Bjarne Brunsvik var en norsk maler og grafiker. Brunsvik var en av de norske kunstnerne som tidlig var med på å prøve ut serigrafiet som uttrykksform her hjemme. Han var Axel Revolds assistent under arbeidet med freskene i Oslo Rådhus i 1938–1944. Brunsviks malerier og grafikk har gjerne forenklede naturmotiver.

Bjarne Brunsvik
Faktaboks
- Født
- 27. mai 1918, Fræna i Romsdal
- Død
- 18. november 1993


Utdannelse
Bjarne Brunsvik var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo under Per Krohg i 1937–1939. Han studerte ved Kunstakademiet i Oslo under Axel Revold i 1939–1941. Under andre verdenskrig var han ved Det illegale akademi i 1941–1943.
Brunsvik var lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i perioden 1953–1985.
Etterkrigstid og grafikk
I 1951 gjestet amerikaneren Edward Landon Norge. Han holdt foredrag i Norske Grafikere om serigrafiet som kunstnerisk uttrykk. Dette førte til at en gruppe kunstnere etablerte en gruppe for å utveksle erfaringer med mediet. Gruppen besto av Bjarne Brunsvik, Finn Christensen, Hanna Jessen og Erling Merton. Resultatet ble blant annet en utstilling av serigrafier i Unge Kunstneres Samfund (UKS) i 1952. Samme år deltok gruppen i en internasjonal utstilling i New York, arrangert av National Serigraph Society.
Bjarne Brunsvik gikk etter en periode med serigrafi mer over til dyptrykk som grafisk teknikk. Fra 1970-tallet fortrakk han litografiet, en teknikk som passet hans konsentrasjon om fargevirkninger og flater.
Maleri og forenkling
Som i de grafiske uttrykkene fortsatte Brunsvik med et sterkt forenklet formspråk i maleriet, med vekt på horisontalitet og en fargebruk som veklser mellom det følsomt vare og det mer vitalt ekspressive. Motivene er konsentrert om figurbilder og landskap. Særlig lot han seg inspirere av det lave og sjønære landskapet i Vestfold.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Eckhoff, Audun (red.). Fokus 1950: Norsk billedkunst i etterkrigstiden. Oslo: Museet for samtidskunst/Spartacus Forlag AS, 1998.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.