Lønn er en treslekt i lønnefamilien. Den består av cirka 200 arter trær og busker på den nordlige halvkule, særlig i Japan og i Nord-Amerika. Bladene er oftest håndflikede og motsatte. Blomstene er uanselige, i rike klase- eller skjermlignende stander, med fem begerblad, fem kronblad og åtte pollenbærere. Frukten er en todelt, vinget spaltefrukt («neser»).
Arter
I Norge finnes bare én viltvoksende art, lønn eller spisslønn, Acer platanoides. Arten er nokså vanlig på Østlandet, men mangler på Vestlandet. Den kan bli 25 meter høy og over fire meter i omkrets. Som prydtrær plantes platanlønn, Acer pseudoplatanus, som har hengende blomsterklaser, naverlønn, Acer campestre, sølvlønn, Acer dasycarpum, tatarlønn, Acer tataricum og asklønn, Acer negundo. Den innførte platanlønnen naturaliserer seg lett, og er i rask spredning her i landet.
Ved
Yteved og kjerneved er begge hvitaktige, men gulner noe i lys. Brunaktig kjerneved, såkalt falsk kjerne, kan forekomme. Dette reduserer verdien. Lønn har meget jevn struktur, ofte flammet ved og blir svært glatt ved bearbeiding. Densiteten ved 15 prosent fuktighet er ca. 0,63 g/cm3. Veden er hard, tett og seig.
Bruk
Lønn er mye brukt til møbeltre, valser, intarsia, fiolinrygger og kjøkkenredskaper. Veden er også en del brukt til redskaper; til snekkermateriale brukes mest platanlønn, oftest importert under betegnelsen Ahorn eller Sycamore.
I Canada og de nordlige delene av USA utvinnes sukker og sirup (lønnesirup) av flere lønnearter, først og fremst sukkerlønn, Acer saccharum.
Historie
Lønn er en meget gammel planteslekt i Jordens historie. I tertiærtiden dannet lønnearter store skoger som det nå finnes fossile avleiringer av på Svalbard og Grønland.