Versj. 4
Denne versjonen ble publisert av Bente Groth 3. oktober 2013. Artikkelen endret 38 tegn fra forrige versjon.

Jahve, mulig uttale av de fire hebraiske konsonantene Heh Vav Yod Heh (JHVH), et av Guds navn i Den hebraiske bibel/Det gamle testamente. Omtales også som Tetragrammaton (De fire bokstaver). Betydningen og uttalen er omstridt, en vanlig lesing er ehyeh asher ehyeh, oversatt med "Jeg er den jeg er".

I følge Talmud ble dette gudsnavnet tidlig betraktet som så hellig at det kun ble uttalt av øverstepresten i Tempelet på forsoningsdagen (yom kippur). Dette ritualet minnes fremdeles under gudstjenesten i synagogen på yom kippur. Etter tempelets fall i år 70 e.v.t. ble uttalen etter hvert ukjent blant jøder, formen Jahve brukes aldri.

I følge rabbinsk tradisjon må enhver tekst som inneholder Guds hellige navn bevares for all tid. Dette er et av syv slike gudsnavn. I tidligere tider ble gamle og utslitte manuskripter oppbevart i spesielle rom, noe som har ført til bevaring av mange gamle religiøse tekster.(Se Damaskusskriftet) Tekstene kan også begraves rituelt.

Allerede fra 200-tallet f.v.t. skal dette navnet være blitt erstattet av Adonai (Herre, Min herre), ved lesing fra bibelteksten. For å minne leseren på dette er vokalene fra Adonai markert i den hebraiske teksten (se kere), noe som førte til at uttalen Jehovah oppstod blant kristne teologer i middelalderen. Den opprinnelige uttalen kan være blitt bevart hos samaritanerne, og av dem overlevert til kirkefedrene. I moderne norske bibeloversettelser gjengis dette gudsnavnet med Herren.

Dette gudsnavnet forekommer også i sammensetningen JHVH sebaot (hærskarenes Jahve), opprinnelig en betegnelse for krigsguden; senere ble uttrykket satt i forbindelse med de himmelske hærskarer (englene, stjernene). En forkortelse av Jahve lyder jahu eller Jah og forekommer i den liturgiske formelen halleluja (lovpris Jah, dvs. Jahve) og i teofore (navn som inneholder et gudsnavn) personnavn som Elijahu ("Jahve er Gud") og Netanjahu ("Guds gave").