Omtrent 100 år etter at kirken sto ferdig, har den blitt utvidet. Østveggen i koret ble revet og et åttekantet tilbygg ble reist. Den har seks synlige sider utvendig, og åtte innvendig, og den blir derfor gjerne kalt en oktogon. Den åpner seg mot det gamle koret i en bred bueåpning. Dette er et enestående byggverk i norsk sammenheng, og det er blitt antatt at oktogonen i Nidarosdomen har vært forbildet.
Utvendig er oktogonen dekorert med både profilert sokkel og gesims med konsoller, og veggflatene er delt i to av et horisontalt bånd under vinduene. Hjørnene er markert av søyler som binder sokkel og gesims sammen. Det hele gir et harmonisk inntrykk og er tydelig planlagt av en dyktig byggmester.
Innvendig står det søyler i hvert av de seks innvendige hjørnene. Kapitelene er vakkert dekorert med bladverk, og alle er ulike. Fra kapitelene springer hvelvribbene ut. De er enkle, med profil som et fempass. Det er ingen dekorert toppstein i krysset der ribbene møtes. Mot vest åpner oktogonen seg med skrånende sider og en dobbel bue. Den ytterste buen er flankert av søyler som bærer en bue med hundetannsprofil mellom to vulster, et typisk gotisk motiv. Den indre, mindre buen er også flankert av søyler, men buen har en profil med tannsnitt mellom to vulster.
Nesten alt steinarbeidet på kortilbygget er utført av kleberstein, bare med gjenbruk av litt marmor i noen søyler utvendig. Byggmesteren har ikke vært særlig heldig med selve utføringen av arbeidet: Veggene viser tydelig at hvelvet har vært for tungt, slik at de er blitt presset utover. Innvendig ser man også at hvelvet er kraftig deformert på grunn av setningene, men ved den siste restaureringen ble det sikret, slik at det vil stå i nye århundrer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.