Alstadhaug kirke

Kirkens nordside, med dåpshuset fra rundt 1640 til høyre, og gavlen til det middelalderske sakristiet til venstre. Takrytteren er fra 1788.

Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.
Alstadhaug kirke
Kirkens østparti med det særpregede kortilbygget fra 1200-tallet. Det er trolig inspirert av oktogonen ved Nidarosdomen. Trykket fra det innvendige hvelvet har presset veggene skjeve.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Alstadhaug kirke er en middelaldersk steinkirke i Skogn i Levanger kommune, Trøndelag fylke. Kirken sto ferdig mellom 1170 og 1180, men har også en fint murt oktogonal apsis med ribbehvelv som ble tilføyd i siste halvdel av 1200-tallet. Den er altså utformet med elementer fra både romansk og gotisk arkitektur. Kirken har sitteplass til 300 personer.

Alstadhaug kirke var bygget som fylkeskirke for Skøynafylke, som én av totalt fire fylkeskirker i Inntrøndelag. I dag er den hovedkirke i Alstadhaug sokn i Stiklestad prosti, og hører inn under Nidaros bispedømme. Den forvaltes av Sør-Innherad kirkelige fellesråd.

Ved kirken ligger flere gravhauger. I en av de største skal høvdingen Ølve være gravlagt. Kirken er fredet.

Alstadhaug kirke
Koret med trehvelvet fra 1600-tallet og den praktfulle altertavlen fra rundt 1650. Over buen til apsiden er det avdekket kalkmalerier fra 1200-tallet.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Kirkestedet

Alstadhaug kirke
Alstadhaug kirke har en praktfull beliggenhet i det rike jordbrukslandskapet i Skogn. Den ligger på det høyeste punktet i terrenget, og er synlig på lang avstand.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

I sentrum av den rike og fruktbare jordbruksbygda Skogn, som nå er en del av storkommunen Levanger, ligger Alstadhaug kirke og prestegård. Den ligger vakkert til på toppen av en slak ås, helt ute på kanten av skråningen mot vest. Knapt noe sted er forbindelsen mellom middelalder og forhistorie så tydelig: På kirkegården nord for kirken ligger Alvishaugen. Dette er en av Norges største gravhauger, med en diameter på 55 meter. Haugen har også gitt stedet navn (Alvishaug = Alstadhaug).

På den samme åsryggen ligger også et helt gravfelt fra forhistorisk tid. Her var sentrum og tingsted i Skeynafylket, det sørligste av de fire inntrønderske fylkene som sammen med de fire uttrønderske fylkene utgjorde Trøndelag i middelalderen, og trolig langt tilbake i forhistorisk tid.

Kirkebygget

Alstadhaug kirke er langt mer sammensatt enn det som er vanlig i Norge. Den besto opprinnelig av bare skip og kor, bygget på 1100-tallet. På slutten av 1200-tallet ble koret påbygget et åttekantet tilbygg mot øst, og i senmiddelalderen et sakristi på nordsiden av koret. På 1600-tallet ble det bygget til et dåpshus på vestsiden av skipet, det ble satt opp støttepilarer på nord- og sørsiden av skipet, og til slutt ble det bygget en himmelstrebende takrytter over vestre gavl på skipet.

Alle disse tilbyggene, særlig de middelalderske, viser at dette var en kirke med økonomiske ressurser. I middelalderen var sognepresten i Alstadhaug også medlem av domkapitlet ved Nidarosdomen, et tegn på at dette var et stort og rikt kall. I praksis tilbrakte sognepresten det meste av tiden i Trondheim, og betalte en vikarprest for å utføre sine plikter her.

Datering

Alstadhaug kirke kan plasseres nokså sikkert inn i den historiske utviklingen, ettersom det har vært mulig å datere takverket over skipet ved hjelp av årringsdatering. Denne viser at tømmeret til takverket er hogd vinteren 1166/1167, slik at skipet må ha stått ferdig rundt 1170. Koret er trolig noe eldre, selv om takverket der foreløpig ikke er undersøkt. Skipets takstol er av samme type som takstolen i Værnes kirke, og hadde som denne opprinnelig utskårne masker på stikkbjelkene. Disse ble saget av og brent i 1828.

Eksteriør

Alstadhaug kirke
Øvre del av skipets sørportal, som er kirkens hovedinngang. Sidene er av marmor, men buen er hugget i kleberstein. Den er dekorert med sikk-sakk-border (chevroner).
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken skiller seg fra kirkene lenger sør i Trøndelag ved at det er brukt marmor i murene, og nesten ikke grønnskifer eller kleber. Marmor virker svært unorsk, men det finnes gode forekomster i Nord-Trøndelag som ble brukt til kirkebygging lokalt på 1100–1200-tallet. Marmortradisjonen skiller seg også ut fra klebertradisjonen ved at den bygger på andre stilimpulser, nesten uten skulptur eller ornamenter.

