby var med på starten 8. mars fra Ellesmere Island, Canada. Dessverre, særlig siden det var han som hadde foreslått ekspedisjonen, skadet Randby ryggen etter ti dager og måtte hentes ut med fly. I luftlinje skulle de tilbakelegge en avstand på 800 kilometer, uten hunder og uten å motta forsyninger underveis. Ousland og Kagge brukte 58 dager på turen og nådde Nordpolen 4. mai.
Enkelte bestred at ekspedisjonen kunne klassifiseres som den første uten hjelp utenfra i og med at et fly hadde landet ved dem for å hente Randby og hans utstyr, men bragden står seg uansett.
I 1992–1993 gikk Kagge alene til Sydpolen og ankom 7. januar 1993 etter 49 dager og 13 timer. Turen fra Berkner Island var på 1310 kilometer. Begge polekspedisjonene var de første av sitt slag og fikk stor publisitet både i norske og utenlandske medier.
I 1994 ble det en klatreekspedisjon til Mount Everest, en tur arrangert og ledet av newzealanderen Rob Hall og med internasjonal deltakelse. Kagge beskrev disse tre store ekspedisjonene i den ovennevnte boken «På eventyr».
Forlagsvirksomhet
Etter ekspedisjonene og mange foredrag med utgangspunkt i disse erfaringene studerte Kagge filosofi ved Universitetet i Cambridge i et år. Deretter tok han steget inn i forlagsbransjen ved å starte Familievennen forlag i 1996. I motsetning til den tradisjonelle forlagsvirksomheten begynte han å selge bøkene i dagligvarebutikker over hele landet, noe som høstet kritikk fra bransjen ellers.
Til å begynne med solgte forlaget Asbjørnsen og Moes eventyr, Astrid Lindgren og Familiens store kokebok. I 2000 ble forlagsnavnet endret til Kagge Forlag og i 2003 ble J.M. Stenersens Forlag kjøpt opp. Siden den gang har Kagge Forlag blitt landets største innen sakprosa.
Høsten 2021 solgte Kagge 70 prosent av aksjene i Kagge og J.M. Stenersens Forlag til danske JP/Politikens Forlag. Han opplyste at han skulle arbeide for fullt i forlaget som forlegger og styremedlem frem til 2024. I januar 2025 solgte han resten av aksjene til Politikens Forlag fordi han «ville slutte å jobbe» og «lære mer, erfare mer, undre meg mer» som han opplyste i et intervju med VG (23. januar 2025).
Kunstinteresse
Siden 1999 har Kagge eid og bodd i Villa Dammann på Blindern i Oslo. Huset fra 1932 er tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland, og er fredet av Riksantikvaren for dets tydelige funkisstil. I tillegg har Kagge bygget opp det som Aftenposten i A-Magasinet i 2015 kalte for en av Nord-Europas mest betydningsfulle samlinger av samtidskunst. Han sitter i styret i Astrup Fearnley museet for samtidskunst som ligger i Oslo.
Erling Kagge var medlem av Høyres sentralstyre 2016−2022.
Egne utgivelser
Kagge har skrevet bøker om ekspedisjoner, om å samle kunst og essays om å gå, stillhet og alt han ikke lærte på skolen. «Stillhet i støyens tid» er solgt til 19 land.
- Nordpolen: det siste kappløpet, 1990
- Alene til Sydpolen, 1993
- På eventyr, 1994
- Dikt for gutta, 1998 (red.)
- Mat på tur: kunsten å imponere med et stormkjøkken, 1998
- Alt jeg ikke lærte på skolen, 2005
- Fridtjof Nansen: Eventyrlyst, 2011
- Under Manhattan: en reise til New Yorks indre, 2012
- Kunsten å samle kunst, 2015
- Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute, 2016
- Å gå. Ett skritt av gangen, 2018
- Nordpolen. Natur, myter, eventyrlyst og smeltende is, 2024.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.