Faktaboks

Anders Paulsen
Poulsen, Pouelssen, Poala-Ánde, Paul-Ánde
Født
1600, Torne lappmark, Sverige
Død
11. februar 1692, Vadsø, Finnmark
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Samisk sjaman, Reindrifssame
Familie

Foreldre: Ukjent.

Gift, men konens navn ikke kjent (levde 1692).

Kopi av Anders Paulsens runebomme
Kopi av Anders Paulsens runebomme
Av /Verdensarvsenter for bergkunst.

Anders Paulsen var en eldre samisk noaide (sjaman) og reineier, som var tiltalt i den siste av de store trolldomsprosessene i Finnmark, i Vadsø i 1692.

Paulsen var født i Torne lappmark i Sverige, men flyttet til et miljø med sjøsamer i Varanger i Finnmark. Han ble ført for retten 9. og 10. februar 1692 for å ha brukt runebomme (samisk tromme) og ha utført trolldomskunst. Han hadde blitt pågrepet og fratatt runebommen av lokalmyndighetene i desember 1691. Paulsens rettsforklaring om sjamanvirksomheten inneholder selvmotsigelser og er påvirket av forhørssituasjonen. Han utla under rettssaken de 25 symbolene på trommen. Fem av disse symbolene er knyttet til storm, torden, villrein, sol og måne. Resten er forklart ut fra kristendommens begreper; treenighet, kirke, bibelske skikkelser og djevel. Rettsreferatet er en viktig historisk kilde til den rituelle bruken av runebomme, selv med forbehold om hvor pålitelig utlegningen av samisk sjamanisme er.

Påtalemyndighetene betraktet sjamanismen som et uttrykk for en pakt med djevelen. Dommene for hekseri på slutten av 1600-tallet var blitt underlagt strengere juridisk kontroll, og retten bestemte at saken skulle sendes til vurdering av de rettslærde i København. Dagen etter rettsaken ble Paulsen drept med øks av en utilregnelig person før saken kom opp igjen.

Tingrettens referat fra selve saken i 1692 utgjør det mest omfattende historiske kildemateriale vi har fra samtlige trolldomssaker i Finnmark. I ettertid er den dessuten blitt den mest omdiskuterte trolldomssaken. Diskusjonen dreier seg om i hvilken grad den gamle reineieren forsøkte å gi et bilde av seg selv som en kristen mann. Mange av figurene på trommen viser til kristne symboler som kunne forenes med samisk religion. For de norske lokalmyndighetene var dette å betrakte som grovt kjetteri, mens trommeritualet innenfor den samiske åndelighet var Paulsens måte å be til den kristne guddommen. Slik sett framsto samisk religion som variert, åpen og individuell.

Paulsens runebomme ble brakt til København av sorenskriver Niels Knagenhielm i 1693. Trommen ble innlemmet og oppbevart ved det danske Nationalmuseet. Fra 1979 ble trommen deponert til De samiske samlinger i Karasjok. Ved inngangen til 2022 fikk De samiske samlinger overført eierskapet til trommen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Liv Helene Willumsen

Tillegg til litteraturliste: Liv Helene Willumsen, Dømt til ild og bål: Skottland og Finnmark (Stamsund, 2013), s. 308-327 Liv Helene Willumsen, Trolldomssak mot en samisk noaide - Anders Poulsen, 1692, i Heimen (2016), s. 203-225 Liv Helene Willumsen, Witches of the North: Scotland and Finnmark (Leiden, 2013), s. 298-319

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspill. Jeg har lagt inn denne og de andre forslagene dine (til to andre artikler) nå. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg