Versj. 8
Denne versjonen ble publisert av Knut Are Tvedt 30. desember 2022. Artikkelen endret 66 tegn fra forrige versjon.

Nordre Aker er en bydel i Oslo, opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen, med et areal på 13,6 kvadratkilometer og 54 055 innbyggere (2022), fjerde størst av bydelene i Oslo etter folketall. Bydelen består av de tidligere bydelene Sogn og Grefsen-Kjelsås med tillegg av Blindern og Ullevål Hageby fra tidligere bydel St. Hanshaugen-Ullevål, og Gaustad fra tidligere bydel Vinderen.

Bydel Nordre Aker strekker seg fra indre by i sør til Nordmarka i nord og ligger på begge sider av Akerselva. Den går fra Sognsvann/Sognsvannsbekken i vest til Grefsenkollen i øst.

Boligbebyggelsen domineres av småhusbebyggelse; næringsvirksomhet vesentlig i Nydalen sentralt i bydelen og Gaustadområdet i vest (UniversitetetBlindern, forskningsinstitusjoner og Rikshospitalet). Norges Idrettshøgskole og Riksarkivet ligger på Sognsvann, og i Nydalen er Handelshøyskolen BI lokalisert. Norsk Teknisk Museum ligger på Kjelsås i nordøst. Ullevaal stadion er i tillegg til idrettsanlegget også hovedkvarter for store deler av administrasjonen av norsk idrett. Det har skjedd en betydelig utbygging av både næringsvirksomhet og boligbygging i Nydalen siden siste halvdel av 1990-tallet.

T-baneforbindelser fører fra bydelens vestre og sentrale deler (Sognsvannsbanen og Ringen) til sentrum; de østre delene av bydelen dekkes av sporvogn og buss. Gjøvikbanen følger stort sett Akerselva gjennom bydelen; stasjoner på Grefsen, i Nydalen og på Kjelsås.

Høyre har tradisjonelt vært største parti i bydelen. Ved kommunevalget i 2019 fikk Høyre 29,0 prosent av stemmene, mens Miljøpartiet De Grønne ble nest størst med 18,3 prosent. Arbeiderpartiet fikk 16,6 prosent og SV 10,2 prosent.