Det sentrale i FNs definisjon av folkemord fra 1948 (Folkemordskonvensjonen) er om det fantes en overordnet hensikt om å helt eller delvis utrydde en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe. Uenigheten om betegnelsen «det armenske folkemordet» dreier seg derfor om det kan påvises en hensikt hos de osmanske lederne eller ikke.
Den akademiske debatten har vært og er svært polarisert og politisert. Det har tidligere stort sett vært historikere som ikke er eksperter på Det osmanske riket som har forsket på disse hendelsene. Osmaner-ekspertene har holdt seg unna, blant annet av frykt for den politiserte situasjonen. Dette skapte et «svart hull» i historieskrivingen om Det osmanske rikets siste år, ifølge historikeren Michael Reynolds. Dette hullet har imidlertid begynt å bli fylt av blant annet den tyrkiske historikeren Taner Akçam (se under).
En del fremstående amerikanske historikere som Heath Lowry, Stanford Shaw og Justin McCarthy, den engelske historikeren Bernard Lewis og andre akademikere er kritiske til bruken av begrepet folkemord om hendelsene i 1915–1920. De bestrider ikke at massakrer eller deportasjoner fant sted, men betviler at osmanerne hadde en overordnet intensjon og systematikk som rettferdiggjør bruken av begrepet folkemord. Uenigheten mellom fagfolk gjelder altså hvorvidt det var en bevisst statlig kampanje for å utrydde armenerne eller et mindre planlagt og mer sammensatt hendelsesforløp.
Motstanderne av folkemordbegrepet mener det ikke var noe spesifikt rasehat eller religiøst hat mot armenerne som utløste statlige aksjoner, men snarere en frykt for armenske gruppers allianser med russerne, revolusjonære partier, samt krav om autonomi for armenskdominerte østlige provinser i Tyrkia.
Også andre minoriteter, som gresk-ortodokse, hadde støtte av vestlige makter og ble sett på som potensielle trusler. Etniske og religiøse minoriteter ble av ungtyrkernes lederskap i stigende grad ansett som trusler mot statens økonomi og sikkerhet, og mot nasjonens samhold. Denne utviklingen skjedde i en ytre situasjon der Det osmanske riket hadde tapt store territorier, et enormt antall muslimske flyktninger strømmet inn i landet, og staten var truet av utslettelse eller oppsplitting i flere uavhengige nasjonalstater. En slik oppsplitting var støttet av vestlige stater. De osmanske lederne drev en etnisk fordelingspolitikk, der ingen etniske grupper skulle utgjøre mer enn ti prosent av en lokalbefolkning noe sted.
Britiske og franske styrker angrep den 19. februar (to måneder før massakren på de armenske lederne) Gelibolu i stredet Dardanellene, i et forsøk på å erobre hele Det osmanske riket. I denne situasjonen følte den osmanske ledelsen at staten var akutt truet av ytre og indre fiender. Denne rammen rundt hendelsene gir imidlertid ikke svar på om hvilke hensikter lederne hadde.
Det springende punktet i denne striden er dokumentasjon av hensikt om folkemord, og bruken av kilder. En del av forkjemperne for folkemordbetegnelsen mener osmanerne var drevet av religiøst og etnisk hat, og at de planla å utrydde armenerne. De har ment at fraværet av bevis på folkemord i osmanske kilder skyldes at alt osmansk arkivmateriale har blitt systematisk ødelagt, og at man derfor kun kan stole på utenlandske observatørers vitneutsagn. Tyrkiske myndigheter har også begrenset utenlandske forskeres tilgang til de aktuelle arkivene. Mer nøytrale historikere som Michael A. Reynolds hevder at denne situasjonen har ført til en tvilsom og politisert bruk av kilder blant forkjemperne for folkemordbetegnelsen.
Eksperter på osmansk historie overså lenge det armenske spørsmålet. De som benekter at drapene var en systematisk politikk, har argumentert med at kun osmanske kilder kan vise sannheten, siden de utenlandske kildene er fordomsfulle. Siden de mener det ikke har blitt påvist klare bevis på en systematisk utryddelsespolitikk i osmanske kilder, har de ment at osmanerne er frikjent, og at forkjemperne for folkemordsbetegnelsen ikke har hatt god nok kjennskap til det osmanske samfunnet eller osmanske kilder.
De to partene diskuterte tidligere ikke med hverandre og baserte seg på ulike kilder. Dette har endret seg i de siste tiårene, og en mindre politisert historiediskusjon har etablert seg, selv om spørsmålet fremdeles er høyst politisert.
De siste tiårene har det imidlertid kommet en ny generasjon tyrkiske forskere som er mer uavhengige av den offisielle tyrkiske versjonen. Disse har gransket osmanske kilder på en mer kritisk måte, og dermed gitt et mer nyansert bilde av hendelsene.
