Versj. 7
Denne versjonen ble publisert av Semiautomatisert oppdatering 25. januar 2023. Artikkelen endret 0 tegn fra forrige versjon.

Vinylklorid er en fargeløs gass som brukes i fremstilling av polyvinylklorid. I verdensmålestokk er polyvinylklorid (PVC) en av de aller viktigste plasttyper, og vinylklorid er avgjørende for å kunne fremstille denne. Vinylklorid er også giftig og miljøfarlig, og kan virke kreftfremkallende.

Vinylklorid har kjemisk formel CH2=CHCl, kokepunkt−13,9 °C, og er en gass ved romtemperatur. Vinylklorid ble oppdaget av Justus von Liebig og Henri Victor Regnault i 1835. Fritz Klatte oppdaget i 1912 en måte å lage vinylklorid ved hjelp av acetylen (CH≡CH) og hydrogenklorid (HCl) med kvikksølvklorid som katalysator: CH≡CH + HCl→CH2= CHCl. Norsk Hydro produserte tidligere vinylklorid etter denne metode i selskapets anlegg på Herøya.

Teknisk fremstilling i dag skjer for det meste i store petrokjemiske anlegg der etylen og klor inngår som råstoffer. I Norge produseres vinylklorid ved petrokjemikomplekset i Bamble, se petrokjemi.