Tilbake til artikkelen

Tilbake til historikken

elektronisk motorstyring av forbrenningsmotorer

Versj. 1
Denne versjonen ble publisert av Store norske leksikon (2005-2007) 14. februar 2009. Artikkelen endret 2750 tegn.

Elektronisk motorstyring av forbrenningsmotorer, elektronisk motorstyring (skjem. fremstilling) (bilde)

integrert elektronisk system for styring av forbrenningsmotorer, EVC(av eng. elektronic vehicle control). Utvikling og bruk av avanserte elektroniske system har gått hånd i hånd med den mikroelektroniske utviklingen, der datamaskiner på størrelse med en fingernegl nå kan utføre operasjoner som bare en langt større enn det en maskin kunne før. Teknikken kalles mikromimiatyrisering. Se bil (Elektronikk).

Slike styringssystemer er utviklet bl.a. som følge av strengere krav til utslipp av forurensende avgasser fra bilmotorer. De elektroniske systemene utsettes ikke for slitasje slik mekaniske systemer blir, og de kan programmeres og kalibreres slik at de regulerer forholdene etter motorens behov under alle turtall og belastningsforhold.

Alle personbiler innført i Norge etter 1989, og alle varebiler innført etter 1992, er utstyrt med elektronisk motorstyring. Systemene benyttes både på bensin og dieselmotorer, og kan finnes i alle typer kjøretøyer, anleggsmaskiner og båtmotorer. Enkelte systemer kan variere motorens ytelse og optimalisere på drivstofforbruk, på kraft eller motorlevetid.

I de første systemene var tenningsanlegg, bensininnsprøytningssystem og system for kontroll av automatisk girkasse separate systemer. I de senere år har disse blitt bygd sammen til et komplett motorstyringssystem, der tenningsnøkkelen er den eneste bevegelige delen i systemet.

Sentralt i systemet sitter en eller flere samkjørte mikrodatamaskiner som regulerer alle forhold som påvirker motorens drift og kjøretøyets egenskaper. Disse kan utføre mange millioner operasjoner per sekund. Informasjon om driftstilstanden gis av følere (sonder) på motor og girkasse, fra hjuloppheng og bremser, samt fra sjåføren (gasspedal/bremsepedal og styring). Ut fra innkomne signaler og forhåndsprogrammering, kalkuleres verdier for bensinmengde og tenningstidspunkt for hver enkelt motorsylinder. I tillegg reguleres rensesystemer, automatkassens funksjon, klimaanlegg osv. Det kan være flere titalls ulike komponenter som er kontrollert av styringsenheten.

Dersom det skulle oppstå feil på noen av følerkretsene, vil styringsenheten legge inn en erstatningsverdi (såkalt haltehjemfunksjon) umiddelbart. Motoren vil fungere som normalt, og i de fleste tilfeller vil ikke brukeren merke feilen på annen måte enn ved noe høyere bensinforbruk eller noe lavere ytelse. Styresentralen legger inn en feilkode som kan leses av ved hjelp av spesielt diagnoseutstyr når bilen er inne for service. Enkelte ganger må fører utføre noen rutiner for å omstarte funksjoner som svikter.