Versj. 9
Denne versjonen ble publisert av Knut A. Rosvold 20. oktober 2012. Artikkelen endret 0 tegn fra forrige versjon.

Lade er en halvøy og bydel i Trondheim kommune, omkring 3 km nordøst for sentrum. Ladehalvøya omfatter bl.a. områdene Ladehammeren, Østmarka, Ringve og Devle. I vest, nord og øst avgrenses Lade av Trondheimsfjorden, i dette området gjerne kalt Strindfjorden. I sørvest, sør og sørøst grenser Lade til henholdsvis bydelene Lademoen, Strindheim, Leangen og Rotvoll. Langs sjøen går Ladestien, som er en populær tursti som binder sammen flere av Trondheims bedre badestrender. Ladehalvøya har tidlig vår, en særpreget flora og et rikt fugleliv.

Selv om Lade har store friluftsområder er det også betydelig med industri, flere store kjøpesentre og bransjeforretninger (bil, trelast, innredning osv.). Boligområdene består vesentlig av småhusbebyggelse, men også noen blokker og høyhus. Ringve museum og Ringve botaniske hage ligger her. Lade skole, grunnskole trinn 1.-10., dessuten Ladejarlen- og Ringve (nå sammenslått med Strinda) videregående skoler. Lade idrettsanlegg er byens største arena for fotballaktivitet - årlig arrangeres her Scandia Cup. Norges geologiske undersøkelse har sitt hovedkontor her. Lade kirke er en av landets eldste steinkirker, fra slutten av 1100-tallet.

Ladehalvøya ble innlemmet i Trondheim kommune i 1952. Før den tid tilhørte den Strinda kommune. Fra gammel tid tilhørte store deler av Ladehalvøya Lade gård, som i dag er hovedkontor for Reitangruppen (REMA). Fra vikingtiden er Lade kjent som bostedet (høvdingsete og hov) til Trøndelags herskere; Ladejarlene.

Ringve museum