Distant Image

Detonasjon av 2404 tonn ANFO (2650 short tons) i prøvesprengningen Distant Image, utført 20. juni 1991 ved White Sands Missile Range i New Mexico, USA. Ladningen var fylt i en halvkule av glassfiberarmert plast og etterlot et krater som var 84 meter i diameter og 21 meter dypt. Testen ble utført for å simulere virkningene av et kjernevåpen på fire kilotonn (TNT-ekvivalent).

White Sands Missile Range Museum Archives.

ANFO er en blanding av ammoniumnitrat og fyringsolje som er verdens klart mest brukte sprengstoff. ANFO er kun egnet for sivile formål, slik som gruvedrift og utbygging av infrastruktur. ANFO en forkortelse (initialord) for ammonium nitrate-fuel oil.

Faktaboks

Etymologi

fra ammonium nitrate-fuel oil

Også kjent som

ammoniumnitrat/olje, AN/olje, ANOL

Siden det ble utviklet på midten av 1950-tallet, har ANFO erstattet dynamitt som det vanligste sprengstoff for sivilt bruk. ANFO er imidlertid svakere enn dynamitt og har ingen vannbestandighet. For sprengning under fuktige forhold, er det utviklet andre sprengstoffer basert på ammoniumnitrat, spesielt emulsjonssprengstoff og vanngelsprengstoff.

På grunn av lav pris og god håndteringssikkerhet har ANFO vært det foretrukne sprengstoff brukt i spesielt store prøvesprengninger. Slike tester har først og fremst blitt gjennomført for å simulere eksplosjonsvirkninger av mindre kjernevåpen.

Sammensetning

ANFO
Håndfull med ANFO som viser de porøse prillene av ammoniumnitrat innsatt med fyringsolje.
Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

ANFO er en heterogen stoffblanding, sammensatt av porøs prillet ammoniumnitrat og lett fyringsolje eller diesel. Blandingen er støkiometrisk balansert for å gi fullstendig omsetning til karbondioksid (CO2), nitrogengass (N2) og vanndamp ved detonasjon. Dette svarer til 94,5 prosent ammoniumnitrat og 5,5 prosent fyringsolje. I praksis tilsettes et lite overskudd av fyringsolje på rundt 6 prosent for å sikre full omsetning.

Ammoniumnitrat for bruk i ANFO er av teknisk kvalitet. Den består av porøse, haglformede granuler, såkalte priller. Slike priller suger opp fyringsoljen på en effektiv måte, samtidig som at porøsiteten i dem er helt sentral for å gjøre blandingen i stand til å detonere. Hulrommene i prillene gir en sterk, lokal varmeutvikling («hot spots») gjennom adiabatisk kompresjon når de trykkes ekstremt hurtig sammen av en detonasjonsbølge.

Egenskaper

Manuell lading av ANFO

Manuell lading av ANFO fra sekk.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0
Automatisert ladetruck for lading av ANFO i borehull.
Adobe Stock.

ANFO er et såkalt bulksprengstoff. Det vil si at det ikke patroneres, slik som dynamitt, men at det helles rett ned i borehull. Dette kan enten gjøres manuelt, fra sekker eller lignende, eller automatisert ved hjelp av mekaniserte, mobile ladeenheter («ladetrucker»). ANFO kan enten lages på forhånd, i en fabrikk, eller blandes direkte på brukerstedet.

ANFO kombinerer egenskaper som utmerket håndteringssikkerhet, lav kostnad og praktiske ladeoperasjoner. Støkiometrisk blandet, slik som beskrevet over, er sprengstoffet helt oksygenbalansert og gir lite helseskadelige avgasser ved sprengning. Dårlig balansert ANFO kan på sin side utvikle gasser som karbonmonoksid eller nitrogenoksider under bruk.

Ved en bulktetthet på rundt 0,85 gram per kubikkcentimeter (g/cm3), detonerer ANFO med en hastighet på om lag 3200 meter per sekund. ANFO utvikler omtrent tre ganger mer varmeenergi ved detonasjon enn rent ammoniumnitrat (uten tilsetninger). Det har et ganske høyt energiinnhold på vektbasis (høy vektstyrke), men energiinnholdet er dårligere på volumbasis på grunn av lav bulktetthet (lav volumstyrke).