Den tyrkiske historikeren Taner Akçam mener at det sentrale lederskapet blant ungtyrkerne, Komiteen for enhet og fremskritt, både visste om og planla massedrapene på armenerne. Dette skjedde parallelt med at statsbyråkratiet søkte å gjennomføre en deportasjon og tvangsforflytning til Mesopotamia og Syria. Akçam mener altså at det ble ført en tospors politikk, og mener å dokumentere dette med osmanske kilder, i bøkene The Young Turks' crime against humanity: The Armenian genocide and ethnic cleansing in the Ottoman Empire (2012), og Killing orders: Talat Pasha's telegrams and the Armenian genocide (2018). Historikere som Michael Reynolds og Hans-Lukas Kieser beskriver Akçams arbeid som kildemessig og argumentativt holdbart, og karakteriserer arbeidet som et svært viktig bidrag til studiet av denne perioden.
Akçam mener ikke at det var rasisme eller religiøs fanatisme som drev ledelsen til massedrap, men statsledernes frykt for oppsplitting eller i verste fall okkupasjon av landet. Ledelsen fryktet også at dette kunne føre til massakrer mot den muslimske befolkningen, slik det hadde skjedd i stor skala på Balkan og i Kaukasus-området.
Kommentarer (10)
skrev Timo Nikolaisen
svarte Kjetil Fosshagen
skrev Sven Erik Rise
svarte Kjetil Fosshagen
skrev Sven Erik Rise
svarte Stig Arild Pettersen
skrev Winfried Dallmann
I forbindelse med de nyere hendelsene i Kaukasus leste jeg artikkelen ”Det armenske folkemordet”. Jeg har selv befattet meg mye med dette tema uten å være utdannet historiker. Jeg ser at andre før har kritisert hva som står der, derfor vil jeg heller påpeke hva som IKKE står der. Jeg mener at artikkelen har et feil fokus.
Ca. 75 % av teksten diskuterer den tyrkiske påstanden om at det ikke var et folkemord. Armenske stemmer kommer ikke til orde. Av utenlandske historikere trekkes det frem noen få ved navn som sår tvil om dette, mens det overveldende flertallet som betegner det som et folkemord, ikke siteres.
Det er greit nok at spørsmålet diskuteres, men i artikkelen vies det en alt for stor plass på bekostning av informasjon om hva som faktisk skjedde. Hendelsene er nokså overfladisk sammenfattet i et par avsnitt som utgjør ca. 15 % av teksten. Leseren får på ingen måte et inntrykk av de bestialske hendelsene, konsekvensene for Tyrkia og det armenske folket, osv.
Det mangler dessuten helt den historiske konteksten med den pantyrkiske bevegelsen siden sultan Abdülhamid, de forutgående massakrene i 1895 og 1909 og andre tyrkisk-armenske konflikter. Det mangler også forbindelsen med det samtidige massemordet på assyrere, pontus-grekere og andre kristne minoriteter i landet.
Hvis det er slik at artiklene i Store norske leksikon skal være korte, så burde man heller brukt 80 % av plassen til det jeg nå har påpekt. Så kan det nevnes i slutten at Tyrkia og noen få andre fornekter at det var et folkemord, mens mange politikere, bl.a. norske, ikke vil uttale seg med hensyn til sitt politiske forhold til Tyrkia.
Til sammenligning kan man si at om man skulle skrive en artikkel om holocaust, så presenteres det et overfladisk avsnitt om jødeforfølgelse og konsentrasjonsleirer, for så å bruke mesteparten av plassen til å diskutere holocaust-fornektelse og kalle dette en ”balansert” fremstilling.
Jeg mener at artikkelen bør skrives om i sin helhet for å dekke temakomplekset.
svarte Ida Scott
Hei! Takk for kommentar. Redaksjonen har merket seg samme poeng – de historiske hendelsene bør utvides og debatten rundt begrepsbruken bør bli mindre fremtredende i artikkelen. Artikkelen ligger derfor merket med behov for revisjon. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Winfried Dallmann
Hei igjen! Det er gått over ett år siden min siste kommentar, men det har ikke skjedd noen endring. Jeg er - i likhet med mange andre - fortsatt av samme oppfatning at diskusjonen om folkemordsbegrepet ikke burde ta så mye plass at hendelsesforløpet blir meget overfladisk fremstilt og at historisk bakgrunn, årsakene og konsekvensene til det som skjedde er nesten helt fraværende.
svarte Ida Scott
Hei! Takk for kommentar og engasjement. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for denne kategorien, derfor har heller ikke artikkelen blitt oppdatert. Redaksjonen arbeider med å finne en fagperson som kan skrive. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.