Resolusjon er et skriftlig vedtak, en beslutning eller uttalelse truffet av/fra en organisasjon eller forsamling. En resolusjon kan treffes på basis av konsensus eller etter votering.
I internasjonale organisasjoner og forsamlinger
Innenfor rammen av FN vedtas resolusjoner av blant annet FNs generalforsamling, FNs sikkerhetsråd og FNs særorganisasjoner, for eksempel ILO. Parlamentarikerforsamlingene i flere multilaterale organisasjoner, som for eksempel Europarådet, NATO og OSSE vedtar også resolusjoner.
Det er vanlig at en resolusjon i internasjonale organisasjoner og forsamlinger har en innledende og en operativ del.
FNs generalforsamling
I FNs generalforsamling er det spesielle regler for vedtak av en resolusjon om viktige spørsmål. Som viktige spørsmål nevner FN-pakten uttrykkelig uttalelser om internasjonal fred og sikkerhet, valg av medlemmer til rådene, herunder ikke-faste medlemmer i sikkerhetsrådet, opptakelse og utelukkelse av medlemmer i FN, spørsmål i tilknytning til tilsynsordningen og budsjettspørsmål.
For slike spørsmål kreves det at minst to tredjedeler av de stater som er til stede ved voteringen og deltar i avstemmingen, stemmer for resolusjonen. For andre spørsmål er det tilstrekkelig med alminnelig flertall.
FNs sikkerhetsråd
Resolusjoner i FNs sikkerhetsråd vedtas med minst 9 av de 15 medlemmenes stemmer og forutsetter at ingen av de 5 faste medlemmene (Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA) legger ned veto.
Resolusjoner om sanksjoner som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd under FN-paktens kapittel VII, er folkerettslig bindende.
Begrepet resolusjon i Norge
I offisiell norsk sammenheng brukes kongelig resolusjon og kronprinsregentens resolusjon. Kongelig resolusjon er betegnelse på vedtak fattet av Kongen i statsråd. Kronprinsregentens resolusjon er betegnelse på de beslutninger regjeringen gjør under Kongens fravær på reiser innen riket fattet i henhold til Grunnlovens paragraf 13.
Det er ikke uvanlig at politiske partier og ikke-statlige organisasjoner vedtar resolusjoner om aktuelle samfunnsspørsmål. Dette er da å anse som partiets/organisasjonens offisielle standpunkt eller uttalelse i en sak.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Friis, Finn og Vraalsen, Tom (1975): FN i fokus, Gyldendal Norsk Forlag.