Muråpningene i koret og skipet i Alstadhaug kirke er enkelt utført, men steinhoggerarbeidet er førsteklasses. Portalene er rundbuet, og den eneste dekoren er utstikkende vederlagssteiner. Unntaket er buen over sørportalen i skipet, som har sikk-sakk-bord og er hogd av grønnskifer fra Gaulosen. Den er tydelig ikke hogd for denne portalen, men for en smalere åpning, og det måtte derfor skjøtes inn nye stykker da den ble murt opp her.

Vestportalen i skipet ble ødelagt i 1868, men er kjent gjennom en oppmåling. Sørportalen i koret var opprinnelig svært smal, men er utvidet på den ene siden.

Tilfeldighetene har gjort at to av de middelalderske vinduene er bevart, ved at de ble dekket av senmiddelalderske tilbygg. Vinduet i korets nordvegg ble blokkert ved byggingen av sakristiet i senmiddelalderen, og sørvestre vindu i skipet ble blokkert ved byggingen av en støttepilar, kanskje alt i senmiddelalderen.

Interiør

Alstadhaug kirke
Kirkens åttekantete kortilbygg fra 1200-tallet, med kalkmalerier fra samme tid. I toppen av hvelvet er den velsignende Kristus malt, omgitt av tilbedende serafer (engler). Altertavlen fra 1650-årene fikk avdekket sine opprinnelige farger ved restaureringen i 1946–1954.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.
Alstadhaug kirke
Detalj fra buen som omrammer kortilbygget, med spor av middelalderske kalkmalerier. Ornamentikken er i tidliggotisk stil, og inspirert av dekor på Nidarosdomen.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Innvendig er denne eldste delen av kirken nokså forandret. I stedet for de åpne takstolene er det lagt inn flate himlinger, og nesten alle vinduene er utvidet. Den trange korbuen ble utvidet i korets fulle bredde i 1703, og i 1868 ble den gamle vestportalen, som førte inn til funthuset eller dåpshuset, erstattet av en fem meter bred bueåpning.

Ved restaureringen i 1946–1954 ble det på hver side av korbuen funnet nisjer for sidealtere. Den søndre var delvis ødelagt under utvidelsen av korbuen, men den nordre var helt bevart. Den ligger så høyt oppe på veggen at enten må alteret ha stått på gulvet under nisjen, eller på en plattform over gulvet.

Oktogonen

Omtrent 100 år etter at kirken sto ferdig, har den blitt utvidet. Østveggen i koret ble revet og et åttekantet tilbygg ble reist. Den har seks synlige sider utvendig, og åtte innvendig, og den blir derfor gjerne kalt en oktogon. Den åpner seg mot det gamle koret i en bred bueåpning. Dette er et enestående byggverk i norsk sammenheng, og det er blitt antatt at oktogonen i Nidarosdomen har vært forbildet.

Utvendig er oktogonen dekorert med både profilert sokkel og gesims med konsoller, og veggflatene er delt i to av et horisontalt bånd under vinduene. Hjørnene er markert av søyler som binder sokkel og gesims sammen. Det hele gir et harmonisk inntrykk og er tydelig planlagt av en dyktig byggmester.

Innvendig står det søyler i hvert av de seks innvendige hjørnene. Kapitelene er vakkert dekorert med bladverk, og alle er ulike. Fra kapitelene springer hvelvribbene ut. De er enkle, med profil som et fempass. Det er ingen dekorert toppstein i krysset der ribbene møtes. Mot vest åpner oktogonen seg med skrånende sider og en dobbel bue. Den ytterste buen er flankert av søyler som bærer en bue med hundetannsprofil mellom to vulster, et typisk gotisk motiv. Den indre, mindre buen er også flankert av søyler, men buen har en profil med tannsnitt mellom to vulster.

Nesten alt steinarbeidet på kortilbygget er utført av kleberstein, bare med gjenbruk av litt marmor i noen søyler utvendig. Byggmesteren har ikke vært særlig heldig med selve utføringen av arbeidet: Veggene viser tydelig at hvelvet har vært for tungt, slik at de er blitt presset utover. Innvendig ser man også at hvelvet er kraftig deformert på grunn av setningene, men ved den siste restaureringen ble det sikret, slik at det vil stå i nye århundrer.

