Berner Oberland er et fjellområde i Sveits som omfatter den sørlige delen av kanton Bern og grenser i sør til kanton Wallis (Valais). Grensen følger vannskillet mot Rhonedalen.
Berner Oberland omfatter dal- og fjellstrøkene rundt de to store sjøene Thuner See og Brienzer See med blant annet de viktige turistbyene Thun, Spiez og Brienz. På eidet mellom de to sjøene ligger Interlaken som er det viktigste turiststedet i Berner Oberland målt etter hotellenes gjestedøgn. Thun og Interlaken danner de viktigste inngangsportene til Berner Oberland.
Det er særlig det praktfulle fjellområdet mellom de to sjøene og grensen mot Wallis i sør som har gjort Berner Oberland til et verdenskjent turistmål. Området har vakker og for en stor del dramatisk fjellnatur. Et godt utbygd jernbanenett supplert med tallrike kabel- og tannhjulsbaner og gondoler har åpnet området for en betydelig turisttrafikk både sommer og vinter.
Dette har bidratt til at Berner Oberland har en rekke kjente turiststeder som er blant de mest besøkte i Sveits. Fra Spiez ved Thuner See fører Simmental vestover via Gstaad og Saanen til Aigle ved Rhone i kanton Vaud, likeledes Frutigental sørover til Adelboden og Kandersteg.
Fra Interlaken fører dalen Lauterbrunnental sørover. I denne ligger Lauterbrunnen, Wengen og Mürren, og i en sidedal mot øst Grindelwald, alle særlig kjente som vintersportssteder. Fra Brienz ved østenden av Brienzer See fører vei sørøstover gjennom Haslital og turiststedene Hasliberg og Meiringen over Grimselpass til Gletsch øverst i Rhonedalen.
I fjellrekken i sør langs grensen mellom Bern og Wallis når en rekke topper rundt 4000 meter over havet. Mest kjent vest for Lauterbrunnental er (meter over havet): Jungfrau (4158), Mönch (4099) og Eiger (3970), og øst for denne: Schreckhorn (4042) og Finsteraarhorn (4274) som er det høyeste fjellet Berner Oberland.
Gjennom Berner Oberland går jernbaneforbindelsen fra Bern via Frutigental/Kandertal og Lötschbergtunnelen til Brig i kanton Wallis og videre til Milano (se Simplonpass).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.