Initiering av ANFO krever, i tillegg til bruk av sprenghette eller detonerende lunte, spesielle forsterkerladninger (boostere) siden det er et såkalt tertiærsprengstoff (se sprengstoff). Slike detonasjonsforsterkere består ofte av støpte blandinger av pentritt og TNT (pentolitt) eller av dynamitt med høyt innhold av nitroglyserin eller nitroglykol.

Svakheten til ANFO er først og fremst dårlig vannbestandighet og lav volumstyrke. Ammoniumnitrat er både hygroskopisk og meget godt oppløselig i vann. ANFO er derfor uegnet for sprengninger i fuktige borehull eller for undervannssprengninger. For slike anvendelser må det brukes emulsjonssprengstoff, vanngelsprengstoff eller dynamitt.

Anvendelser

Sprengning i dagbrudd. I slike åpne brudd er bruk av ANFO spesielt utbredt.
RobST/Shutterstock.

På mengdebasis er ANFO det klart mest anvendte sprengstoff verden over. ANFO har utelukkende sivile anvendelser, først og fremst innenfor gruvedrift, spesielt i dagbrudd der det kan brukes under tørre og lite krevende forhold, for eksempel ved utvinning av kull.

Bruk av ANFO krever store borehull, for dette sprengstoffet har stor kritisk diameter, som er det minste tverrsnitt av sprengstoff nødvendig for å opprettholde en stabil detonasjon. Innføringen av ANFO som sprengstoff nødvendiggjorde derfor også utvikling og bruk av mekaniske verktøy som tillot boring av relativt store borehull.

På grunn av lav pris og god håndteringssikkerhet har ANFO vært det foretrukne sprengstoff brukt i spesielt store prøvesprengninger, for å simulere eksplosjonsvirkninger av mindre kjernevåpen. Spesielt kjent er en serie tester utført ved White Sands Missile Range i delstaten New Mexico i USA fra 1970- til 1990-tallet. Før dette var gjerne TNT brukt til denne typen tester.

Historie

Prillet ammoniumnitrat

Hull–Rust–Mahoning Open Pit Iron Mine
Hull-Rust-Mahoning Open Pit Iron Mine, en del av Mesabi Iron Range i det nordøstlige Minnesota, et område som inneholder store forekomster av jernmalm. ANFO ble utviklet mye som et resultat av å gjøre sprengningsarbeidet mer kostnadseffektivt i slike dagbrudd for utvinning av jernmalm.

Utviklingen av ANFO er fascinerende på den måten at det oppstod som et resultat av ganske primitiv eksperimentering utført av gruvebransjen selv, omstendigheter der den etablerte sprengstoffbransjen i starten stod helt på sidelinjen. Slike forsøk var spesielt aktuelle for selskaper som utvant kull eller jernmalm i åpne dagbrudd.

Tilfeldigheter spilte en viktig rolle i den tidlige fasen av utviklingen. Mot slutten av 1940-tallet og starten av 1950-tallet hadde ammoniumnitrat i prillet form blitt introdusert som en ny form for nitrogengjødsel i Canada og USA. Det viste seg at denne tidlige formen for prillet ammoniumnitrat hadde egenskaper som gjorde den egnet for bruk i sprengstoff.

Prillene var utpreget porøse, med mange hulrom i seg, og hadde lav bulktetthet. Dette kom av at smelten av ammoniumnitrat som ble sprøytet ut i toppen av prilletårnet inneholdt mye fuktighet (4–5 prosent). Fordampningen av fuktighet i løpet av fallet i prilletårnet og tørkeprosessen som fulgte, gav porøse priller med en diameter på om lag 1–3 millimeter.

Som nevnt over, porøsiteten i prillene gjør materialet velegnet for bruk i sprengstoffer, fordi alle de små gasslommene inni prillene forårsaker kraftige, lokale temperaturøkninger gjennom adiabatisk kompresjon når prillene hurtig trykkes sammen av en detonasjonsbølge. Inntil videre var dette kun forstått i en empirisk forstand, altså rent erfaringsmessig.

Akremite

Borerigg

Borerigg for boring av hull til sprengstoff ved Maumee Collieries Company. Bildet er tatt i 1953, på samme tid som selskapet utviklet sprengstoffet Akremite for bruk i store borehull, slik som muliggjort av slike borerigger.

