Mer enn 180 fuglearter hekker årlig i Danmark. Ytterligere cirka 200 arter er observert. Noen av disse er vintergjester, andre raster her under trekket og et betydelig antall er sjeldne gjester (sett 1–10 ganger). Fuglelivet er spesielt rikt på Jyllands vestkyst under vår- og høsttrekket når tusenvis av gjess, ender og vadere raster her.
Tipperne ved Ringkøbings Fjord er en av Danmarks mest kjente fuglelokaliteter. Her hekker mer enn 1000 par med vadefuglet. Vanlige hekkefugler er avosett, svarthalespove, vipe, rødstilk, brushane, myrsnipe og tjeld.
Tipperne er også rasteplass for tusenvis med vadefugler, ender og gjess under trekket vår og høst. De mest alminnelige endene er krikkand, brunnakke, stokkand og stjertand. Vår og høst er det også mange gjess her, blant annet ringgås, grågås, kortnebbgås og hvitkinngås. Om vinteren ses blant annet laksand, kvinand og knoppsvaner.
Også Blåvandshuk vest for Esbjerg og de grunne områdene rundt øya Rømø er berømte fuglelokaliteter. Dette er en del av det grunne Vadehavet som fortsetter sørover gjennom Tyskland til Danmark. Græsholm ved Bornholm har Danmarks eneste lomvi- og alkekoloni.
En del fuglearter har minket sterkt i antall i vårt århundre, blant annet stork og store rovfugler.
Storken var tidligere meget utbredt i Danmark, men bestanden gikk kraftig ned på slutten av 1800-tallet og videre gjennom 1900-tallet, og står i dag i fare for å forsvinne helt. I 2022 ble det registrert åtte hekkende par. For å redde og øke bestanden blir det flere steder satt opp kunstige reir til storkene, og en forvaltningsplan for storkebestanden går blant annet ut på å verne (i noen tilfeller også gjenopprette) våtmarksområder for å sikre næringstilgang for storkene.
Et artig fenomen om høsten helt sør på Jylland, på grensen til Tyskland, er "sort sol". Rundt 1,5 millioner stær flyr i formasjon på himmelen, derav navnet sort sol, før de setter seg til i et sumpområde for natta. Fuglene i flokken har kommet fra store områder. De har brukt dagen på å spise seg opp, men samler seg til slutt for felles overnatting. Dette er en av de største ansamlingene av stær i Europa.
Den felles overnattingen er på topp i september-oktober. Senere på høsten trekker de sørover til Belgia og Frankrike, men da opptrer de ikke i slike kolossale mengder. Om våren kan du også se «sort sol», men i mindre omfang.
Kommentarer (2)
skrev Roger Pihl
svarte Marit M. Simonsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.