Strömstad, by i Sverige, i Bohuslän 25 km sørvest for Halden, kommunesenter i Strömstad kommune; 7226 innbyggere (2016). Sveriges største dyphavn. Turist- og handelsby med betydelig trafikk fra Norge. Fergeforbindelse til Sandefjord med flere daglige avganger. Endestasjon for Bohusbanan fra Gøteborg.
Strömstad kommune, i Västra Götalands län, grenser til Norge i nord; 472 km2 med 13 171 innbyggere (2017). Strömstad er en kystkommune med vid skjærgård. Kosterøyene hører til kommunen. På fastlandet domineres landskapet av sprekkedaler med marin leire eller innsjøer i dalfyllingene, ellers barskog på grunnfjellsberggrunn med sparsomt løsmassedekke. Strömstad har variert småindustri, fiske og fiskeforedling, samt turisme. Om lag 600 personer arbeidspendler til Norge. Kommunesenter er Strömstad, mindre tettsteder er Skee og Kebal. E6 løper nord-sør gjennom kommunen og krysser grensen mot Norge ved Svinesund.
Historie
Strömstad ble grunnlagt som köping i 1667 med formål å overta noe av handelen på vestkysten fra Fredrikshald på norsk side, og fikk byprivilegier i 1676. Beliggenheten nær grensen gjorde byen utsatt i krigstid, blant annet fungerte den som hovedkvarter for Karl 12 under felttoget i Norge 1716-1718. I juli og august 1717 ble byen to ganger angrepet av en dansk flåtestyrke under Peter Wessel Tordenskiolds kommando. En minnestein er reist på Laholmen ved bysentrum.
Tidlig på 1800-tallet opplevde byen et stort oppsving under noen år med rikt sildefiske, og sjøfart og fiske var utover på 1800-tallet viktige næringer, senere også konservesindustri. Strømstad har lange tradisjoner som badeby; i 1783 åpnet Sveriges første anlegg for sjøbad her. Dagens varmbadhus ble bygget i 1909, mens et nytt kaldbadhus på Laholmen åpnet i 2005.