Versj. 14
Denne versjonen ble publisert av Anne Eilertsen 12. juni 2017. Artikkelen endret 121 tegn fra forrige versjon.

Arbeidsgiverforening er en sammenslutning av arbeidsgivere eller av arbeidsgiveres foreninger, når den har det formål å vareta arbeidsgivernes interesser overfor deres arbeidstakere, jf. lov om arbeidstvister (arbeidstvistloven) av 27. januar 2012 § 1. De store arbeidsgiverforeningene har ofte flere mindre arbeidsgiverforeninger som medlemmer, slik at for eksempel både Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og hver enkelt av NHOs landsforeninger er arbeidsgiverforeninger i lovens forstand.

En arbeidsgiverforening kan inngå tariffavtaler med en eller flere fagforeninger og føre tarifforhandlinger på vegne av medlemsbedriftene. Hvis forhandlingene ikke fører fram, kan arbeidstakerne eventuelt gå til streik eller annen arbeidskamp etter nærmere regler i arbeidstvistloven og tariffavtaler. I slike tilfeller yter vedkommende arbeidsgiverforening vanligvis økonomisk støtte til bedrifter som rammes. Arbeidsgiverforeningene kan på sin side gripe til lockout (arbeidsstengning) som arbeidskamp for å sette makt bak sine krav.

Arbeidsgiverforeningene målbærer også arbeidsgivernes syn overfor offentlige myndigheter i spørsmål som angår arbeidslivet.

Arbeidsgiverforeninger ble i sin tid dannet som reaksjon på at arbeidstakerne sluttet seg sammen i fagforeninger. Den første store arbeidsgiverforeningen i Norge var Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), som ble etablert i 1900, året etter at Arbeidernes faglige landsorganisasjon (nå LO) var blitt dannet.

I mange land har det vært alminnelig at arbeidsgiverinteresser og yrkesinteressermed mer varetas av samme organisasjon. Dette var tidligere ikke så vanlig i Norge, men mot slutten av 1980-årene ble det gjennomført en rekke sammenslutninger mellom de rene arbeidsgiverforeningene og næringsorganisasjonene. Den ledende arbeidsgiverforeningen, Norsk Arbeidsgiverforening, ble i 1989 slått sammen med blant annet Norges Industriforbund og Norsk Håndverkerforbund til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Tilsvarende sammenslutninger ble også gjennomført innen NHOs medlemsorganisasjoner, samt innen handelens organisasjoner.

Medlemsbedrifter (ca.) Antall sysselsatte (ca.)
Næringslivets Hovedorganisasjon 25 000 570 000
KS 950 440 000
Arbeidsgiverforeningen Spekter 180 220 000
Virke 20 000 225 000
Finans Norge 240 50 000
Norges Rederiforbund 160 55 000
SAMFO 214 23 500