Etter at Lee og Akre presenterte Akremite på et bransjemøte i Cleveland, Ohio, i 1955, startet flere selskaper med sine egne eksperimenter. Blant disse var Cleveland-Cliffs Iron Company, et firma som drev med utvinning av jernmalm på Mesabi Range i det nordøstlige Minnesota, et område med store forekomster av denne type malm.
William Francis LeClaire (1882–1972), som ledet arbeidet ved Hawkins-gruven nær byen Nashwauk, fant i 1955–1956 at fyringsolje var et langt bedre og mer praktisk brenselstoff enn det støvete karbonsotet brukt av Lee og Akre. De nøyaktige omstendighetene i hvordan denne ideen fremkom, er litt uklare. Antagelig var det en salgssjef ved Spencer Chemical Company, produsenten av ammoniumnitratprillene, som hadde foreslått konseptet.
Blandingen av porøs prillet ammoniumnitrat og fyringsolje ble snart kjent under navnet ammonium nitrate-fuel oil, som oftest bare omtalt under forkortelsen (initialordet) ANFO. Det ble raskt verdens mest brukte sprengstoff, allerede i løpet av det neste tiåret, og det erstattet dynamitt for mange formål innen gruveindustrien.
I starten brukte gruvebransjen for mye fyringsolje i sine ANFO-blandinger. Nå kom imidlertid den etablerte sprengstoffbransjen raskt på banen, og man lærte å balansere blandingene riktig med hensyn på oksygenbalanse (6 prosent fyringsolje). Et underskudd av fyringsolje fører til overskudd av oksygen og dannelse av nitrogenoksider ved sprengning, mens et overskudd av fyringsolje fører til underskudd av oksygen og dannelse av karbonmonoksid.
ANFO hadde ingen vannbestandighet og kunne ikke brukes i våte borehull. Utviklingen skjøt imidlertid fart. Over det neste tiåret ble det utviklet vannbestandige typer sprengstoff som også var basert på billig ammoniumnitrat. De to mest sentrale innovasjonene var såkalte vanngelsprengstoff («slurry») og emulsjonssprengstoff. Til sammen kan utviklingen av alle disse sprengstoffene omtales som en revolusjon («ammoniumnitratrevolusjonen»).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.