Versj. 9
Denne versjonen ble publisert av Halvard Hiis 21. juni 2024. Artikkelen endret 0 tegn fra forrige versjon.

Uruguays lange tradisjon for pressefrihet ble kraftig innskrenket i løpet av de tolv årene med militærdiktatur, spesielt under president Gregorio Álvarez (1981–85). Full pressefrihet ble gjenopprettet av Julio María Sanguinetti i 1985. Ytringsfrihet er garantert i grunnloven, men det gjelder visse begrensninger, blant annet for oppfordring til vold og «fornærmelse av nasjonen».

Det er ni dagsaviser i landet, hvorav åtte utkommer i hovedstaden Montevideo. Størst er El País (støtter Blanco-partiet) og La Diaria (uavhengig venstre). I tillegg til dagsavisene er det et stort antall ukeaviser og andre periodika, antall titler totalt er over 100.

I tillegg til de mange avisene og bladene, har landets innbyggere tilgang til rundt 100 radiokanaler og 20 fjernsynskanaler. Radio- og fjernsynsvirksomheten er i hovedsak privat drevet, men under offentlig kontroll. 40 av radiostasjonene er basert i Montevideo-området, de 60 andre i resten av landet. Det er fem riksdekkende fjernsynskanaler og rundt 20 fjernsynsstasjoner utenfor hovedstadsområdet.

I 2020 var Uruguay rangert som nummer 19 i Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, foran USA og Storbritannia.