I studietiden var Boman aktiv som jazz- og bluesmusiker i R&B-gruppen Public Enemies, som var en viktig del av miljøet rundt Club 7. Han gjorde også innspillinger med blant andre Karin Krog, The Sapphires og The Pussycats. Fra 1967 samarbeidet han med ledende musikere som Jon Christensen, Jan Garbarek, Arild Andersen og Carl Magnus Neumann, senere utvidet til oktett, med Helge Hurum, Frode Thingnæs, og Elizabeth Sønstevold (harpe). Han spilte blant annet på Kongsberg Jazzfestival (1968) og Molde jazzfestival (1969). Han har også spilt som solist med jazzpioneren George Russell og hans storband.
Boman ble interessert i om datamaskiner kunne brukes i komposisjon, og at man ikke i utgangspunktet kunne anta at resultatet var musikk. Han komponerte først verkene Data Morgana (1961) og Data Sonades (1962) på en datamaskin som ut fra programmerte regler plottet matematiske funksjoner som tonerekker og harmonier. Partituret var en tekst med notenavn som musikerne spilte og improviserte ut fra. De første stykkene ble fulgt av Sabeltanntigeren (1967), der datamaskinen omskrev Tarjei Vesaas' dikt ved samme navn til noter som en direkte overføring av data fra ett domene til et annet. I verket Ecumene (1969) brukes liknende algoritmer på bibeltekster, og verket ble oppført i Kongsberg kirke som den første kirkekonserten under en jazzfestival i Norge. Samme år ble verket også spilt som del av NRKs direkteoverføring av den første månelandingen.
Boman har også skrevet mye film- og teatermusikk, blant annet til den surrealistiske barne-TV-produksjonen Pompel og Pilt (1969) som etter hvert ble tatt av programmet og betegnet som uegnet for barn. Ecumene, Interludium (1967), Diade (1968) og musikken til Pompel og Pilt ble vist som norske bidrag i Paris-biennalen i 1969, og det var første gang jazz representerte Norge i slik sammenheng.
Boman var vedvarende interessert i diskusjoner om datateknologi i kunsten og var den eneste norske representanten på Knut Wiggens konferanse Music and Technology som ble arrangert i Stockholm i 1970. Konferansen var et møte mellom ledende forskere i lyd og akustikk fra hele Europa og USA, og Boman bidro til konferansens oppsummering med innspill om nødvendigheten av å inkludere humanistiske perspektiver i den teknologiske forskningen, noe han sammenfattet i samarbeid med Pierre Schaeffer.
Eksperimenter med lyd og video var for Boman sammenknyttet i den tidlige fasen, med tidlig eksperimentell bruk av video i Video generator (1961) og Interludium (1967). Stykket Thesis (1971) ble fremført fra videopartitur til filmen Rødblått Paradis (Oddvar Bull Tuhus’ første spillefilm i 1971), og stykket Anti-Thesis ble brukt i oppsetningen av Henrik Ibsens Catilina på Riksteatret året etter, i 1972.
Fra 1971 samarbeidet Boman med den finske computermusikkpioneren Erkki Kurenniemi og brukte hans DIMI-maskiner i blant annet en produksjon av Samuel Beckett-stykket Act Without Words II, der computeren leser videobilder av skuespillerens bevegelser i sanntid og gjør dem om til lyd. Dette pionerarbeidet i interaktiv video har blitt vist flere ganger siden.
Bruken av videoteknologi som kunstmedium opptok Boman sterkt helt fra de tidlige eksperimentene i 1961, og han startet den første undervisningen om dette hos Statens kunstakademi i 1974. Samme år ble hans videoverk Picture of Itself og Café Guest vist i Kunstnerforbundet og på Høstutstillingen.
I 1977 arrangerte Boman det første afrikanske verkstedet om videokunst under FESTAC´77, 2. World Festival for Black & African Art and Culture i Lagos.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.