Boris Johnson var en av frontfigurene i Leave-kampanjen før folkeavstemningen i 2016, og var det som ble kalt en «hard brexiter», altså villig til å gå ut av EU nær sagt koste hva det koste vil. Da han overtok som partileder og statsminister, hevdet han at han ville ta Storbritannia ut av EU med eller uten en avtale innen tidsfristen 31. oktober 2019. Den nye regjeringen ønsket å levere brexit, og akkurat den forpliktelsen var sterkere enn å få til en ny avtale med EU.
Høsten 2019 kjempet imidlertid regjeringen med ryggen mot veggen. Parlamentet ønsket ingen hard brexit, og Johnson slet med en mindretallsregjering som manglet støtte i det britiske underhuset. I et forsøk på å sidestille parlamentet, for å levere brexit som lovet, forsøkte Johnson å suspendere parlamentet fra 9. september til 14. oktober. Regjeringen forklarte suspensjonen med at de trengte tid til å forberede nye lover og at dronningen skulle åpne parlamentet igjen 14. oktober med en trontale.
I frykt for at regjeringen skulle lirke britene ut av EU 31. oktober, vedtok parlamentet, mot regjeringens ønske, en lov som skulle hindre at Storbritannia forlot EU uten en avtale. Den såkalte Benn-loven, etter Labours parlamentsmedlem Hilary Benn, sa at Johnson og regjeringen var tvunget til å be EU om tre måneders utsettelse med mindre parlamentet fikk en avtale med EU som de kunne støtte innen 19. oktober.
24. september sa britisk høyesterett av suspensjonen av parlamentet stred mot den britiske grunnloven. I følge britenes høyeste rettsinstans er parlamentet, ved en så lang suspensjon, fratatt muligheten til å utføre sin viktigste oppgave, nemlig å overvåke regjeringens arbeid. For første gang i moderne britisk historie blandet en rettsinstans seg inn i det politiske liv. Dermed kom underhuset tilbake på jobb og fortsatte sitt arbeid for å prøve å forhindre at regjeringen tok britene ut av EU uten en avtale.
Mot alle odds klarte likevel Johnson å fremforhandle en ny avtale med EU. 17. oktober kunne de to partene annonsere at de var enige om en ny skilsmisseavtale, selv om både EU og Storbritannia hadde sagt at en ny avtale så umulig ut. I løpet av oktober endret Johnson taktikk i et forsøk på å levere brexit innen tidsfristen. EU, som tidligere hadde sagt at de ikke hadde mer å tilby britene, gikk med på å åpne avtalen til Theresa May, og forhandle videre om problemet med grensa mellom Irland og britiske Nord-Irland.
Men parlamentet avviste nok en gang regjeringens avtale, og tvang dermed Johnson, etter Benn-loven, til å be EU om en tre måneders utsettelse av brexit. Motvillig sendte Johnson et brev til Brussel og den 28. oktober fikk britene innvilget en «Flextension» – en fleksibel utsettelse med en ramme på tre måneder, til 31. januar 2020.
Umiddelbart etter dette annonserte statsministeren at det ville bli avholdt nyvalg 12. desember. Johnsons fremste valgkampsak var å få brexit gjennomført, og partiet hans vant en brakseier, med rent flertall i underhuset og det beste resultatet for de konservative siden 1987, da Margaret Thatcher var partileder.
Men den komfortable valgseieren lå veien åpen for at avtalen med EU om å forlate unionen endelig kunne vedtas i det britiske parlamentet, den institusjonen som hadde hindret avtalen siden Mays regjering. 31. januar 2020 forlot Storbritannia EU. Frem til 31. desember 2020 forhandlet partene om en handelsavtale i en avtalt overgangsperiode, men mange uttrykte skepsis til om det var mulig å få på plass en avtale på så kort tid.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.