Adrian Jacobsen var en norsk oppdagelsesreisende, skipskaptein og etnografisk samler. Fra 1870-årene til 1926 foretok Jacobsen en rekke reiser for å samle inn etnografiske gjenstander. På oppdrag av Berlin Museum für Völkerkunde samlet Jacobsen på 1880-tallet inn rundt 18 000 gjenstander fra Nord-Amerikas vestkyst, Korea, Japan, Sibir og Polynesia.
I slutten av 1870-årene ble Adrian Jacobsen engasjert av dyretemmeren Carl Hagenbeck. Oppgaven var å hente inuitter samt diverse gjenstander fra Grønland til Hamburg, og så å reise omkring i Europa på turné i åtte måneder. Utstillingen og reisen i Europa var stor suksess, og i 1880 ønsket Hagenbeck på nytt å få inuitter til Europa. Etter å ha kjøpt Barken Eisbär i Norge og fått samlet sammen et mannskap reise Jacobsen til Hebron på Newfoundland for å prøve lykken. Han fikk tilslutt med seg åtte inuitter hjem til Tyskland. Også denne gangen skulle følget reise rundt i Europa, men denne gangen gikk det ikke så bra. Alle inuittene døde av kopper og kom aldri hjem igjen.
I 1881–1888 reiste Jacobsen som etnografisk samler for det kongelige etnografiske museum i Berlin (det som i dag er Humboldt forum), hvor han var blitt ansatt av Adolf Bastian for å samle inn gjenstander fra forskjellige folkeslag til det nyåpnede museet i Berlin. Her innledet han dessuten et langvarig samarbeid med Franz Boas, som senere ble en lederskikkelse innen amerikansk antropologi.
Den såkalte Jacobsen-samlingen ved museet i Berlin inneholder over 18 000 gjenstander. Man finner også gjenstander innsamlet av Jacobsen i andre museer rundt omkring i verden, blant annet Field Museum of Natural History i Chicago og Kulturhistorisk museum i Oslo. Det er usikkert hvor mange gjenstander det finnes totalt i verden innsamlet av Adrian Jacobsen og hans bror Bernhard Filip Jacobsen (1884–1935). Mange av gjenstandene ble ødelagt under andre verdenskrig i Operasjon Gomorrah i 1943, da huset til Jacobsen ble bombet og brant ned. Jacobsen, som nå var enkemann, ønsket seg hjem til Tromsø og Risøya. Han spurte den tyske rikskommissæren Josef Terboven om han kunne få sitte på med et fly hjem til Norge, noe Terboven ordnet for han. Jacobsen levde på Risøya til sin død 18. januar 1947.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.