Versj. 12
Denne versjonen ble publisert av Marte Ericsson Ryste 7. desember 2011. Artikkelen endret 27 tegn fra forrige versjon.

Egypt (landingress, flagg) (bilde)

Egypt (landingress, våpen) (bilde)

Egypt (landingress, plasseringskart) (bilde)

Egypt (hovedkart) (bilde)

Egypt (snlo-Nilen) (bilde)

republikk i nordøstlige Afrika, omkring Nilens nedre løp og dens utløp i Middelhavet. Egypt grenser til Israel i nordøst, Rødehavet i øst, Sudan i sør og Libya i vest. En mindre del av landet, Sinaihalvøya, er geografisk sett egentlig en del av Asia. Både bosetning og næringsliv er stort sett knyttet til den fruktbare Nildalen og til Nilens delta; hele 96 % av landet er ørken.

Egypts strategiske plassering, i krysningspunktet mellom flere verdensdeler, har i historiens løp gitt landet en betydelig rolle i internasjonal handel.

Etter en storhetstid i årtusenene før Kristi fødsel kom landet under skiftende fremmed herredømme, og ble i 1880-årene okkupert av Storbritannia, som ville sikre seg herredømmet over Suezkanalen. I 1922 ble landet et selvstendig kongerike. Etter en revolusjon 1952 ble Egypt republikk, 1954–70 med Gamal Abd al-Nasser som president. Ved opprettelsen av en union 1958 med Syria ble statens offisielle navn Den forente arabiske republikk, og navnet ble opprettholdt av Egypt etter at unionen ble oppløst 1961. Fra 1971 er navnet Den arabiske republikk Egypt. Landet har stått sentralt i den arabisk-israelske konflikten. Etter Seksdagerskrigen 1967 kom Gazastripen og hele Sinaihalvøya under israelsk okkupasjon. Ved Yom Kippur-krigen 1973 erobret Egypt deler av Suezkanalens østbredd tilbake; selve kanalen ble gjenåpnet 1975. Etter fredsavtalen 1979 (Camp David-avtalen) er mesteparten av de okkuperte områdene gitt tilbake til Egypt.

Navnet Egypt er avledet av gresk Aigyptos. Det ble opprinnelig brukt bare om Nil-deltaet og Nil-dalen opp til 1. katarakt. Navnet er ikke forklart. Se for øvrig Egypt I (Det gamle Egypt).