Tenue Baoulé

Ivoriansk par iført tradisjonelle baoulé-drakter.

Elfenbenskysten (Befolkning) (kirke), (Yamoussoukro)

Nôtre Dame de la Paix i Yamoussoukro er Afrikas største kirke. Kirken ble oppført av president Houphouët-Boigny i slutten av 1980-årene, og er bygd etter modell av Peterskirken i Roma. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Folketallet i Elfenbenskysten er beregnet til 26,4 millioner (projeksjon 2020). Høye fødselstall i kombinasjon med synkende dødelighet har lenge bidratt til en sterk naturlig tilvekst i befolkningen. Denne er blitt forsterket av en omfattende innvandring av arbeidssøkende fra nabolandene Mali og Burkina Faso.

Den årlige gjennomsnittlige tilveksten i befolkningen er anslått til 2 prosent. De høye fødselstallene har gitt landet en svært ung befolkning der anslagsvis 41 prosent var under 15 år i 2013.

Etniske forhold

Etniske grupper i Elfenbenskysten
Detaljert kart over etniske gruppers opprinnelige utbredelse i Elfenbenskysten.

Befolkningen er sammensatt av mer enn 60 etniske grupper som tradisjonelt har hatt sine egne, avgrensede områder. Mange av disse gruppene er innbyrdes beslektet, og mange har kultur- og språkslektskap med grupper utenfor Elfenbenskysten.

I skogområdet vest for Bandamaelva lever en rekke små etniske grupper (inklusive Bété) som kulturelt hører til krufolkene i Liberia og Sierra Leone.

I regnskogbeltet øst for Bandama er baule (baoulé) en av de viktigste grupperingene, beslektet med akanfolkene i Ghana.

I det nordlige savanneområdet er det to hovedgrupper: mandefolkene, som har sin hovedtyngde i Mali, er i Elfenbenskysten representert ved malinke og dyula (dioula).

Vest for Bandamaelva, mellom malinkefolk i nord og krufolk i sør, finnes de to folkegruppene dan og gouro som ble drevet sørover først som følge av oppløsningen av Maliriket, og senere videre sørover som følge av press fra malinkefolket.

Voltafolkene (gurspråklige folk) i nordøst omfatter senufo (senoufo) samt lobi, bobo og koulango.

Fremmedarbeidere fra nabolandene samt europeere (hovedsakelig franskmenn) utgjorde i henhold til folketellingen i 2014 24,2 prosent av Elfenbenskystens totale befolkning.

Bosetning

Folketettheten er på 82 personer per kvadratkilometer, med en relativt jevn fordeling over landet. 53 prosent var i 2013 bosatt i byer og tettsteder (mot 13 prosent 1950). Største byer er Abidjan med 5 127 044 innbyggere og Bouake med 709 392 innbyggere, mens den offisielle hovedstaden Yamoussoukro har en befolkning på 328 643 innbyggere (projeksjon 2020 basert på folketelling 2014).

Religion

Moské i Bouaké. Bouaké ligger omtrent midt i landet og er landets nest største by.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Av befolkningen er cirka 39 prosent muslimer og 26 prosent kristne. 13 prosent regnes som ikke-religiøse, mens de øvrige er fordelt på ulike lokale religioner. Det er også en stor grad av overlapping i folks spirituelle praksis mellom nye religioner som kristendom og islam på den ene siden og tradisjonelle religioner på den annen side.

Språk

Offisielt språk er fransk og tales, med ulik grad av aksent, over hele landet. I det internasjonale miljøet i og rundt Abidjan, enten det gjelder internasjonalt næringsliv eller politikk, samt i turistindustrien, er det også mulig å kommunisere på engelsk. I tillegg lærer i teorien alle skoleelever, over et visst aldersnivå, engelsk som fremmedspråk.

Akan og andre kwaspråk i niger-kongofamilien tales i den sørlige halvdel av landet. Mandespråk tales i nordvest. Gurspråket senufo tales i nordøst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg