Tilbake til artikkelen

Tilbake til historikken

Grane – kommune i Nordland

Versj. 3
Denne versjonen ble publisert av Store norske leksikon (2005-2007) 19. mars 2009. Artikkelen endret 6 tegn fra forrige versjon.

Grane (kommuneingress, våpen) (bilde)

Grane (kommuneingress, plasseringskart) (bilde)

kommune helt sør i Nordland fylke, omkring Svenningdalen og Vefsnas dalføre, utskilt fra Vefsn kommune i 1927.

Berggrunnen består hovedsakelig av kambrosilurbergarter (glimmerskifer og kalkstein), sterkt gjennomsatt av granitt. Det meste av kommunen består av fjellområder, opp til ca. 1700 moh. (Kvigtind, 1699 moh. på grensen til Hattfjelldal). Noen få, større dalfører skjærer seg ned i fjellpartiene. Fra Store Majavatnet (310 moh.; 16 km2) går Svenningdalen ca. 45 km nordover til Trofors (70 moh.). Her møtes Svenningdalselva og Auster-Vefsna som kommer fra Hattfjelldal i øst, og sammen danner de selve Vefsna som har utløp nordover ved Mosjøen. Parallelt med Svenningdalen, men øst for denne, går Fiplingdalen som møter Vefsnas dalføre ca. 15 km øst for Trofors. Dalførene, som er skogkledde (mest gran, men også furu), rommer flere vann. Skoggrensen ligger 600–700 moh., for barskog ca. 100 m lavere. 20 % (297 km2) av Børgefjell nasjonalpark ligger innenfor kommunens grenser i sørøst. Vest for Holmvassdalen ved Tosenveien ligger et stort grottesystem med store underjordiske elver.

Bosetningen følger dalførene opp til 300–400 moh.; det er flest bosatte i de nordlige deler. Med unntak for 1970-årene og første del av 1980-årene har kommunens folketall vist nedgang siden 1945, og folketallet 2004 lå 15 % lavere enn i 1945. I tettstedet og administrasjonssenteret Trofors bor 52 % av kommunens innbyggere (794 innb. 2007).

Jord- og skogbruk er fortsatt dominerende næringsveier. Jordbruket baseres på melke- og kjøttproduksjon, og arealene benyttes hovedsakelig til eng og beite. Grane er en av de største skogbrukskommunene i Nordland. Statskog eier omtrent 60 % av skogarealet i kommunen. Også industrien er tilknyttet skogbruket. Av industribransjene dominerer trevareindustrien helt. Største bedrift er Svenningdal AS (trevarefabrikk). I kommunen ligger flere sagbruk. Servicenæringens betydning øker, ikke minst pga. turismen.

Nordlandsbanen går gjennom Svenningdalen og følger Vefsna fra Trofors og nordover, E 6 går om lag parallelt med jernbanen. Rv. 73 tar av ved Trofors og går østover til Hattfjelldal og Sverige. Rv. 76 (Tosenveien) går vestover fra Svenningdal til Brønnøysund.

Grane svarer til Grane sogn og prestegjeld, Indre Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme, tilhører Grane og Hattfjelldal lensmannsdistrikt i Helgeland politidistrikt og hører under Alstahaug tingrett.

Ved Tromoan øst for Trofors er det gjort funn av dyregraver (elg) antakelig fra jernalderen. Ved Majavatn ligger Majavatn kapell (samisk kirke) og et krigsminnesmerke over de falne fra Majavatntragedien. Den 16 m høye Laksfors i Vefsna nord for Trofors er blant de største turistattraksjoner i kommunen. Lengst sør i kommunen på grensen til Nord-Trøndelag ligger Porten til Nord-Norge, et turist- og informasjonssenter for hele landsdelen. Grane kirke, langkirke i tre, bygd 1860, påbygd 1890 og 1988.

Kommunevåpenet (godkjent 1980) har en springende blå laks mot en sølv bakgrunn; gjenspeiler laksefiske i hoveddalførenes elver.

Navnet er egentlig gårdsnavn, antakelig av treslaget 'gran'.