Allat var en vestsemittisk gudinne som i førislamsk tid var kjent over store deler av den arabiske halvøy og helt opp til Palmyra i Syria. Som mange andre gudinner i det gamle Midtøsten hadde hun mange ulike aspekter og var knyttet til både fruktbarhet, dødsriket og krig.
Allat opptrer ofte sammen med de to andre arabiske gudinnene, Manat (skjebne) og al Uzza (den mektige), og alle ble i førislamsk tid regnet som guden Allahs døtre. Alle de tre var også kjent blant nabateerne, men det var al Uzza som var den viktigste gudinnen i klippebyen Petra.
Allat hadde mange fellestrekk med både de mesopotamiske gudinnene Ishtar og dødsrikets herskerinne, Ereshkigal, og den kanaaneiske gudinnen Ashera (Athirat). Navnet Allat har også samme rot som Elat, et annet navn på gudinnen Ashera.
Mange av de gamle gudinnene i Midtøsten hadde overlappende roller, og det er ofte vanskelig å sikkert kunne fastslå hvem det er vi ser på mange av bildene. En relieff funnet i Irak viser også de tre gudinnene i positur og påkledning som minner om den greske Athene, men stående over en løve. Å stå på en løve var ellers noe var typisk for den egyptisk-kanaaneiske gudinnen Kudshu/Ashera. (Kudshu avbildes imidlertid hovedsakelig naken). En stele av basalt viser også Allat ridende på en kamel.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.