Versj. 2
Denne versjonen ble publisert av Store norske leksikon (2005-2007) 17. februar 2009. Artikkelen endret 21 tegn fra forrige versjon.

Stryn (kommuneingress, våpen) (bilde)

Stryn (kommuneingress, plasseringskart) (bilde)

kommune i Sogn og Fjordane fylke, i innerste del av Nordfjord, omfatter fjell- og dalområdene øst og sørøst for denne samt strøkene omkring Innvikfjorden. Stryn grenser til Møre og Romsdal i nord og Oppland i øst; i sørøst følger grensen mot Luster toppen av Jostedalsbreen. Kommunen omfattet 1965–77 også Hornindal.

Berggrunnen består av harde bunngneiser av grunnfjellsalder, men sterkt omvandlet i kaledonsk tid. Mindre områder langs fjorden i ytre del av kommunen har kambrosiluriske skifere over bunngneisen. Dalene er dypt nedskårne i fjellmassivene som i nord når noe over 1700 moh., i breområdet i sørøst 2083 moh. (Lodalskåpa). Tre større vassdrag munner i Innvikfjorden, Stryneelva, som gjennomløper hoveddalføret i Stryn og munner ved Stryn tettsted, samt Loelva og Oldeelva, begge med kilder på Jostedalsbreen og munning i henholdsvis Loen og Olden. Større sammenhengende jordbruksarealer finner man i de tre store dalførene og stedvis langs fjordsidene. Deler av Jostedalsbreen og Jostedalsbreen nasjonalpark ligger lengst sør og sørøst i kommunen.

Bosetningen finner man langs fjordsidene og i de nedre deler av hoveddalførene med tyngdepunkter ved elvemunningene, først og fremst i tettstedet og administrasjonssenteret Stryn (Tonning, 2106 innb. 2005), Olden (480 innb.) og Innvik (381 innb.), samt i tettbebyggelsene Loen og Utvik. I tiårsperioden 1996–2006 økte folketallet med 2,3 % mot en nedgang på 0,7 % for fylket som helhet.

Jordbruket domineres av husdyrhold (melk- og kjøttproduksjon) og frukt- og bærdyrking, ved siden av skogbruk. Stryn er Sogn og Fjordanes største skogbrukskommune, og står for 11 % av avvirkningen i fylket (18 600 m3 i 2004). Det holdes ellers geit og høns, samt pelsdyr. Industrien er allsidig og finnes i flere av tettstedene og tettbebyggelsene i kommunen. Viktigste industrigrener er nærings- og nytelsesmiddelindustri med 33 % av industriens sysselsatte (2004), transportmiddelindustri (busskarrosserifabrikk) med 24 % og trevareindustri med 19 %. Atskillig småindustri for øvrig, bl.a. tekstil- og bekledningsindustri og produksjon av møbler og mineralske produkter. Turistnæringen er viktig og kommunen har i alt 73 anlegg innen reiseliv.

I Stryn utkommer avisen Fjordingen tre ganger ukentlig.

Stryn har forbindelse over Strynefjellet til Østlandet på Rv. 15 (helårsvei), og Rv. 258, den gamle Strynefjellsveien (vinterstengt). Rv. 15 fortsetter vestover til Måløy, Rv. 60 fører nordover til Sunnmøre og sørover til Sunnfjord. Rv. 613 går utover langs Nordfjord til Randabygd helt vest i kommunen.

På Strynefjellet sommerleirskole. I Stryn tettsted videregående skole.

Stryn svarer til sognene Innvik, Utvik og Olden i Innvik prestegjeld og sognene Nedstryn, Oppstryn og Loen i Stryn prestegjeld, samt sognene Nordsida og Randabygd i Hornindal prestegjeld i Nordfjord prosti, Bjørgvin bispedømme, Stryn og Hornindal lensmannsdistrikt i Sogn og Fjordane politidistrikt og hører under Nordfjord tingrett.

En del eldre bebyggelse i administrasjonssenteret, bl.a. gjestgiveri, sjøhus og handelssted, er fredet. Med sin vakre natur har Stryn stor turisttrafikk (ca. 330 000 gjestedøgn i året), mest kjent er Loen (Lodalen) og Olden (Briksdalen med Briksdalsbreen), begge med større turisthoteller; for øvrig en rekke pensjonater og andre overnattingssteder samt campingplasser så vel her som ellers i kommunen. Strynefjellet Sommerskisenter på Tystigbreen sør for den gamle Strynefjellsveien. I Oppstryn ligger Jostedalsbreen Nasjonalparksenter (åpnet 1992) som presenterer natur og kultur fra Jostedalsbre-området og Sogn og Fjordane gjennom film, utstillinger og botanisk hage; fjell- og breføring.

Kommunevåpenet (godkjent 1987) har en venstre skråstilt gull lindekvist med fire blader mot en grønn bakgrunn; gjenspeiler edelløvskogen i Stryn.

Navnet ble i middelalderen skrevet Strion, betyr trolig 'den strømmende', om Strynselva.