Blodlutsalt er trivialnavnet på de kjemiske forbindelsene kaliumheksacyanoferrat(II) og kaliumheksacyanoferrat(III). Forbindelsene er komplekse jerncyanider med henholdsvis to- og treverdig jern og kalles gult blodlutsalt og rødt blodlutsalt.
Navnet blodlutsalt kommer av at saltet tidligere ble fremstilt ved å gløde inntørket blod med jernspon og pottaske (K2CO3) og utlute residuet.
Gult blodlutsalt
Gult blodlutsalt har kjemisk formel K4[Fe(CN)6]·3H2O. Det danner vakre, lysegule krystaller.
Gult blodlutsalt fremstilles teknisk av den jernholdige rensemassen som brukes i gassverkene for å fjerne rågassens innhold av blåsyre, HCN, eller ved å omsette kalsiumcyanid, Ca(CN)2, med jern(II)sulfat, FeSO4, og viderebehandle resultatet med kaliumklorid og kaliumkarbonat.
Gult blodlutsalt blir brukt til påvisning av treverdige jernioner og kobberioner, til fremstilling av berlinerblått og rødt blodlutsalt, ved farging og trykking av tekstiler med mer.
Rødt blodlutsalt
Rødt blodlutsalt danner vakre, mørkerøde krystaller. Det har kjemisk formel K3[Fe(CN)6] og fremstilles av gult blodlutsalt ved oksidasjon.
Rødt blodlutsalt brukes blant annet til påvisning av toverdige jernioner, ved fotofremkalling, som stålherdningsmiddel, i trebeis og til fremstilling av gammeldagse blåkopier.