På steppene ved Svartehavet og på Balkan lever gullsjakal, marmorilder, hamster, sisel (jordekorn), trapper, brakksvaler og rosenstær. Gullsjaskalen har for øvrig bredt seg nordover og er nå også påvist i Finnmark.
Muflon (villsau), steinbukker, gemse og alpemurmeldyr finnes spredt i Alpene og fjelltraktene i Sør-Europa. Dåhjort og kanin hører hjemme i middelhavsområdet, men er innført eller spredt til store deler av Europa.
Også i Mellom- og Sør-Europa forekommer både bjørn og ulv. Faktisk er bestandene av disse artene langt større her enn i Nord-Europa. Blant annet har Romania de tetteste bestandene av både ulv og bjørn, med henholdsvis 2500 og 6000 individer.
Ulven har spredt seg over mange land, og har nå også en bra bestand i Tyskland, og til og med i Danmark har den etablert seg. Dessuten finnes isolerte forekomster av ulv og bjørn både i Pyreneene (Spania, Portugal og Frankrike) og i Appenninene (Italia), samt på Balkan.
I Portugal og Spania lever også iberiagaupa som er et av verdens mest sjeldne rovdyr.
Arter som vi forbinder med Norden forekommer også i fjellområder sør i Europa. Dette gjelder for eksempel storfugl som hekker både i Pyreneene og Alpene. Under istiden ble de nordlige artene fortrengt sørover. Da isen trakk seg tilbake, ble en del individer værende igjen i de høyereliggende områdene.
Fjellområdene i Mellom- og Sør-Europa har både arter felles med Skandinavia (fjellrype, tretåspett, ringtrost) og egne arter (murkryper, fjellspurv (tidligere kalt snøfink), alpejernspurv og alpekaie).
Bare tre selarter forekommer sør for Skandinavia: havert og steinkobbe langs atlanterhavskysten og den sjeldne munkeselen i det østlige Middelhavet.
Takket være det varme og gunstige klimaet forekommer mange amfibier, slanger, øgler (kameleon, agamer, gekkoer og firfisler) og landskilpadder ved Middelhavet.
Fuglelivet i Mellom-Europa er stort sett det samme som i Skandinavia, men omfatter også arter som er sjeldne lenger nord, blant annet glente, vaktel, turteldue, hærfugl og pirol. Mange av våre kjente ender, vadere og måkefugler hekker ikke i Sør-Europa, men kan forekomme i stort antall som trekk- eller vintergjester. Til gjengjeld kan denne regionen oppvise flere hegrefugler, gribber, bietere og mange sangere. Enkelte steder ved Middelhavet forekommer også flamingoer.
I Sør-Europa forekommer både gåsegribb, munkegribb, åtselgribb og lammegribb. Flere av disse artene har vært veldig truet, men diverse verneprosjekter med blant annet fôring har økt bestandene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.