Kalkmaleriene

Alstadhaug kirke
Korpartiet med kortilbygget og de rike kalkmaleriene som ble avdekket under restaureringen i 1946–1954. Over buen til apsis er en bred frise som viser Jesu lidelseshistorie, og inne under hvelvet ser vi den tronende og seirende Kristus.
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

I oktogonhvelvet og på den skrå flaten mellom ytre og indre bue ble det ved restaureringen i 1946–1954 avdekket interessante kalkmalerier fra slutten av 1200-tallet. Det finnes svært få lignende bevarte utsmykninger i Norge. I oktogonhvelvet, over alteret, er malt Kristus Majestas, Kristus som verdenshersker. Kristus troner på himmelhvelvingen, flankert av to serafer, engler med seks vinger. Under Kristus står Maria og Johannes døperen.

På den skrå bueflaten er vist en rekke scener fra Kristi lidelseshistorie: piskingen, korsbæringen, korsfestelsen, oppstandelsen og kvinnene ved graven,

Sakristiet

På nordsiden av koret er det i senmiddelalderen reist et stort sakristi. Svært få kirker hadde sakristi i middelalderen. Utenom domkirkene er det kjent bare et dusin på landsbasis, og de fleste er svært små. Sakristiet i Alstadhaug er firkantet med en grunnflate på over 30 kvadratmeter, og det er dekket av et stort krysshvelv av tegl. Ribbene er nøyaktig lik hvelvribber i vestfløyen i Erkebispegården i Trondheim, som er datert til 1400–1450.

Rommet var opprinnelig bare tilgjengelig gjennom en jerndør i koret, og det hadde to små vinduer. Ved østveggen var det et alter, men det ble ødelagt da det ble satt inn en dør i 1868. På 1700-tallet sto det en jernbeslått kiste og et husformet skap her. Disse var trolig brukt til å oppbevare verdifulle dokumenter og gjenstander. Rommet var stort nok til å kunne brukes til møter, og det var dessuten også brukt til kapell. Byggingen av et så stort og kostbart sakristi må henge sammen med at sognepresten var kannik, og dermed også kunne skaffe byggematerialer som ellers bare erkebiskopen hadde tilgang til.

Etterreformatorisk tid

Alstadhaug kirke
Skipets interiør sett mot øst. Korbuen er utvidet, men de to sidealternisjene er bevart og restaurert. Prekestolen ble rekonstruert under restaureringen i 1946–1954
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken ligger som nevnt helt ute på kanten av en skråning. Dette har ført til setninger i murene i skipet, og for å motvirke dette ble det bygget tre svære støttemurer, to på sørsiden og én på nordsiden. Dette kan ha skjedd alt i senmiddelalderen, eller kanskje så sent som på 1600-tallet. De to pilarene på sørsiden ble senere forbundet med et felles tak, med vegg mot sør, slik at det oppsto et våpenhus. Den nordre støttemuren ble senere revet.

På vestsiden av skipet ble det omkring 1640 bygget til et funthus eller dåpshus, der døpefonten sto. I kjelleren under ble det innrettet to gravkjellere. Det har lenge vært spekulert på om dette funthuset egentlig er nederste delen av et gammelt vesttårn, men en undersøkelse har fastslått at dette ikke stemmer. Det er ingen murforbindelse mellom skipet og funthuset.

På 1600-tallet ble også forgjengeren til den nåværende takrytteren, som er fra 1788, reist over skipets gavl. Den inneholder en klokke fra høymiddelalderen med flere små relieffer, blant annet ett av Olav den hellige, kanskje et pilegrimsmerke.

Interiør

I pakt med den moderne barokkstilen fikk kirken i årene omkring 1650 et helt nytt interiør, skapt av de to best kjente kirkekunstnerne i Trøndelag på denne tid: Johan Bilthugger og Johan Kontrafeier. Prekestolen ble gjenskapt under siste restaurering med bruk av gamle deler, blant annet de fire evangelistene. Altertavlen er i rik barokkstil med to etasjer, og bygget for å passe inn i oktogonen. Tavlen ble hvitmalt i 1856, og maleriene måtte fornyes under restaureringen. De nye viser korsfestelsen og oppstandelsen.

På slutten av 1600-tallet ble vinduene sterkt utvidet etter modell av vinduene i Vår Frue kirke i Trondheim, som ble utvidet etter en brann i 1681. Vinduene i Vår Frue kirke ble ødelagt i 1882, men i Alstadhaug kirke kan man stadig oppleve dem.

Les mer i Store norske leksikon