Versj. 7
Denne versjonen ble publisert av Olav Garvik 8. mai 2014. Artikkelen endret 126 tegn fra forrige versjon.

Schibsted ASA er et norskbasert internasjonalt mediekonsern med røtter tilbake til 1839. Hovedkontor i Oslo. Omfattende virksomhet innen aviser, forlag, multimedia og mobiltjenester og er Norges største og et av Nordens ledende medieselskap. Rubrikkannonser på nettet et hovedsatsingsområde. Hovedvirksomheten er i Norge og Sverige, men konsernet har virksomhet i til sammen 29 land, bl.a. Estland, Frankrike og Spania. Omsetning ca. 15,2 mrd. kr i 2013. 6900 ansatte, derav over halvparten utenfor Norge.

Konsernsjef er Rolv Erik Ryssdal, og styreleder Ole Jacob Sunde, som også er styreleder i Tinius-stiftelsen. Største eier var lenge Einar Fr. («Tinius») Nagell-Erichsen gjennom selskapet Blommenholm Industrier (26,1 %), men denne eierandelen ble i 2006 overført til Stiftelsen Tinius, hvor Nagell-Erichsen var styremedlem til sin død i 2007.

Aviser. Schibsted eier fem av Norges ti største aviser, Verdens Gang (VG), Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. Gjennom eierskapet i Polaris Media er Schibsted dessuten største eier av Adresseavisen. Gjennom selskapet Media Norge ASA (2009-12) kontrollerte Schibsted en tid opptil 84 prosent av aksjene. Media Norge omfattet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen i tillegg til Finn.no. I 2012 ble Media Norge et heleid Schibsted-selskap og omdøpt til Schibsted Norge, hvor også VG ble innlemmet sammen med Schibsted Forlag og Media Norge Trykk.

I tillegg til de store norske avisene eier Schibsted åtte mindre lokalaviser.

Satsingen på digitale plattformer preger stadig mer av konsernets aviser. Schibsted er majoritetseier i billedbyrået Scanpix Skandinavia med datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark og Estland, også stor eier i Norsk Telegrambyrå. Schibsted Trykk i Nydalen i Oslo er Norges største avistrykkeri.

I Sverige eier Schibsted Svenska Dagbladet i Stockholm og (sammen med svensk LO) Aftonbladet, Nordens største avis. I Estland eide Schibsted inntil 2013 mesteparten av landets største medieselskap (Eesti Meedia Group) med virksomhet innen aviser (bl.a. Postimees, Estlands største), ukeblader og tidsskrifter, radio og Internett. Eier også landets største trykkeri (Kroonpress). I Spania og Frankrike utgir Schibsted fra 1999 gratisavisen 20 Minutes i tilknytning til offentlig kommunikasjon i over 20 større byer.

Film og fjernsyn. Schibsted var 1992 med og startet TV 2, og eide en tredjedel av aksjene. Solgte seg helt ut i 2006. Schibsted var noen år majoritetseier i film- og TV-produksjonsselskapet Metronome Film & Television, men var i 2013 helt ute av film- og fjernsynsbransjen.

Forlag. Schibsted eier Schibsted Forlag, som foruten bøker utgir mange magasiner. Konsernet utgir også magasiner i Estland og Litauen.

Internett. Foruten nettaviser på grunnlag av sine papiraviser, har Schibsted flere andre nettselskaper. Finn.no ble lansert i 1999 og er en elektronisk markedsplass for bil- og eiendomskjøp, stillingsannonser m.m. Nettavisen Næringsliv24, mest kjent som E24 (fra 2006) er et samarbeid mellom Aftenposten og VG. I 2005 lanserte Schibsted søkemotoren Sesam som ble avviklet 2009.

Christian Schibsted ble i 1839 kompanjong med boktrykkeren Johan Jørgen Krohn. Året regnes som stiftelsesåret for Chr. Schibsteds forlag, som fikk sitt navn i 1843 da Schibsted kjøpte ut Krohn. Schibsted gav fra 1860 ut avisen Aftenposten, som passerte Morgenbladet og ble Norges største i 1901. På eiersiden var selskapet helt fra begynnelsen av 1900-tallet dominert av familiene Nagell-Erichsen, Huitfeldt og Riddervold. Aftenpostens eiere overtok i 1966 Verdens Gang, som ble Norges største avis i 1981. I og med eierskapet av to aviser ble Schibsted-gruppen etablert midt i 1970-årene, og i 1989 ble konsernet omdannet fra familieselskap til aksjeselskap og børsnotert i 1992 (Schibsted ASA). Samtidig ekspanderte virksomheten utover landets grenser med kjøp av bl.a. store andeler i svenske storaviser. En stor andel i den svenske TV-kanalen TV 4 ble kjøpt i 2004.