Harvey Grounds Family Collection, Sullivan County Public Library.

Amerikanske gruveselskaper startet å eksperimentere med bruk av slike porøse priller for å lage billig sprengstoff. Spesielt avgjørende ble en patentsøknad sendt inn i november 1953 av Robert Lew Akre (1906–1977) og Hugh Bertram Lee (1888–1964) ved kullselskapet Maumee Collieries Company i Terre Haute, Indiana. Et patent ble innvilget i mars 1955.

Akre og Lee blandet prillet ammoniumnitrat (solgt for gjødselbruk) med 1–12 prosent carbon black, en type karbonsot, i sekker av polyetylen. Dette gav en blanding som ble kjent under navnet Akremite, siden Akre hadde stått for det meste av utviklingsarbeidet. Sekkene med Akremite ble ført ned i store borehull og initiert ved hjelp av dynamittgubber.

Ideen med bruk av slike billige «Make-Your-Own» eller «Do-It-Yourself»-sprengstoffer skulle komme til å revolusjonere gruveindustrien over de neste årene. Omveltningene var faktisk nesten like omfattende som de Alfred Nobel (1833–1896) hadde forårsaket nesten hundre år tidligere da han på midten av 1860-tallet hadde innført dynamitten og sprenghetten.

ANFO

Hawkins Mine
Hawkins-gruven nær byen Nashwauk i delstaten Minnesota. Her ble det drevet gruvedrift fra 1902 til 1962. Gruven var på sett og vis «opprinnelsesstedet» til ANFO.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Etter at Lee og Akre presenterte Akremite på et bransjemøte i Cleveland, Ohio, i 1955, startet flere selskaper med sine egne eksperimenter. Blant disse var Cleveland-Cliffs Iron Company, et firma som drev med utvinning av jernmalm på Mesabi Range i det nordøstlige Minnesota, et område med store forekomster av denne type malm.

William Francis LeClaire (1882–1972), som ledet arbeidet ved Hawkins-gruven nær byen Nashwauk, fant i 1955–1956 at fyringsolje var et langt bedre og mer praktisk brenselstoff enn det støvete karbonsotet brukt av Lee og Akre. De nøyaktige omstendighetene i hvordan denne ideen fremkom, er litt uklare. Antagelig var det en salgssjef ved Spencer Chemical Company, produsenten av ammoniumnitratprillene, som hadde foreslått konseptet.

Blandingen av porøs prillet ammoniumnitrat og fyringsolje ble snart kjent under navnet ammonium nitrate-fuel oil, som oftest bare omtalt under forkortelsen (initialordet) ANFO. Det ble raskt verdens mest brukte sprengstoff, allerede i løpet av det neste tiåret, og det erstattet dynamitt for mange formål innen gruveindustrien.

I starten brukte gruvebransjen for mye fyringsolje i sine ANFO-blandinger. Nå kom imidlertid den etablerte sprengstoffbransjen raskt på banen, og man lærte å balansere blandingene riktig med hensyn på oksygenbalanse (6 prosent fyringsolje). Et underskudd av fyringsolje fører til overskudd av oksygen og dannelse av nitrogenoksider ved sprengning, mens et overskudd av fyringsolje fører til underskudd av oksygen og dannelse av karbonmonoksid.

ANFO hadde ingen vannbestandighet og kunne ikke brukes i våte borehull. Utviklingen skjøt imidlertid fart. Over det neste tiåret ble det utviklet vannbestandige typer sprengstoff som også var basert på billig ammoniumnitrat. De to mest sentrale innovasjonene var såkalte vanngelsprengstoffslurry») og emulsjonssprengstoff. Til sammen kan utviklingen av alle disse sprengstoffene omtales som en revolusjon («ammoniumnitratrevolusjonen»).

ANFO i Norge

I Norge markedsførte Norsk Sprængstofindustri, senere Dyno Industrier og Dyno Nobel, lenge ANFO-produkter under varemerket Anolit®. Her i landet var det fremfor alt de tre store gruveselskapene Sydvaranger, Rana Gruber og Titania som hadde ledet an i innføringen av de nye sprengstofftypene basert på ammoniumnitrat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg