Bergen Lysverkers administrasjonsbygg ved Lille Lungegårdsvann, oppført 1938. I dag er det utstillingsbygg for Kunstmuseene i Bergen, KODE.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bergen Lysverker er et tidligere kommunalt kraftselskap i Berge som var i drift fra 1900. Selskapet leverte elektrisk kraft til Bergen og Samnanger kommuner.

Det første året leverte lysverket kraft fra et dampkraftverk med en ytelse på 600 hk til 368 abonnenter. Fallrettigheter i midtre og nedre deler av Samnangervassdraget ble sikret allerede i 1898, slik at elektrisk strøm derfra kom i gang fra 1912. Senere gikk det slag i slag med utbygginger i andre vassdrag. I forbindelse med kommunesammenslåingen i 1972 fusjonerte Bergen Lysverker med kraftverkene i Arna, Fana, Laksevåg og Åsane.

Bergen Lysverker ble i 1994 kjøpt opp av Bergenshalvøens kommunale kraftselskap AS (nå BKK). Bergen Lysverker hadde ved oppkjøpet vel 218 000 abonnenter og ca. 600 ansatte.

I 1999 vedtok bystyret at Lysverksbygningen i Lars Hilles gate 10 skulle bli arena for Bergen Kunstmuseum, fra 2006 en del av Stiftelsen Bergen Kunstmuseum, og fra 2013 en del av blant annet Stiftelsen Kunstmuseene i Bergen – i dag kalt Kode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Randiane Aalberg Sandboe

Hei! Jeg studerer romdesign ved UiB og har fått i oppgave å skrive om Bergen Lysverker. I den forbindelse lurer jeg på hvilke kilder som er brukt til denne teksten? På forhånd takk for svar!

skrev Knut A. Rosvold

Takk for respons! Kjernen i artikkelen om Bergen Lysverker er en videreføring av artikkelen om samme i bokutgaven av Store norske leksikon. For oss som er fagansvarlige i dag er opprinnelig forfatter i bokverket ukjent. Men som fagansvarlig kan jeg, dersom du ønsker det, skaffe rede på hvem som opprinnelig har forfattet artikkelen. Som fagansvarlig i dag har jeg sjekket mot Bergen Byleksikon og på hjemmesiden til BKK, artikkelen som omhandler historien. Det skulle overraske meg om ikke noen som i dag arbeider ved BKK (Bergenshalvøens Kommunale Kraftverk) sitter inne med gode kunnskaper om deres opprinnelige bygninger, så det kan kanskje være grunn til å forhøre seg der også. Mvh. Knut A Rosvold

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg