Jerv
Jerven har status som sterkt truet i Norsk rødliste.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Castor fiber

Castor fiber, bever. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Isbjørnbinne med unger
Isbjørnbinne med to unger på Svalbard. Ungene følger mora til de er omtrent 2,5 år gamle.

Sammenlignet med andre verdensdeler er Europas fauna, med rundt regnet 450 hekkende fuglearter og 140 landpattedyr, ikke særlig artsrik.

Istiden utryddet mesteparten av livet i Skandinavia og på De britiske øyer og reduserte sterkt Mellom-Europas fauna. Middelhavsområdet, skjermet av Alpene og Pyreneene, beholdt mer av sin fauna. Da isen forsvant, vandret dyrene nordover og tok i bruk de nye, isfrie områdene.

Lenge var Europa et villmarksområde, men i dag har økt bosetning, industrialisering og endrede jordbruksformer innskrenket dyrenes leveområder betraktelig. Flere store pattedyr som urokse og tarpan (europeisk villhest) er derfor utryddet og noen, som for eksempel europeisk bison, er nesten utryddet. Andre (bjørn, ulv, jerv) er trengt tilbake til perifere områder. Vaskebjørn, mink (amerikamink), beverrotte, bisamrotte og flere hjortedyr er innført til Europa, vesentlig som pelsdyr eller jaktvilt.

Nord-Europa

Tiurleik

Tiurleik. Storfugl forekommer i de nordlige barskogene i Europa. Hannen kalles tiur, og hunnen for røy.

Tiurleik
Av .

De nordlige delene av Europa berører Arktis. Først og fremst er det Svalbard som regnes som Arktis, men også de nordlige delene Norge, Sverige, Finland og Russland har arktisk preg.

På Svalbard lever blant annet isbjørn, polarrev (som er samme art som fjellrev på fastlandet), svalbardrein (som er en underart av vår villrein), samt flere selarter som hvalross, ringsel og steinkobbe. Også klappmyss lever i den europeiske delen av Arktis.

På fastlandet nord i Europa, Norge, Sverige og Finland, lever andre arter som også er tilpasset et tøft vinterklima. Hjortedyr som elg, hjort, rådyr, samt rovdyr som rødrev, mår, bjørn, ulv, jerv og gaupe. De fire siste kalles gjerne for «de fire store», men disse er kraftig desimert, og politiske vedtak gjør at disse artene holdes nede på et minimumsnivå. Bjørne- og ulvestammen er lavest i Norge, mens Sverige og Finland har flere. Jerven har sin hovedutbredelse i norske fjellområder.

Det er også en rekke mindre rovdyrarter, slik som rødrev, mår, røyskatt, snømus og grevling. Langs kyst, vann og vassdrag er det også oter. Lemen er en karakteristisk gnager i de nordlige fjellområdene, og dette er en «motor» i økosystemet. Hvert tredje til fjerde år har det tradisjonelt vært såkalte lemenår, og da er det også mange rovfugler og ugler som hekker, i tillegg til at fjellreven yngler og har store ungekull. Også fjellrype og lirype har fordeler av mye smågnagere, for da får de fred for ugler og rovfugler.

I de nordlige barskogene finner man også storfugl og orrfugl, som har imponerende leiker om våren. Også en rekke spettearter setter sine preg på de nordlige skogene, og deres uthakkede reirhull i trær brukes gjerne som reirplass for en rekke andre arter, alt fra ugler som perleugle, kattugle og kvinand til små meiser og fluesnappere.

Mellom- og Sør-Europa

Lammegribb fotografert i Spania
Lammegribb er en unik gribbeart som spiser knokler og bein etter døde dyr.
Lammegribb fotografert i Spania
Av .
Sørnattergal
Sørnattergal er en av mange sangfugler i Sør-Europa. Denne regnes for å være en av de ypperste.
Sørnattergal
Av .

På steppene ved Svartehavet og på Balkan lever gullsjakal, marmorilder, hamster, sisel (jordekorn), trapper, brakksvaler og rosenstær. Gullsjaskalen har for øvrig bredt seg nordover og er nå også påvist i Finnmark.

Muflon (villsau), steinbukker, gemse og alpemurmeldyr finnes spredt i Alpene og fjelltraktene i Sør-Europa. Dåhjort og kanin hører hjemme i middelhavsområdet, men er innført eller spredt til store deler av Europa.

Også i Mellom- og Sør-Europa forekommer både bjørn og ulv. Faktisk er bestandene av disse artene langt større her enn i Nord-Europa. Blant annet har Romania de tetteste bestandene av både ulv og bjørn, med henholdsvis 2500 og 6000 individer.

Ulven har spredt seg over mange land, og har nå også en bra bestand i Tyskland, og til og med i Danmark har den etablert seg. Dessuten finnes isolerte forekomster av ulv og bjørn både i Pyreneene (Spania, Portugal og Frankrike) og i Appenninene (Italia), samt på Balkan.

I Portugal og Spania lever også iberiagaupa som er et av verdens mest sjeldne rovdyr.

Arter som vi forbinder med Norden forekommer også i fjellområder sør i Europa. Dette gjelder for eksempel storfugl som hekker både i Pyreneene og Alpene. Under istiden ble de nordlige artene fortrengt sørover. Da isen trakk seg tilbake, ble en del individer værende igjen i de høyereliggende områdene.

Fjellområdene i Mellom- og Sør-Europa har både arter felles med Skandinavia (fjellrype, tretåspett, ringtrost) og egne arter (murkryper, fjellspurv (tidligere kalt snøfink), alpejernspurv og alpekaie).

Bare tre selarter forekommer sør for Skandinavia: havert og steinkobbe langs atlanterhavskysten og den sjeldne munkeselen i det østlige Middelhavet.

Takket være det varme og gunstige klimaet forekommer mange amfibier, slanger, øgler (kameleon, agamer, gekkoer og firfisler) og landskilpadder ved Middelhavet.

Fuglelivet i Mellom-Europa er stort sett det samme som i Skandinavia, men omfatter også arter som er sjeldne lenger nord, blant annet glente, vaktel, turteldue, hærfugl og pirol. Mange av våre kjente ender, vadere og måkefugler hekker ikke i Sør-Europa, men kan forekomme i stort antall som trekk- eller vintergjester. Til gjengjeld kan denne regionen oppvise flere hegrefugler, gribber, bietere og mange sangere. Enkelte steder ved Middelhavet forekommer også flamingoer.

I Sør-Europa forekommer både gåsegribb, munkegribb, åtselgribb og lammegribb. Flere av disse artene har vært veldig truet, men diverse verneprosjekter med blant annet fôring har økt bestandene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg