Abdallah Azzam var en av de viktigste ideologene for utviklingen av jihadismen slik vi kjenner den i dag og dens internasjonalisering med framveksten av al-Qaida.
Islamske skriftlærde har siden 700-tallet forsøkt å konseptualisere jihad og hvem som er forpliktet til å delta i krigføring, ved å skille mellom en «kollektiv forpliktelse» og «individuell forpliktelse» (fard ala al-kifaya og fard ala al-ayn). Abdallah Azzam visket ut dette skillet ved å argumentere for at hvis et muslimsk landområde var under okkupasjon, var dette et bevis på at den lokale muslimske befolkningen ikke var i stand til å forsvare seg. Med andre ord var deltakelse i jihad en individuell forpliktelse, og alle verdens muslimer måtte delta i krigen. Alle måtte trosse sine lokale styresmakter hvis sistnevnte forsøkte å stoppe dem fra å delta i jihad. Dette blir også omtalt som Azzams fremmedkriger-doktrine.
Azzam bygget sitt argument på to ideer som allerede eksisterte, men som ingen hadde koblet sammen enda: Jihad er pliktig når muslimske land er under angrep, og jihad er et universelt konsept som ikke avhenger av en nasjonalstats godkjennelse. Likevel hadde Azzams fremmedkriger-doktrine en radikaliserende effekt fordi den i så stor grad utfordret og ekskluderte nasjonale religiøse og politiske autoriteter fra avgjørelsen om dets borgere kunne delta i krig. Jihad gjennomgikk derfor en form for privatisering som gjorde fenomenet vanskeligere å kontrollere.
Et annet viktig gjennomgangstema i Azzams skrifter er Guds hellige inngripen i den afghanske jihaden og dens metafysiske dimensjoner. Først og fremst fokuserte han på de mange miraklene han påsto fant sted på den afghanske slagmarken og mirakler i forbindelse med martyrenes død.
Azzam kunne for eksempel i Tegn på den Barmhjertige i den afghanske jihaden berette om fugler som avskjærte russiske bomber, engler som jaget bort fienden, og slanger som bet russiske soldater, men lot de muslimske krigerne være i fred. Azzam fortalte også om mystiske fenomener som den velbehagelige duften av martyrens blod, martyrenes lik om ikke råtnet, eller lys som skinte fra martyrenes graver. Som sådan var boka svært viktig for å lokke arabiske fremmedkrigere til Afghanistan på 1980-tallet.
Selv om Azzam ikke argumenterte for vold mot Vesten slik senere grupperinger som al-Qaida gjorde, så er det liten tvil om at han var sterkt preget av en anti-vestlig tankegang. De anti-vestlige skriftene til Azzam var både påvirket av religiøs overbevisning, en antipati mot vestlig kultur og det han oppfattet som et moralsk forfall, samt det Azzam oppfattet som vestlig påvirkning og inngripen i den muslimske verden. Han var kategorisk mistroende mot både jøder og kristne og argumenterte for at muslimer burde holde seg unna kristne som bodde i den muslimske verden.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.